Havaintoja parisuhteesta

Parisuhde on hyvinvointiriski

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Ajatelkaa sellaista ihanaa tunnelmaa, tilaa, jonka sisällä voi rentoutua, olla oma itsensä ja päästää irti maailman vaatimuksista. Paikka, jossa voi vain olla, hengittää vapaasti ja unohtaa stressit ja huolet edes hetkelliseksi. Nostaa jalat pöydälle, pitää lähellä ihmistä ja katsoa televisiosta ohjelmaa, jossa ei ole mitään järkeä. Silittää toisella kädellä koiraa ja toisella pitää kiinni vieressä olevasta ihmisestä. Kuljettaa sormiaan ihmisen hiuksien kautta vartalolle, riisua hänet maailman eteen alastomaksi ja kertoa ilman sanoja, pelkillä kosketuksilla, rakastavansa.

Parisuhde, joka lisää ihmisen hyvinvointia. Parisuhde, joka antaa enemmän kuin ottaa. Parisuhde, joka on rauhaa ja rakkautta, ei jatkuvaa riitaa ja pakkoa. Se on tuo yllä kuvattu tila.

Mutta ajatelkaa sen jälkeen toisenlaista tunnelmaa. Tilaa tai paikkaa, jonka sisällä ei voi rentoutua, koska stressi ylettää pitkillä sormillaan sinnekin. Paikka, jossa et voi olla oma itsesi, jossa sinua arvostellaan aivan koko ajan, jossa tunnet suurta riittämättömyyttä, pienuutta ja jossa sinulle esitetyt vaatimukset ylittävät rajan, jossa sinä et voi rauhoittua koskaan. Paikka, jossa kauniit sanat on korvattu kriittisillä sanoilla. Paikka, jossa sinun pitää miettiä sanojasi, eleitäsi tai tekojasi, jotta et vain suututtaisi vierellä olevaa ihmistäsi. Paikka, jossa et voi hengittää vapaasti, vaan sinun on hengitettävä toisen ihmisen rytmiä ja elämää.

Päivästä päivään, kuukaudesta kuukauteen ja vuodesta vuoteen. Parisuhde, joka vähentää ihmisen hyvinvointia. Parisuhde, joka on ikuinen työhuone, jossa ei ole varaa nautintoon, istumiseen jalat pöydällä eikä rentoutumiseen, koska ilman rankkaa työntekoa se lakkaa olemasta. Parisuhde, joka ottaa enemmän kuin antaa. Parisuhde, joka on varomista ja puurtamista, ei rauhaa ja rakkautta. Se on tuo yllä kuvattu tila.

Parisuhteen on sanottu lisäävän ihmisten hyvinvointia. Usein vain unohdetaan mainita lisäksi tärkein yksityiskohta, että hyvä ja toimiva parisuhde lisää ihmisen hyvinvointia ja jätetään sanomatta se, että huono ja toimimaton parisuhde on hyvinvointiriski.

Miten se voisikaan olla jotain muuta. Toimimaton parisuhde uuvuttaa ja kuluttaa aivan samoin kuin kuormittava työ, jossa ei ole mahdollisuutta ilon kautta tekemiselle. Usein puhutaan työuupumuksesta, mutta miksi ei koskaan parisuhdeuupumuksesta. Parisuhdeuupunut on ihminen, joka päivästä toiseen kuluttaa elintärkeää energiaansa siihen, että yrittää sinnitellä jossain itselle vahingollisessa. Seinä siinäkin tulee jossain vaiheessa vastaan.

Kyllä te tiedätte, mistä puhun, jos vain haluatte tietää. Joka päivä parisuhdeuupuneita näkee muun muassa internetin keskustelupalstoilla valuttamassa pahaa oloaan solvaavilla sanoilla heitä kohtaan, jotka eivät suostu parisuhdeuupumaan. Oma päättämättömyys ja tekosyillä eläminen tuntuu siinä vaiheessa pahalta, kun huomaa toisen valinneen kestävämmän ja hyvinvointia lisäävän tien. Hän on uhka, jota vastaan pitää hyökätä. Ei parisuhteessa edes pidä olla kivaa tai onnellinen. Eräs heistä kirjoitti eroa käsittelevän tekstin alle.

Pahimmillaan parisuhde sairastuttaa ihmisen. Parisuhteen kuormittavuus on niin suuri, että ihmisen kroppa tai mieli alkaa reagoida. Aivan samalla tavalla kuin työuupumuksessa. Ihmisestä tulee oman elämänsä varjokuva. Hän on luovuttanut ja päättänyt vain tyytyä. Selviytyä, koska arvostus itseään ja omaa elämää kohtaan on niin pientä, että pelkkä selviytyminen riittää. En minä parempaa edes ansaitse, enkä tarvitse. Ihminen alkaa uskoa omaan valheeseensa. Kertoo suureen ääneen ystävälleen, joka kertoo ihanasta parisuhteestaan ja kumppanistaan, että kohta sinullakin kaikki muuttuu huonompaan suuntaan. Odota vain. Hän jopa toivoo niin käyvän, jotta oma onneton elämä tuntuisi vähemmän onnettomalta, koska muutkin ovat yhtä onnettomia. Onnellisille ihmisille on sitä vastoin vähän vittuiltava tai ainakin vähäteltävä heidän onneaan.

Parisuhde on hyvinvointiriski. Huono parisuhde. Toimimaton parisuhde. Myrkyllinen parisuhde. Millä nimellä sitä sitten kutsuakaan. Parisuhde, jonka tuossa edellä kuvailin. Kysymys kuuluukin, että kummassa kuvailemassani tilassa sinä haluisit iltojasi viettää?

Toinen kysymys, miksi et vietä?

Lue myös

X