Havaintoja parisuhteesta

Parisuhteen kymmenen käskyä

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Pääsiäisen hartauteen 10 käskyä aivan blogini alkuvaiheilta vuodelta 2013.

 

Ajattelin soveltaa parisuhdetta kymmeneen käskyyn. Siihen ala-asteelta tuttuun raamatun kymmenkohtaiseen sääntöpykälään. Se piti opetella ulkoa ja sittemmin unohtaa. Jos leikitään ajatuksella, että parisuhde on Jumalan asemassa tässä kokeilussa ja sen ympärille tehdään käskyt. Katekismus esille ja lähdetään luomaan parisuhteen kymmentä käskyä.

1. Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia

Parisuhteen selkäranka on kyky ja halu sitoutumiseen. Vanha viisaus, että kun jotain uutta tulee elämään, jostain vanhasta on luovuttava, pitää parisuhteen kohdalla paikkaansa. Parisuhde on sinun Jumalasi, jota sinun pitää palvoa ja antaa sille aikaa. Parisuhteen alkuhuuman hälvettyä ajautuu helposti tilanteeseen, jossa parisuhde on kyllä olemassa, mutta se pysyy paikallaan, ei kehity, ei kasva, eikä toimi. Siitä tulee itsestäänselvyys, jonka kuvittelee pysyvän itsestään pystyssä. Toimiva parisuhde vaatii yhdessäoloa, yhteistä aikaa, yhteisiä harrastuksia ja yhteisiä päämääriä. Se vaatii kosketusta, seksiä, vapautta ja iloa.

2. Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä

Ainoa hyväksyttävä syy aloittaa parisuhde ja olla parisuhteessa on rakkaus. Parisuhdetta ei pidä käyttämän omiin itsekkäisiin tarkoitusperiin. Ei ole oikein vanhan kuolemansairaan lesken vikittely tai parisuhteen pitäminen väkisin hengissä hankkimalla lapsen puhaltamaan väljähtyneeseen parisuhteeseen uutta potkua. Parisuhde voi toimia myös ponnahduslautana uralle tai se voi toimia hissinä parempaan elintasoon. Siteeraan tässä erästä nimetöntä henkilöä, joka kommentoi omaa pettämistään eräällä netin keskustelupalstalla:  ”Mieheni ei huomioi minua enkä saa häneltä hyvää seksiä, siksi haen seksiä muualta, mutta haluan tehdä sen mieheltäni salaa, koska saan häneltä kuitenkin elämään perusturvallisuutta, enkä halua luopua siitä”. Älä pelleile, vaan rakasta.

3. Pyhitä lepopäivä

Pyhitä kumppanisi. Arvosta häntä sellaisena kuin hän on, äläkä yritä muovata hänestä sellaista, jollaiseksi haluaisit hänen muuttuvan. Yksi plus yksi on aina kaksi. Parisuhde muodostuu kahdesta persoonasta, jotka ei muutu yhdeksi koskaan. Opi kumppaniltasi. Anna hänen tuoda oma maailmansa suhteeseenne ja ime siitä jotain itseesi. Sen jälkeen nauttikaa toisistanne. Parisuhde ei ole työntekoa, vaan iloa ja rentoutumista. Älä ota sitäkään liian vakavasti.

4. Kunnioita isääsi ja äitiäsi

Parisuhteeseen tullaan kahdelta suunnalta. Molemmilla on takanaan historiaa, elettyä elämää. Molemmilla on omat tapansa, tottumuksensa, muistonsa, ilonsa, surunsa, pelkonsa, virheensä ja traumansa. Historia muovaa ihmistä. Historia tekee ihmisen. Kaikki mitä me lapsuudessamme ja nuoruudessamme koemme, rakentaa meistä sellaisia kuin olemme nyt. Meidät on kasvatettu tai jätetty kasvattamatta. Se näkyy meissä. Kaikki meistä on kokenut iloja, suruja, pettymyksiä ja onnistumisia. Se näkyy meissä. Meissä näkyy eletyn elämän jäljet ja kun aloitamme parisuhteen, tuomme ne kumppanimme eteen ja siinä kohtaa kumppanin on kunnioitettava historiaa, sitä mikä kulkee kumppanin mukana ja hyväksyttävä kumppani sellaisenaan elämäänsä. Pidettävä huoli siitä, että kumppani ei koskaan koe rakkaammaltaan riittämättömyyden tunnetta. Kunnioita kumppanisi elettyä elämää. Kunnioitta aiempia parisuhteita ja pyri olemaan tekemättä samoja virheitä uudestaan. Jos ei suju, aloita terapia.

