Havaintoja parisuhteesta

Rakasta silloinkin, kun puolisollasi on pahanlaatuinen möllipäivä

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

( Kiitos Jarnolle Möllipäivä -nimen lanseeraamisesta. Otin käyttöön.)

Rakastaminen on helppoa silloin, kun on kivaa ja parisuhde virtaa ympärillä kuin rauhallisesti virtaava joki. Rakastaminen on helppoa silloinkin, kun joki muuttuu pauhaavaksi koskeksi, jos tuo koski on vertauskuva intohimoisille aktiviteeteille. Vaikeammaksi rakkaus muuttuu silloin, kun kaikki onkin päin persettä ja puolisolla on menossa kolmas möllipäivä peräkkäin.

Juuri niissä hetkissä, kun oikeastaan pitäisi osata rakastaa kaikkein eniten, sillä kuka tahansa jaksaa soutaa tyynellä vedenpinnalla, mutta harva silloin, kun kosken pauhut saa veneen sinkoutumaan maiseman jokaiselle kulmalle.

Siinäpä sitä sitten ollaankin, rakkauden syvimmän voiman äärellä. Osata ottaa vastaan puolison möllipäivä ja möllipäivää seuraava toinen möllipäivä. Antaa puolison möllitunteelle tila ja paikka tulla vapaasti esille. Kun helposti sitä alkaa toimimaan juuri niin kuin ei pitäisi toimia. Yrittää väkisin saada tunnelman tasaiseksi tai jopa mukavaksi tai mikä pahinta, lähteä mukaan mölleilemään puolison kanssa ja kaksi möllipäivän viettäjää samassa tilassa on jo sellainen kuohu, että sen kuohusuon läpi ei mennäkään niin että heilahtaa.

Eihän se helppoa ole rakastaa silloin, kun elämä ei tarjoakaan leipää ja sirkushuveja. Silloin kun parisuhteen sisälle on pesiytynyt esimerkiksi sairautta, rahahuolia ja muita stressipersepisteitä rajusti kohottavia ainesosia. Kyllä sitä mieluummin valitsisi aikakauden, joka olisi tungettu vaaleanpunaisen saippuakuplan sisään ja sitä ei uhkaisi mikään ulkopuolelta tuleva paha. Ainoa ongelma tuon jälkimmäisen kuvan toteutuksessa on se, että sellaiset kuplat ovat puhjenneet noin viisi sekuntia kuplan puhaltamisen jälkeen.

Sitähän elämä ja parisuhde on. Kauppaketjun antamia bonuspisteitä ja elämän eteen laittamia stressipersepisteitä. Siinä välissä onneksi päiviä, jolloin vaaleanpunainen saippuakupla leijailee kauniina valoisana talviaamuna kevyen pakkastuulen saattelemana avoimen ikkunan kautta kahden ihmisen parisuhteen reunoiksi ja tuona kauniina hetkenä, päivänä, viikkona, kuukautena tai vuotena voikin imeä kaikkea kaunista ja kivaa sisäänsä, jotta kaikki tulevat möllipäivät ja stressipersebonukset eivät tuntuisi niin pahalta kestettäväksi.

Sillä rakkauteen kuuluu möllipäivät, jopa mölliajanjaksot. Hetket ja päivät, jolloin koko elämä, parisuhteesta lähtien tuntuu kuin joku tökkisi teräviä nuppineuloja kainaloon ja kantapäihin ja kaiken tuon pisteliään kivun ja vitutuksen keskeltä tekisi vain mieli paeta paikalta.

Ei ehkä kannata paeta, sillä möllipäivien jälkeen saapuu jälleen vaaleanpunainen saippuakupla, joka pehmeällä olemuksellaan parantaa kainaloihin ja jalkapohjiin tulleet möllipäivien haavat. Ehkä pakenemisen sijaan koettaisikin rakastaa vielä pikkuisen enemmän silloin, kun se tuntuu kaikkein vaikeimmalta, koska se on samalla osoitus puolisolle siitä, että rakastaa silloinkin, kun kaikki tämä ympärillä oleva on pelkkää pisteliästä kipua, sillä puolisolla on silloin tunne siitä, että hän on turvassa silloinkin, kun päällä on mitä perkeleellisin möllipäivä.

Niissä hetkissähän rakkaus mitataan ja kuinka hyvin osaa möllipäivinä toista rakastaa, sitä vaaleanpunaisempi on saippuakupla, joka möllipäivien jälkeen ikkunasta sisään leijailee.

Ja niissä hetkissä voi sitten vain heittäytyä rentona rakkauden eteen ja ottaa vastaan kaikki kaunis, jonka sinä olet rakkaudellasi ansainnut ja se on paljon se.

Lue myös

X