Havaintoja parisuhteesta

Rakastan sinua ihan homona

Teksti: Havaintoja parisuhteesta
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”En pidä stereotypioista, mutta jos ajatellaan sitä stereotyyppistä lätkäfania, niin joo. Hän varmasti vihaa tätä biisiä.”

Nämä sanat kuuluvat tubettaja Tuure Boeliukselle, jonka esittämä kappale Lätkäjätkä-Ville on tuonut hänelle jopa tappouhkauksia. Kappele kertoo lätkää pelaavasta Villestä, joka tykkää tyttöjen sijaan pojista. Viime vuonna vuoden homoksi valittu Tuure Boelius halusi biisillään herätellä keskustelua siitä, miten homous on edelleen vaiettu asia jääkiekkopiireissä. Niin hän herättikin.

”Ei vittu vieläkö tämä hintti on hengissä.”

”Toi saatanan homo pitäisi ampua.”

”Hän häpäisee laulullaan koko Suomen Leijonat.”

”Tuure mulla on sulle kolme sanaa hirtä ittes.”

Tässä muutama 17-vuotiaan Tuuren saamasta palautteesta. Viimeiseen kommenttiin odotamme kuumeisesti sitä kolmatta sanaa. Tuuren saama vihamyrsky on saanut kansainvälistäkin huomioita. Muun muassa ruotsalainen Expressen-lehti kirjoitti tapauksesta artikkelin. Tuure itse tiesi sohaisseensa ampiaispesää, mutta ei silti odottanut valtaisaa vihapalautevyöryä.

Tämän päivän Helsingin Sanomat kirjoittaa pastori Anne Blomqvistista, joka sai kirjallisen varoituksen Espoon hiippakunnalta hänen siunatessaan samaa sukupuolta olevan avioparin. Vaikka sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan jo reilu vuosi sitten, on asia kaikkea muuta kuin selvä kirkon sisällä. Kirkko ei hyväksy saman sukupuolisten avioparin siunausta edes silloin, kun papin oma vakaumus sallisi sen toimitettavaksi.

Usein kuulee kysyttävän, että miksi homoasian pitää olla niin voimakkaasti esillä? Miksi homoutta pitää korostaa esimerkiksi vuosittaisella Pride-marssilla? Eiväthän heterotkaan marssi. Olisikohan syynä se, että marsseja tasa-arvon puolesta selvästikin tarvitaan vielä. Yleinen asenneilmapiiri on tullut sallivammaksi nuorille tulla esille suuntauksellaan ja siihen ei onneksi suhtauduta enää jyrkän kielteisesti. Silti paljon on vielä tehtävää edessä, jotta tasa-arvo oikeasti toteutuisi. Yhteiskunnassamme on selvästi pesäkkeitä, jossa homous on vielä jokin juttu.

Ehkä marsseja ei sen jälkeen enää tarvita, kun ihmisillä ei riitä mielenkiinto pohtia toisten ihmisten seksuaalisuutta ja seksuaalista suuntautumista. Tai sen jälkeen, kun ihmiset ovat oikeasti tasa-arvoisessa asemassa lain edessä. Valitettavasti siihen on vielä jonkin verran matkaa. Onneksi keskuudestamme löytyy rohkeita ihmisiä, jotka pistävät itsensä alttiiksi vihalle tärkeän asian puolesta.

 

Lue myös

X