Havaintoja parisuhteesta

”Pettäjäpaska” voi olla muutenkin kuin harrastamalla suhteen ulkopuolista seksiä

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kuvitellaan tilanne. Tilanne, joka on tuttu tuhansista parisuhteista.

Kaksi ihmistä parisuhteessa. Toinen on lakannut välittämästä. Ei jaksa tai halua panostaa parisuhteeseen tai puolisoonsa millään tavalla. On totaalisen välinpitämätön.

Tilanne jatkuu vuosia. Suhteen toinen osapuoli puuttuu asiaan. Yrittää saada välinpitämättömän puolison havahtumaan tilanteeseen. Ehdottaa jopa pariterapiaa. Välinpitämätön kieltäytyy ja päättää olla edes kuulematta puolisoaan.

Toinen ei halua erota. Ero rikkoisi liian paljon. Se olisi viimeinen vaihtoehto. Ero on aina vaikea. Siihen liittyy niin paljon muutakin kuin parisuhteen lopettaminen. Tilanne jatkuu samana. Puolisoa ei kiinnosta.

Kunnes tapahtuu jotain sellaista, joka usein tässä tilanteessa tapahtuu. Parisuhteessa huomiotta jäänyt saa huomiota. Tuntee olevansa haluttu. Tuntee olevansa toisen ihmisen edessä muutakin kuin ilmaa tai rooli. Tilanne vie mennessään.

Tätä kutsutaan yleisesti pettämiseksi.

Niin. Sitähän se toki on. Se on aina oma valinta päättää pettää. Niin olen kuullut monen minulle kirjoittavan. Se on aina oma valinta. Sitähän se toki on.

Vaan sitten tullaan tämän tekstin kliimaksiin. Tässä kohtaa unohtuu kaikki muu paitsi se kuolemaakin pahempi suhteen ulkopuolinen seksi. Eipä kukaan ole kiinnostunut taustoista. Eipä kukaan ole kirjoittamassa, että vuosien välinpitämättömyyskin on valinta. Varsinkin, kun välinpitämättömälle on osoitettu se ja ehdotettu muutosta.

Usemman vuoden pettämistä välinpitämättömyydellä. Se kaikki haihtuu pois sillä, että toinen on pettänyt vielä pahemmin. Tai niin monet on kirjoittanut, että yksi suhteen ulkopuolinen seikkailu on miljoona kertaa tuomittavampaa kuin usean vuoden rahallinen välinpitämättömyys. Yhdellä teolla välinpitämättömästä tuleekin uhri ja välinpitämättömyyden kohteesta syyllinen. Hänestä tulee huora-äiti niin kuin erään vastaavan tarinan nainen minulle viestissään kirjoitti.

Tämä on kummallinen ajatusvinouma, jota en vain ymmärrä. Miksi suhteen ulkopuolinen seksi on aina oma valinta, mutta tahallinen vuosien välinpitämättömyys ei sitä tunnu olevan?

Jos joku nyt ajattelee, että siellä se bloggari puolustelee taas pettäjiä, niin voin kertoa, että en puolustele. Minusta tahallisessa välinpitämättömyydessä ei ole mitään puolusteltavaa. Sitä minä tällä tekstillä haluan alleviivata. Katseen siirtämistä vähän sivullekin.

Itse olen tähän ikään asti ollut ihan kaikissa rooleissa parisuhteissani. Olen toiminut monessa asiassa päin helvettiä. Eniten minua silti kaduttaa oma välinpitämättömyyteni. Se kun on arvoasteikossani sitä pahinta pettämistä. Varsinkin, jos se on oma valinta ja rahallista. Pettäjäpaska kun voi olla muutenkin kuin harrastamalla suhteen ulkopuolista seksiä.

Miettikää sitä joskus, kun pettämisen tuomitsette.

Lue myös

X