Havaintoja parisuhteesta

Rakkauden radikalismi

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

( Teksti saattaa sisältää pieniä määriä itseironiaa.)

Jakoivat kaupungilla halauksia. Siinä oli kadunkulmassa kaksi naista kädet avoinna. Naiset pitivät edessään kylttiä, jossa pyydettiin ihmisiä halaamaan heitä. Rakkauden puolesta, väkivaltaa vastaan. Rakkauden radikalismia kaikenlaisen tuhoavamman radikalismin sijaan.

Illalla ei tullut uni. Mieleen hiipi ajatus, että olenko huomaamattani radikalisoitunut näiden vuosien aikana, kun olen kirjoittanut rakkausblogia. Antanut rakkauden sanoman mennä yli, sekoittaa pään. Pelkäsin nukahtaa. Mitä jos minulle yön aikana kävisi kuin Franz Kafkan novellissa seikkailevalle kauppamatkustaja Gregor Samsalle, joka eräänä aamuna heräsi suunnattomaksi syöpäläiseksi muuttuneena. Mitä jos minä aamulla herään valtavaksi siirappipurkiksi muuttuneena?

Ei se pahin ajatus ollut. Mietin, että olenkohan jo muuttunut. Aamuisin on kahvi maistunut hämmästyttävän makealle. Mikä ihme se on, kun olen yhtä suurta siirappipurkkia koko ihminen. Muitakin todisteita alkoi tulla mieleeni. Junassa ollessani olen alkanut katsella ikkunasta, että näkisin metsässä käyskenteleviä yksinäisiä peuroja. Kuinka yksinäinen peura löytää toisen yksinäisen peuran, rakastuvat ja alkavat paritella. Kun en katso ikkunasta, alan vilkuilla pariskuntia, jotka pitävät toisistaan kiinni. Yksin istuvia ihmisiä, joille haluaisin mennä sanomaan, että menkää toisen yksin istuvan viereen istumaan, rakastukaa, pitäkää toisistanne kiinni ja alkakaa paritella.

Uni karkasi yhä kauemmaksi. Aloin olla varma, että olen muuttunut jo aikoja sitten valtavaksi siirappipurkiksi. Aloin lukea vanhoja kirjoituksiani. Siellä olen kirjoittanut kymmentä rakkauden käskyä ihmisille, tosin rikkonut itse niitä lähes kaikkia. Radikalisoitumiseni kaari näkyi selvästi. Ensin kaikki on ollut hyvinkin maltillista, kunnes pala palalta olen alkanut mennä yhä syvemmälle rakkauden aatteeseen. Muutamaa tekstiä en muista edes kirjoittaneeni. En tietenkään, koska ne on kirjoitettu sellaisessa siirappikännissä, että olotila on ollut jo pakosti muistin tuolla puolella.

Lopulta kaikki oli myönnettävä itselle. Minusta on tullut vuosien saatossa rakkauden radikaali. Turha tätä on kaunistella. Puhutaan asioiden oikeilla nimillä, olen rakkauden terroristi. Valtavaksi vaaleanpunaiseksi siirappipurkiksi muuntunut entinen parisuhdebloggari. Mihin tämä kaikki vielä johtaa. Alan terrorisoida ympäristöni. Seisonko keskustan kadunkulmissa tai bussipysäkeillä jakamassa ilmaisia halauksia tuntemattomille? Minusta tulee tamperelainen isä Amma. Kävelenkö feissarina katuja pitkin pysäyttäen ihmisiä lauseella, oletko kiinnostunut rakkaudesta? Vai perustanko rakkaususkonnon ja lähden ovelta ovelle jakamaan lehteä ja rakkauden sanomaa?

Mitä niihin kahteen kaupungilla halauksia jakaneeseen naiseen tulee, niin tietenkin kävin heitä halaamassa. Sitä varten he siellä kadulla seisoskelivat. Heilläkin rakkauden aate on saattanut lipsahtaa vähän radikalismin puolelle. Kysymys kuuluukin, onko se niin väärin ja vaarallista? Jos me mietimme, mitä muuta radikalismia ympärillämme on, niin ei se rakkaus huonoimmasta päästä ole vetää asioita vähän yli.

Voihan sitä olla sellainen kaappirakkausradikaali. Kaivaa aktivistin itsestä esiin joinakin iltoina ja rakastaa ihan perkeleesti. Valuttaa siirappia pitkin mattoja ja lakanoita, kulkea yksinäisenä peurana etsien toista yksinäistä peuraa, rakastua ja alkaa paritella. Tai jos on löytänyt jo oman peuransa, niin olla siinä ihan lähellä, rakastaa ja alkaa paritella. Kyllä se arkirealismi meitä kaikkia lyö kasvoille aivan tarpeeksi usein, niin sen rinnalla on aivan suotavaa olla muutaman kerran viikossa rakkauden terroristi.

Olin helpottunut ajatuksesta. Nukuin tauotta aamuun asti. Aamukahvi maistui makealta. 

Lue myös

X