Havaintoja parisuhteesta

Parisuhteen anatomia

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Parisuhde on ajatukseltaan kaunis. Haluan määritellä sitä hieman yleisellä tasolla.

Parisuhde koostuu usein kahdesta ihmisestä. Muitakin variaatioita on olemassa, mutta yleisin lienee vielä kahden ihmisen muodostama rakkauteen perustuva intohimosuhde. Huomasin, että tulin heti värittäneeksi parisuhteen tarkoittamaan jotain itselleni tärkeää. Pahoittelut siitä. Koitan pysyä yleisellä tasolla, sillä on kai olemassa parisuhteita, jotka eivät perustu rakkaudelliseen intohimoon.

Ihminen rakastuu toiseen ihmiseen. Sehän on lapsen syntymän ohella kauneinta mitä elämä voi antaa. Sukupuolilla ei ole rakastumisen kanssa mitään merkitystä, siksi käytän ilmaisua, että ihminen rakastuu ihmiseen. Se, mikä sukupuoli kiehtoo meitä seksuaalisesti, on jokaisen oma asia, jonka ei luulisi kiinnostavan ulkopuolisia. Sanon tämän silläkin uhalla, että tiedän sen kiinnostavan joitakin tahoja hämmentävän suurella tasolla.

Parisuhde tarkoittaa muun muassa seuraavia asioita: Rakastamista, haluamista, luottamista, arvostamista, kunnioittamista, kannustamista, kannattelemista, turvaa, himoa, hyväksymistä, sietämistä, vapautta, tilan antamista, läheisyyttä, puhumista, avoimuutta, säännöllistä seksiä, rohkeutta, uteliaisuutta, joustamista, luopumista, huumoria, mustaa huumoria, jakamista, antamista, saamista, tasa-arvoa, yhteisiä unelmia, omia unelmia, yhteistä aikaa, omaa aikaa, jatkuvuutta ja uskomista.

Tärkeimmät näistä rakkaus ja vapaus, koska ilman niitä ihminen lakkaa hengittämästä.

Parisuhde ei tarkoita muun muassa seuraavia asioita: Hallitsemista, alistamista, vallankäyttämistä, kontrolloimista, jatkuvaa pihtailua, jatkuvaa nalkuttamista, toisen muokkaamista, suorittamista, omistamista, kyttäämistä, henkistä väkivaltaa, fyysistä väkivaltaa, ohittamista, välinpitämättömyyttä, mykkyyttä, itsestäänselvyyttä, solvaamista, roolitusta, pakottamista, joustamattomuutta, ehdottomuutta, oikeassa olemisen pakkoa, epärehellisyyttä ja koskemattomuutta.

Pahimmat näistä nämä kaikki, sillä ne vievät ihmiseltä vapauden, itsetunnon ja itsenäisyyden. Ilman niitä ihmisestä tulee pelkkä hengetön kuori.

Kukapa meistä ei valitsisi ensimmäistä listaa parisuhteessa olemiselle, mutta hämmentävän moni meistä tuntuu käyneen parisuhteessaan läpi tuon jälkimmäisen listan. Niin kuin eräs tuntematon suuruus on joskus sanonut, että parisuhteen kauniin ajatuksen pilaa olemassaolollaan kaksi ihmistä. Ilman ihmisiä parisuhde säilyisi kauniina ajatuksena, jonka parisuhteilijat pilaavat muutamassa vuodessa.

Niin se usein menee. Miettikää, kuinka kaunis maapallo on luontoineen, metsineen ja vesistöineen. Sen jälkeen miettikää, mitä ihminen on saanut aikaan sille.

Olikohan Jari Sarasvuo, joka sanoi Yle Puheen ohjelmassaan, että parisuhde on ylivoimaisesti vaikein ihmissuhde, jossa ihminen elää elämänsä aikana. Hän vertaa parisuhdetta ystävyyssuhteeseen, joka harvoin on niin energiaa vievää ja vaikeaa kuin parisuhde on meille usein.

Ystävyyssuhteissa rakkaus tuntuu olevan huomattavasti pyyteettömämpää kuin se on parisuhteissa, joissa alun huuman jälkeen usein jää jäljelle pelkkä vaatimuksiin perustuva näytelmä. Näytelmä, jossa kuvittelemme omistavamme toisen ihmisen ja hänen yksilölliset tarpeensa.

Silti, kaiken tämän vuodatuksen jälkeen haluan sanoa kirjoituksessani lohdutuksen ja toivon sanoja. En koskaan lakkaa uskomasta rakkaudelliseen intohimoon perustuvaan parisuhteeseen, jossa ensimmäisen listan määreet pätevät. Olen parisuhderomantikko, koska parhaimmillaan parisuhde voi olla sellainen vuosia kestävä ihana kyyti, että sitä ei mistään muualta pysty saamaan.

Miten sellaisen sitten saa?

Itse olen ajatellut sen niin, että rakastamalla ja antamalla vapauden. Ne annettuaan ja saatuaan ihminen pystyy hengittämään niin vapautuneesti, että hengitys kiihtyy säännöllisesti niin syväksi, että siitä pystyy kuulemaan rakkauden ja intohimon.

Kannustan menemään kohti.

Lue myös

X