Havaintoja parisuhteesta

Populismin valheelliset kasvot

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Ennen viime kevään eduskuntavaaleja kaksi nuorta perussuomalaista miestä pauhasi menemään nuorten suosiossa olevassa TikTokissa. Toinen heistä, Joakim Vigelius, puhui videoilla muun muassa valtion rahojen tuhlaamisesta. Hän flirttaili puheissaan myös rasismin kanssa esimerkiksi siten, että hänen mielestään Suomeen ei pidä ottaa ketään sellaista ihmistä, joka pitää kotouttaa. Saksalaiset insinöörit ovat oikea valinta.

Toinen heistä Miko Bergbom esitti videollaan, että kuinka bensan litrahinta voidaan saada helposti alle euron perussuomalaisten noustua valtaan.

Molemmat pääsivät isolla äänimäärällä eduskuntaan. Toisin sanoen valehdellen helppouskoisille ja sinisilmäisille.

Myös puolueen puheenjohtaja Riikka Purra kertoili huolettomasti valheitaan ja vakuutteli, että puolue ei missään tapauksessa suostu lähtemään hallitukseen, joka leikkaa pienituloisilta ja sosiaaliturvasta.

Nykyinen puheenjohtajistoon kuuluva Mauri Peltokangas paasasi silmälasit otsallaan videoissaan, että kuinka törkeää on leikata yhteiskunnan heikompiosaisilta, muun muassa vammaisilta.

Kaikki nämä videot on yhä nähtävillä sosiaalisessa mediassa.

Viime viikolla edustaja Vigeliuksen uutisoitiin majoittuneen kotikaupunkinsa hotellissa veronmaksajien piikkiin. Rahat hän palautti, kun asiasta tuli julkinen. Bergbomilta ei saada mitään vastausta hänen esittämiin bensavalheisiin. Puheenjohtaja Purra alkoi perjantaina kääntää puheitaan ja kirjoituksiaan maahanmuuttoon, jotta hänen valheensa leikkauksista unohtuisivat äänestäjiltä. Mauri Peltokankaan tili on ollut suljettuna kommentoinnilta jo tovin.

Näin toimii populisti. Ensin hän silmiään räpäyttämättä puhuu äänestäjilleen asioita joita he haluavat kuulla. Surullisen moni kuuntelee ja uskoo. Sitten kun on puheiden lunastuksen aika, aletaan joko syyttelemään muita ja uhriutumaan tai vastaavasti luikitaan häntä koipien välissä piiloon. Tai niin kuin puolueen puheenjohtaja tekee, yrittää harhauttaa äänestäjiä alkamalla puhua teemasta joka peittää alleen kaikki muut valheet. Valitettavan useaan tämäkin silmänkääntötemppu uppoaa.

Sivusta on helppo huudella helppoja ratkaisuja. Se ei sitten olekaan enää helppoa laittaa niitä käytäntöön. Perussuomalaisten osalta kyse on sekä kykenemättömyydestä nähdä kokonaisuuksia ja toisaalta tietoisesta valehtelusta, joka mahdollistaa vallan. Niin toimii oikeistopopulismi.

Uhrina on sekä populistien äänestäjä, joka ei aina edes tiedä joutuneensa höynäytettäväksi, mutta ennen kaikkea koko yhteiskunta, joka populistien vallan alla taantuu sellaiseksi yhteiskunnaksi, jossa vain hyvin harvalla on hyvä olla.

Sillä tiellä tällä hetkellä valitettavasti olemme ja yhteiskunnastamme on tullut lyhyessä ajassa julma, kova ja surullinen.

X