Havaintoja parisuhteesta

”Pojat ei saa olla poikia eikä tytöt tyttöjä” ja plaa plaa plaa

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Perkele oli taas aikuisten joukossa irti.

Uutinen nimittäin kertoi siitä, että huvipuisto Linnanmäen vuoristoradan jarrumiehen nimike muutettiin enemmän ajanmukaiseksi ja siitä tuli vähemmän sukupuolittunut jarrumestari.

Kommenttiketju pullistui närkästyneistä. Aamupulla meni väärään kurkkuun. Mikään ei ole enää pyhää. Ennen kaikki oli paremmin. Asia häiritsi luultavasti heitäkin, jotka huvipuistossa ei edes koskaan käy.

Maailma on täynnä rajuja kriisejä. Monelle ne eivät ole mitään sen rinnalla, että eltaantuneista sukupuolittuneista nimikkeistä ollaan pääsemässä irti. Eräskin heistä vastasi kysymykseen, että mikä on hänelle tärkein teema tulevissa kuntavaaleissa. Hänelle se oli, että tulisi valtuutettu, joka laittaisi stopin sukupuolineutraalille mädätykselle. Hänelle maailman pahin kriisi on liikennemerkkien uudistaminen nykyaikaa vastaavaksi. Yöunethan siinä ovat menneet.

Olen miettinyt, että miten tämä on niin kamala asia pienelle äänekkäälle vähemmistölle. Viha kuohahtaa yli, kun palomies on pelastaja ja jarrumies jarrumestari. Sitten alkaa se järjetön öyhöttäminen.

Se alkaa usein näin:

”Kohta ei saa enää tyttöä sanoa tytöksi ja poikaa pojaksi. Äitiä ei saa sanoa äidiksi, eikä isää isäksi.” Sen jälkeen esitetään biologisia olettamia, jotka on opittu suoraan populistisen puolueen valhekäsikirjasta.

Minulla on veikkaus. Pelkohan se siellä tätäkin laivaa liikuttaa. Tai tässä tapauksessa pitää paikallaan. Yhteiskunta muuttuu ympärillä, mutta itse ei ole muutokseen kykenevä ja se aiheuttaa niin suurta pelkoa ja ahdistusta, että se pitää huutaa suurella äänellä ulos.

Sama kaava, joka toistuu muissakin asioissa. Rasismi ja homoviha lienee eniten pelkoa ja tietämättömyyttä. Yhdistettynä sivistymättömään ja brutaaliin kielenkäyttöön, niin se aiheuttaa rumaa jälkeä kommenttikentällä.

Tai vietynä parisuhteisiin. Jos kirjoittaa tekstin, joka haastaa perinteisen parisuhteen arvot ja kaavat, niin suurinta ääntä palstoille tulee pitämään ihmiset, joilla ei ole kokemusta mistään muusta tavasta olla parisuhteessa kuin perinteinen tapa. Pelko, että jokin uhkaa omaa elämäntapaa on todellinen, koska tietoisuus kaikesta muusta pakottaa ajattelemaan omaa tapaa olla ja se ahdistaa.

Älkää huoliko. Te saatte kutsua itseänne ja läheisiänne ihan millä termillä haluatte. Yhteiskunnallisesti tilanne on toisin. Kyllähän sitä voi hangoitella kehitystä vastaan, mutta se on sama kuin yrittäisi pelata sulkapalloa vastatuuleen. Helvetin turhaa ja omat voimat vievää.

Itse olen kehityksestä iloinen. Sukupuolittamisessa ei ole mitään järkeä. Se on vanha kulunut tapa jaotella ihminen joksikin, joka hän ei välttämättä ole.

Kaikki jarrumiehet eivät nimittäin ole miehiä, mutta mestareita heistä on jokainen. Joten nimike jarrumestari on siihen vihaan aivan täydellinen.

Lue myös

X