Havaintoja parisuhteesta

Parisuhteen seitsemän kuolemansyntiä

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Kaikki tietää seitsemän kuolemansyntiä. Haluan leikitellä ajatuksella ja soveltaa synnit koskemaan parisuhdetta. Tässä tuleekin parisuhteen seitsemän kuolemansyntiä. Jokainen valitkoon omansa.

Ylpeys (turhamaisuus)

Ilmenee parisuhteessa joustamattomuutena. Vaikea hyväksyä puolison tapaa ajatella toisin ja tehdä asioita toisin. Näkee puolisossa virheitä ja alleviivaa niitä sanoin ja teoin. Pitää omia tapoja olla ja ajatella oikeampina.  On vaikeaa myöntää olevansa itse väärässä, on vaikeaa nähdä virheitä itsessä ja anteeksipyytämisen ja antamisen taito on huonolla tasolla. Kokee olevansa monin tavoin puolisonsa yläpuolella. Ei omaa itseironiaa, vaan loukkaantuu pienestäkin vitsailusta. Ei kykene ottamaan vastaan kritiikkiä, vaan ottaa kaiken sanomisen arvosteluna, vaikka itse harrastaa puolisonsa arvostelua mennen tullen. Arkkityyppinä ihminen, joka suhtautuu välinpitämättömästi puolisonsa kaikkiin toiveisiin tai ihminen, joka huumorintajuttomuuttaan suuttuu kaikesta vitsiksikin tarkoitetusta.

Kateus

Ilmenee parisuhteessa vähättelynä, passiivisaggressiivisuutena ja pahasuopaisuutena. Ei osaa aidosti iloita puolisonsa saavutuksista, vaan löytää asioista aina ne huonot puolet.  Näkee elämässä ja parisuhteessa enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia. Saattaa ihailla puolisossaan jotain tapaa olla ihminen, mutta kääntää sen sanomisissaan negatiiviseksi piirteeksi. Ihailee esimerkiksi salaa puolison kykyä olla stressaamatta, mutta kateuden riivaamana haukkuu puolisoa sen vuoksi välinpitämättömäksi ja laiskaksi. Kokee muiden pariskuntien onnen negaatioiden kautta. Ei ole aidosti iloinen naapureiden kerrottua lähtevänsä ulkomaanmatkalle, vaan pohtii selän takana ääneen, että mistähän hekin ovat rahat siihen saaneet. Tuntuu ajattelevan, että toisten onni on itseltä pois. Pelkää kuolemaa enemmän itse elämää. Arkkityyppinä ihminen, joka istuu terassilla toisen samanmoisen kanssa ja yhdessä puhuvat negatiivisin sävyin puolisoistaan ja siinä ohessa paheksuvat ohikulkevia rakastuneita ja langettavat heidän päälleen epäonnistumisen tuomion.

Viha

Ilmenee parisuhteessa tunteiden patoamisena.  Patoaa kaiken sisäänsä, eikä uskalla pistää puolisolle vastaan. Patotutunut viha ja tunteiden piilottaminen näyttäytyy muulla tavoilla, esimerkiksi sanomisen pakkona tai mykkäkouluna. Patoutunut viha saattaa muuntua inhoksi puolisoa kohtaan, joka johtaa myöhemmin koskemattomuuteen ja seksittömyyteen. Saattaa johtaa vielä synkimpiinkin tarinoihin. Erotilanteissa vihan riivaama ihminen antaa tunteen mennä jopa lapsen edun edelle. Vihan patoutuminen johtaa usein liialliseen alkoholin käyttöön, työnarkomaniaan, liialliseen liikkumiseen tai muuhun elämää rikkovaan riippuvuuteen. Arkkityyppinä ihminen, joka viettää puolituntia aikaa kaupan maito-osastolla vertaillessaan rahkojen proteiiniosuuksia, koska se on hyvä tapa paeta piilotettuja tunteitaan.

