Havaintoja parisuhteesta

Parisuhteen anatomia

5.3.2019 Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Parisuhde on ajatukseltaan kaunis. Haluan määritellä sitä hieman yleisellä tasolla.

Parisuhde koostuu usein kahdesta ihmisestä. Muitakin variaatioita on olemassa, mutta yleisin lienee vielä kahden ihmisen muodostama rakkauteen perustuva intohimosuhde. Huomasin, että tulin heti värittäneeksi parisuhteen tarkoittamaan jotain itselleni tärkeää. Pahoittelut siitä. Koitan pysyä yleisellä tasolla, sillä on kai olemassa parisuhteita, jotka eivät perustu rakkaudelliseen intohimoon.

Ihminen rakastuu toiseen ihmiseen. Sehän on lapsen syntymän ohella kauneinta mitä elämä voi antaa. Sukupuolilla ei ole rakastumisen kanssa mitään merkitystä, siksi käytän ilmaisua, että ihminen rakastuu ihmiseen. Se, mikä sukupuoli kiehtoo meitä seksuaalisesti, on jokaisen oma asia, jonka ei luulisi kiinnostavan ulkopuolisia. Sanon tämän silläkin uhalla, että tiedän sen kiinnostavan joitakin tahoja hämmentävän suurella tasolla.

Parisuhde tarkoittaa muun muassa seuraavia asioita: Rakastamista, haluamista, luottamista, arvostamista, kunnioittamista, kannustamista, kannattelemista, turvaa, himoa, hyväksymistä, sietämistä, vapautta, tilan antamista, läheisyyttä, puhumista, avoimuutta, säännöllistä seksiä, rohkeutta, uteliaisuutta, joustamista, luopumista, huumoria, mustaa huumoria, jakamista, antamista, saamista, tasa-arvoa, yhteisiä unelmia, omia unelmia, yhteistä aikaa, omaa aikaa, jatkuvuutta ja uskomista.

Tärkeimmät näistä rakkaus ja vapaus, koska ilman niitä ihminen lakkaa hengittämästä.

Parisuhde ei tarkoita muun muassa seuraavia asioita: Hallitsemista, alistamista, vallankäyttämistä, kontrolloimista, jatkuvaa pihtailua, jatkuvaa nalkuttamista, toisen muokkaamista, suorittamista, omistamista, kyttäämistä, henkistä väkivaltaa, fyysistä väkivaltaa, ohittamista, välinpitämättömyyttä, mykkyyttä, itsestäänselvyyttä, solvaamista, roolitusta, pakottamista, joustamattomuutta, ehdottomuutta, oikeassa olemisen pakkoa, epärehellisyyttä ja koskemattomuutta.

Pahimmat näistä nämä kaikki, sillä ne vievät ihmiseltä vapauden, itsetunnon ja itsenäisyyden. Ilman niitä ihmisestä tulee pelkkä hengetön kuori.

Kukapa meistä ei valitsisi ensimmäistä listaa parisuhteessa olemiselle, mutta hämmentävän moni meistä tuntuu käyneen parisuhteessaan läpi tuon jälkimmäisen listan. Niin kuin eräs tuntematon suuruus on joskus sanonut, että parisuhteen kauniin ajatuksen pilaa olemassaolollaan kaksi ihmistä. Ilman ihmisiä parisuhde säilyisi kauniina ajatuksena, jonka parisuhteilijat pilaavat muutamassa vuodessa.

Niin se usein menee. Miettikää, kuinka kaunis maapallo on luontoineen, metsineen ja vesistöineen. Sen jälkeen miettikää, mitä ihminen on saanut aikaan sille.

Olikohan Jari Sarasvuo, joka sanoi Yle Puheen ohjelmassaan, että parisuhde on ylivoimaisesti vaikein ihmissuhde, jossa ihminen elää elämänsä aikana. Hän vertaa parisuhdetta ystävyyssuhteeseen, joka harvoin on niin energiaa vievää ja vaikeaa kuin parisuhde on meille usein.

Ystävyyssuhteissa rakkaus tuntuu olevan huomattavasti pyyteettömämpää kuin se on parisuhteissa, joissa alun huuman jälkeen usein jää jäljelle pelkkä vaatimuksiin perustuva näytelmä. Näytelmä, jossa kuvittelemme omistavamme toisen ihmisen ja hänen yksilölliset tarpeensa.