5. Älä tapa

Tappavaa on  toisen huomiotta jättäminen. Se, että ei huomioi kumppaninsa haluja, toiveita ja tarpeita. Itsekkyys on parisuhteessa tappavaa. Jatkuva oikeassa olemisen tarve ja kumppanin jatkuva vähättely ja nälviminen. Henkinen ja fyysinen väkivalta. Rakkaus kuolee koskettamatta tai väärällä tavalla koskemalla.

6. Älä tee aviorikosta

Tämä oli ennen älä tee huorin. Älä tee aviorikosta kuulostaa rajummalta. Saako merkinnän rikosrekisteriin jos tekee aviorikoksen? Joutuuko kolmesta aviorikoksesta vuoden sisään luovuttamaan rikosvälineensä valtiolle joksikin ajaksi? Jos tekee aviorikoksen, niin onko aviorikollinen? Seksuaalisuus on ihmisen herkimpiä kohtia. Siksi pettäminen on parisuhteen yksi julmimmista ilmenemismuodoista. Siinä loukataan ihmisen syvintä olemusta. Pettäminen jättää petettyyn pitkä jäljet. Pettäminen on helppoa. Sitä voi käyttää tapana sanoa kumppanilleen, että haluaa parisuhteelle pisteen. Pettämisellä voi hakea vastapainoa haalistuneeseen parisuhdeseksiin. Pettäminen voi kummuta ihmismielen syvistä onkaloista ja ei itsekään oikein tiedä syytä pettämiselle. Se voi olla hetken huumaa, jonka seurauksia ei edes ajattele. Tiedän sen siksi, että olen siihen itsekin syyllistynyt ja ollut kohteena. Aviorikoksen julma muoto on myös välinpitämättömyys. Puolisonsa kohtelemista kuin ilmaa. Se että antaa rakastetulleen tunteen, että on yksin yhdessä.

7. Älä varasta

Kumppanisi ei ole sinun omaisuuttasi. Kumppanille pitää antaa omaa aikaa. Oma elämä. Kaikkea ei voi eikä pidä jakaa. Liika ripustautuminen on turmiollista.  Pitää luoda rajat, joiden sisällä liikkua ajankäytön suhteen. Sopivasti parisuhdetta, sopivasti omaa elämää. Kuitenkin niin, että molemmat on tyytyväisiä ja että ei mennä vain sen toisen, vahvimman ehdoilla. Kumppaniaan ei saa varastaa. Häntä ei saa kahlita. Hänet pitää päästää menemään jos hän haluaa mennä, koska sinä et omista häntä.

8. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi

Kumppanisi on sinulle elämäsi tärkein ihminen mahdollisen lapsesi lisäksi. Se pitää muistaa aina. Kumppanille pitää tehdä mahdollisimman hyvää, olla hänelle hyvä ja pyrkiä siihen, että omilla teoillaan ja sanoillaan ei loukkaa tai satuta häntä. Pitää yrittää käyttäytyä sen mukaisesti. Julkisesti kumppaniaan panetteleva ja solvaava ihminen ei ansaitse edes huonoa parisuhdetta.

9. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta

Sinä et voi viedä mitään puolisollesi tärkeää. Et voi olla esteenä hänen unelmilleen ja kunnianhimolleen. Varastaa häneltä sitä, mikä hänelle kuuluu, vapautta valita.

10. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu

Minusta on mukavaa katsella ihmisiä, varsinkin iloisia ja kauniita ihmisiä. Kaikki katselee. Se on harmitonta. En ymmärrä ihmistä, joka kääntää katseen taivaaseen tai lyhtypylvääseen, kun joku kaunis ihminen kävelee vastaan kaupungilla. En siinä tavoittele lähimmäiseni puolisoa, enkä mitään, mikä ei minulle kuulu. Kauneudelle pitää antaa arvo. Kuten eräs kaverini minulle kirjoitti: ”Parisuhteessa on hienoa se, että voi katsella muitakin ihmisiä ilman peililaseja ja jakaa se ilo kumppaninsa kanssa”. Siinä lauseessa on paljon ymmärrystä parisuhteeseen ja elämään.

Siinäpä sitä käskyjä rikottavaksi tai noudatettavaksi.

Lue myös

X