Laiskuus

Ilmenee parisuhteessa itsestäänselvyytenä ottamisena. Pitää parisuhdettaan asiana, joka pysyy itsestään hengissä. Ei anna puolisolleen huomiota, kosketuksia eikä kauniita sanoja. Parisuhde on arkea 365 päivää vuodessa ja suhde muistuttaa enemmän kämppäkaveruutta kuin rakkaussuhdetta. Suhteen koossapitävä voima on lapset ja turhan iso asuntolaina. Jos seksiä on, niin se on yksipuolista ja mekaanista. Parisuhde muuttuu rutiineiksi, joita suoritetaan läpi. Itsestä lakataan pitämästä huolta ja selitetään se sillä, että kyllä me kelvataan toisillemme. Luovuttaminen näkyy riidattomuutena ja intohimottomuutena. Lapsien muutettua pois kotoa, havahdutaan synkkään ajatukseen, että puolison kanssa ei ole mitään yhteistä. Arkkityyppeinä pariskunta, joka istuu ravintolassa toisiaan vastapäätä, mutta jotka eivät katso toisiinsa eivätkä puhu toisillensa, vaan molemmat tuijottavat omiin puhelimiinsa.

Ahneus

Ilmenee parisuhteessa jatkuvana tyytymättömyytenä. Parisuhteessa mikään ei tunnu riittävän ja mikään ei ole koskaan hyvin. Kroppa voisi olla vieläkin timmimmässä kunnossa, palkka voisi olla vieläkin vähän parempi, asunnossa voisi olla vieläkin enemmän neliöitä ja lapset voisivat saada vieläkin parempia numeroita ja olla harrastuksissaan parempia. Kotona ei ole koskaan asiat niin hyvin, etteikö jotain voisi vielä korjata paremmaksi. Aikaa löysäilyyn ei ole, sillä aika on parisuhteessakin rahaa.  Kun asunto on sisustettu viimeisen päälle hyväksi, niin pitääkin jo vaihtaa uuteen asuntoon. Puolisoon suhtaudutaan kuin esineeseen ja sitä kiikutetaan erilaisissa juhlissa näytillä. Jos ulkokuori alkaa rupsahtaa, niin Tinderistä saa uuden puolison yhdellä sormenpyyhkäisyllä. Arkkityyppinä ihminen, joka kovaan ääneen kauhistelee ainaista kiirettä ja näyttää kalenteristaan, että seuraava tyhjä kohta on kolmen kuukauden kuluttua. Puhuu puolisostaan ja lapsistaan kuin kilpaurheilijoista ja muistaa kehua puolisonsa uudesta työpaikasta ja lapsien stipendeistä. Päivittää Facebookiin Hidasta Elämää-sivuston sloganeita, mutta hidastaa itse vasta kun törmää täydellä vauhdilla seinään.

Ylensyönti (mässäily)

Ilmenee parisuhteessa levottomuutena ja kyltymättömyytenä. Parisuhteen alkukiiman päätyttyä, arjen saapuminen saattaa tuntua sietämättömältä. Parisuhteen pitäisi olla pelkkää alkuajasta tuttua kiimaa ja hauskanpitoa. Saattaa näyttäytyä myös ulkoisten seikkojen korostamisena sisäisten kustannuksella. Näyttämisen tarve on valtava ja ympärille haalitaan ylellisyyttä vaikka velkarahalla. Ymmärrettyään, että alkuhuuman pitäminen parisuhteessa on mahdotonta, aletaan mässäily kohdistamaan korviketoimintaan. Toiset alkavat mässäillä lapsilla, joita tulee yksi uusi per vuosi. Useimmat alkavat mässäillä myös ruualla ja se on johtanutkin termiin parisuhdekilot. Arkkityyppinä ihminen, joka kävelee kaupasta kolme kauppakassia, neljä lasta ja kolme koiraa käsissään. Kutsuu neljänsiin häihinsä muutaman häävieraan enemmän kuin kolmiin aikaisempiin.

Himo

Ilmenee parisuhteessa kyvyttömyytenä tyytyä vallitsevaan. Alkaa kohdistaa katsettaan omasta puolisostaan myös muiden puolisoihin. Kokee jäävänsä paitsi sitouduttuaan vain yhteen ihmiseen. Käyttää ylitsevuotavan himonsa nettipornoon ja sivusuhteisiin, mutta ei ole silti valmis luopumaan puolisostaan. Kokeilunhalu muuttuu pakkomielteiseksi ja pakkoajatteluksi. Arkkityyppinä ihminen, joka sormus vasemmassa nimettömässään hakee baarissa kohdetta himojensa toteuttamiselle. Ei saa seurueessa silmiänsä erotetuksi toisten puolisoista ja humalluttuaan tekee itsestään naurunalaisen kirjoittamalla aamuyöllä Facebookiin yksityisviestejä puolitutuille tuttavilleen.

 

X