Havaintoja parisuhteesta

Rakastavaisten kodeissa marttyyrinviitta pölyyntyy kaapissa

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Parisuhdeohjelma Kimpassa näyttelijä Satu Silvolla oli kaapissaan marttyyrinviitta. Hän oli saanut sen syntymäpäivälahjaksi mieheltään Reidar Palmgrenilta. Viitta oli harteille laitettavaa mallia ja sen selkämyksessä luki sana marttyyri. Viitan sai laittaa harteilleen silloin, kun alkoi tehdä mieli ryhtyä marttyyrin rooliin.

Parisuhdemarttyyri, tuo parisuhteen peilitön osapuoli. Ihminen, jonka omissa teoissa ei ole koskaan mitään vikaa, vaan vika on aina siinä toisessa. Ihminen, joka ei koskaan sano suoraan, vaan käyttää passiivisaggressiivista tapaa ilmaista tunteitaan. Ihminen, joka on marttyyriuden kroonistuessa sietämätön puoliso.

Parisuhdemarttyyri ei koskaan kysy puolisoltaan kauniisti, että voitaisiinko tehdä yhdessä jotain kivaa? Sen sijaan hän sanoo saman asian suoraan syyllistäen sanomalla, että me emme koskaan tee yhdessä mitään kivaa. Toisena hetkenä parisuhdemarttyyri päästää kyllä puolisonsa ystäviensä kanssa viettämään iltaa, mutta tulee seuraavina päivinä syyllistäen muistuttamaan puolisoaan siitä, että joutui viettämään perjantai-iltaa ihan yksin.

Parisuhdemarttyyri tekee kotitöitä enemmän kuin puolisonsa, mutta ei siksi, että se olisi pyyteetöntä, vaan siksi, että voi myöhemmin marttyyrin viitta hulmuten uhriutua siitä, että hänen pitää tehdä kotona aivan kaikki, kun toinen vain tekee sitä, mitä kulloinkin haluaa. Yksi tapa olisi itsekin jättää tekemättä, mutta se ei ole marttyyrille mahdollista, koska siinä tapauksessa omasta uhrautumisestaan perheensä eteen ei pääsisi myöhemmin heittäytymään marttyyrin rooliin.

Pahimmat parisuhdemarttyyrit käyttävät rooliaan vallan välineenä. Syyllistämällä, nalkuttamalla ja asettamalla itsensä sankarin rooliin, he saavat tuntemaan puolisonsa kelvottomiksi puolisoiksi ja ihmisiksi. Esiintymällä moraalisesti ylivertaisena tulee asettaneeksi puolisonsa valoon, jossa hän näyttäytyy välinpitämättömänä ja tunteettomana.

Parisuhdemarttyyrin yksi pahin piirre on, että hänelle ei mikään riitä. Jos jokin asia onkin hyvin, niin kehitellään asia, joka ei sitä ole. Jokainen ihminen, jonka joutuu elämään parisuhdemarttyyrin rinnalla, kokee itsensä mitättömäksi ja paskaksi puolisoksi. Pahimmillaan se alkaa vaikuttaa itsetuntoon ja itsekunnioitukseen.

Parisuhdemarttyyrius ei aina lähde edes eron jälkeen ihmisestä. Se muuttaa vain muotoaan. Ero on aina sen toisen vika. Marttyyri vetoaa siihen, että halusi olla huonossakin suhteessa lasten ja ihanan omakotitalon vuoksi ja mitä hän on saanut siitä uhrauksesta palkinnoksi. Kiitosten sijaan tyhjän kodin ja pahaksi äityneen katkeroitumisen. Havahtumisen ja peiliin katsomisen sijaan parisuhdemarttyyri saattaa ottaa aseeksi kostamisen ja koston välineeksi lapsen ja siinäkään hän ei näe omaa syyllisyyttään, koska hänessä ei vain voi olla mitään vikaa tai hän vain ei voi olla syyllinen yhtään mihinkään.

Syliähän marttyyri kaipaa. Syliä, jota hän ei ole ehkä koskaan saanut niin, että se olisi tyydyttänyt hänen läheisyydenkaipuunsa. Hän tulee ehkä kostaneeksi lapsuudessa vajaaksi jääneen läheisyyden, olemalla korostetun hankala. Aikuisen kuoren alla sykkii lapsen kaipuu päästä turvaan. Hän kuvittelee, että uhrautumalla lopussa seisoo kiitos. Vaan ei seiso. Sen sijaan siellä seisoo yksinäisyys ja katkeruus.

Jokainen meistä tuntee ainakin yhden marttyyrin. Heitä voi nähdä oleskelevan synkkien parisuhteiden eteiskäytävillä tai työpaikan taukohuoneen kahvipöydässä. Heidät tunnistaa äärimmäisen negatiivisesta asenteesta ja argumentoinnista. Hänelle uhka tulee ulkopuolelta eikä sisältä. Hänelle vika on aina muissa, mutta ei koskaan hänessä itsessä. Hän antaa muille jyrkkääkin kritiikkiä, mutta ei pysty ottamaan sitä itse yhtään vastaan.

Vaikka se julmalta kuulostaakin, niin jos sellainen ihminen ei halua aloittaa ihmisenä kasvamista, niin ei hänen kanssaan pidä elämäänsä parisuhteessa pilata.

Kimpassa ohjelman pariskunta Satu Silvo ja Reidar Palmgren ei tarvitse marttyyrinviittaa. He osaavat sanoa asiansa suoraan, arvostavat ja rakastavat toisiaan ja eivät kuvittele olevansa oikeammassa kuin toinen.

Rakastavaisten kodeissa marttyyrinviitta pölyyntyy kaapissa.

X