Silti, kaiken tämän vuodatuksen jälkeen haluan sanoa kirjoituksessani lohdutuksen ja toivon sanoja. En koskaan lakkaa uskomasta rakkaudelliseen intohimoon perustuvaan parisuhteeseen, jossa ensimmäisen listan määreet pätevät. Olen parisuhderomantikko, koska parhaimmillaan parisuhde voi olla sellainen vuosia kestävä ihana kyyti, että sitä ei mistään muualta pysty saamaan.

Miten sellaisen sitten saa?

Itse olen ajatellut sen niin, että rakastamalla ja antamalla vapauden. Ne annettuaan ja saatuaan ihminen pystyy hengittämään niin vapautuneesti, että hengitys kiihtyy säännöllisesti niin syväksi, että siitä pystyy kuulemaan rakkauden ja intohimon.

Kannustan menemään kohti.

Kommentit (3)

Tuo on yksi tapa jäsennellä ja määritellä rakkaus, rakastuminen ja rakastaminen. Ei ainoa.

Häpeämättömästi ja ilman itseinhoa kopioin sinulta mielestäni tärkeimmän ajatuksen: ”Tärkeimmät näistä rakkaus ja vapaus, koska ilman niitä ihminen lakkaa hengittämästä.”
Näin sen näin, kirjoitti joskus 70-luvulla joku itseäni viisaampi toimittaja johonkin viikkolehteen ja se on jäänyt mieleeni viisaana ajatuksena.
Koska näin sen näin: entisessä elämässäni MINUA rakastettiin mutta en pystynyt antamaan samaa rakkauttta takaisin koska en, en todellakaan rakastanut. Minut vietiin naimisiin väkisin, itse olisin halunnut mennä avioliittoon mutta jouduin naimisiin.
Olin kakara jota sain viedä kuin pässiä narussa enkä ymmärtänyt mihin helvettiin olin menossa koska en tuntenut ihmistä kuin pintapuolisesti, pelkästään seksuaalisesti, en inhimillisesti, ja se oli helvetinmoinen virhe.
Minulta vietiin pikkuhiljaa 18 vuoden aikana vapaus kokonaan. Ymmärsin sen vasta sitten kun tutustuin paremmin naiseen, naiseen jota olin salaisesti rakastanut jo 20 vuotta.
Pääsin eroon vanhasta suhteesta järkyttävien tappelujen jälkeen mihin kuului mm. käräjäoikeudessa istumista syytettynä heitteillejätöstä ja pääsimme yhteen rakkaani XX:n kanssa. Niin, se vapaus…ehkäpä tämä seuraava kuvastaa jotain mitä sain kokea 18 vuoden aikana.
Kiertelin paikallisessa Bauhausissa töiden jälkeen ja joku kiusasi koko ajan päässä, kunnes puolen tunnin päästä ymmärsin: nyt minulle ei kukaan enää soita vartti töiden jälkeen että mikset ole jo kotona…
Luoja miten hieno tunne, sain pyöriä vaikka koko illan nakertajan paratiisissa eikä kukaan soita perään…laitoin siis tietty XX:lle viestiä että tulen hiukan myöhemmin, mikä ei edellisessä elämässä olisi vaikuttanut mihinkään.
Voi miten rakastan XX:ää vieläkin, sydämeni pohjasta vaikka tänään, 7.3, kävin viemässä hänen haudalleen kynttilät vuosi sitten tapahtuneen poismenon vuoksi.
Kohtalo on joskus erittäin vittumaisella päällä, no, antoihan se nyt meille 11 yhteistä vuotta mitkä menivät aivan liian nopeasti.
Vieläkään en usko että hän on pois…

Muista erottaa seuraavat kaksi asiaa. Rakastuminen sisältää intohimoa, loputonta halua, säännöllistä seksiä jne. Rakastaminen on syvää ystävyyttä, halua olla toisen kanssa ja sitoutua toiseen. Rakastamisen ei aina sisällä intohimoa tai säännöllistä seksiä. Rakastaminen on sitä kun kestää elämän muutokset niin seksuaalisuudessa, intohimossa, unelmissa ja tavoitteissa ja haluaa silti olla toisen kanssa.

Tuo on yksi tapa jäsennellä ja määritellä rakkaus, rakastuminen ja rakastaminen. Ei ainoa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *