Havaintoja parisuhteesta

PMS oireyhtymä

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Yksi blogihistoriani suosituimmista päivityksistäni on ollut tämä 2015 kirjoitettu teksti PMS oireyhtymästä. Muistan, kuinka minua pelotti julkaisuhetkellä painaa enteriä, mutta onneksi luotin lukijoiden huumorintajuun. Ainahan niitä löytyy myös ihmisiä, joille huumori saattaa olla liikaa, mutta heidän takia ei ole syytä olla huumoria viljelemättä.

 

Kirjoitan tämän, vaikka huomenna sivutykkääjien määrä on tippunut tuhansilla.

Premenstruaalioireyhtymä. Sille on oikein tieteellinen nimi. Keksitylle diagnoosille, joka antaa tekosyyn käyttäytyä huonosti muutaman päivän. Niin minä vielä jokunen aika sitten asiasta ajattelin. Aivan kuten g-pisteestä, että se on naisten itsekeksimä juttu, jolla voi syyllistää kumppania huonosta seksistä, jos ei tuota mystistä pistettä onnistu sörkkimään. Tai Loch Nessin hirviö, jonka ajattelin olevan vain skotlantilaisen huumenarkin harhakuva.

Nyt lähes neljänkymmenen ikävuoden korvilla olen alkanut uskoa niihin kaikkiin.

Aloitin PMS-tutkinnot viikko sitten. Netistä löytyi uskomaton määrä tietoa. Alankin olla varsinainen PMS-asiantuntija, johon aletaan ottaa yhteyttä, kun yhteiskunnassa tarvitaan vahvaa PMS-asiantuntijuutta. Terveyskirjastosta löytyi PMS-tietoa. Oireyhtymä, joka esiintyy muutama päivä ennen kuukautisia. Esiintyy pääosin ikäryhmässä 35-45-vuotiaat naiset. Oireina ärtyneisyys, itkuherkkyys, yleinen turvotus, päänsärky ja keskittymiskyvyttömyys. Joillakin oireet saattavat olla rajuja ja samat oireet jatkuvat vielä kuukautistenkin ajan. Eli pahimmillaan voi olla hyvin vittuuntunut 10 päivää kuukaudesta, joka on kolmasosa kuukaudesta.

Voi että.

PMS-oireyhtymä loppuu viimeistään vaihdevuosiin, jonka oireina ovat ärtyneisyys, itkuherkkyys ja keskittymiskyvyttömyys. Joillekin oireet saattavat tulla hyvinkin rajuina. Eli pahimmillaan voi olla vittuuntunut kolmasosan elämästään, jos elää oikein pitkään. Terveyskirjasto kertoi vielä, että PMS-oireita voi vähentää esimerkiksi juomalla paljon nesteitä. Tämä sama ohje pätee myös PMS:stä kärsivän kumppanille. Eli pahimmillaan, jos oikein huonon kortin saa käteen, niin voi joutua olemaan kännissä kolmasosan elämästään.

Minulla on ehkä sellainen PMS-tutka. Pari viimeisintä parisuhdetta olen aloittanut juuri tuon PMS-ikäryhmän alkutaipaleella olevien naisten kanssa. Ovat baarissa ohikävelleet ja tutkani on havainnut heidät ja ei kun juttelemaan ja myöhemmin vaikeuksiin. Minulle on korjattu useasti epäilyni, että PMS olisi vain mielikuvitusta. On sanottu, että kyllä kun oikeaan paikkaa onnistuu sohimaan PMS:n aikana tai G-pistettä, niin räjähdys siitä on seurauksena. Tunnelmaltaan ehkä pikkuisen erilaiset räjähdykset.

Varmistin asian mummoltani. Kysyin, että kuulepas mummo tiedätkö mikä on PMS? Mummo sanoi, että ei enää hirveästi seuraa musiikkia, mutta eikös tämä PMS ole se yhtye, jossa laulaa Paula ja Mira. Minä sanoin, että aika lähelle ja kappaleiden sanoituksista päätellen suurin osa niistä on tehty itkuherkkänä PMS-aikana. G-pisteestä en mummolta tohtinut kysyä.

PMS on siis olemassa. Villit huhut Skotlannista kertovat, että Loch Nessin järvellä ajoittain näyttäytyvä hirviö onkin yksi skotlantilainen nainen, joka PMS-päissään tulee kerran kuukaudessa järvelle ärjymään.

Ajankohtainen kakkonen järjestää säännöllisesti teemailtoja. Ehdotan heille syksyksi PMS-iltaa. Studioon tuodaan parikymmentä todella pahojen PMS-oireiden riivaamaa henkilöä draamaa tuomaan. Kyllä siinä vuoden takainen kohuttu homo-ilta jää huolella kakkoseksi, kun PMS-höyryissään olevat vieraat alkavat nokkia toisiaan ja toimittajia. Homo-illasta tuttu Päivi Räsänen raahataan myös studioon mukaan, joka takaa sen, että lähetyksen jälkeen 20 prosenttia suomalaisista eroaa parisuhteestaan.

Parisuhde on myötä- ja vastamäkeä. Olkoonkin niin, että tiettynä aikana kuukaudesta pitää kävellä vähän sukkasilleen, niin toisena aikana voi taas jatkaa sitä toisen mystisen kirjaimen metsästystä. Kyllä se sieltä löytyy, kun tarpeeksi näkee vaivaa. Minäkin löysin vanhan unileluni 15 vuoden etsimisen jälkeen. Siellä se oli varastossa yhden laukun sivutaskussa. Vahingossa kosketin vähän eripaikasta laukkua kuin ennen ja siellähän se oli. Niin käy elämässä kun ei heti luovuta ja siirtää vähän kosketuksen paikkaa.

Anteeksi kaikille.

Tekstin sponsoroi Pohjola-henkivakuutus. Tai ainakin olisi pitänyt sponsoroida.

Lue myös

X