Havaintoja parisuhteesta

Rakkaus ei ole tahtotila, vaan tunne

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Rakkaus ei ole tunne, vaan se on tahtotila. Näin minulle on kommentoinut muutamakin lukija. Itse en lausetta ymmärrä, sillä en tiedä, miten rakkauden voi parisuhteessa korvata tahtotilalla. Ehkä joku parisuhdeviisaampi valistaa minua tämän asian suhteen.

Rakkaus ei ole tunne. En ymmärrä. Rakkaus nimenomaan on tunne. Rakkaus on parisuhteen liima ja ainoa koossapitävä voima. Jos ei ole tunnetta rakkaudesta, ei ole rakkautta ja sen myötä ei ole parisuhdetta. Minulle tämä on yksinkertainen kaava.

Onko rakkauden tunteena korvaava tahtotila se kuuluisa tila, jossa luontevan ja helposti tulevan tunteen on korvannut raju työntekeminen parisuhteen hyväksi ja päätös pysyä yhdessä? Me olemme päättäneet pysyä yhdessä. Onko yhteinen päätös niin luja, että päätös kestää senkin, että rakkaus kahden ihmisen välillä lakkaa olemasta tunne? Eikö tällaisessa tapauksessa parisuhteesta ole tehty elämäntapa, paino sanalla tapa?

Sitä se kai on, sillä ulkoisesti rakkauttaan hehkuttava pari, rakkauden tunteena esille tuovat kuulevat usein olevan haihattelijoita ja väärässä. Kyllä teillekin arki vielä koittaa ja mitä niitä ihmisen onnea alas ampuvia lauseita niitä nyt onkaan. Eikä siinä mitään. Usein onni ei kestäkään ja rakkaus ei riitä. Siinä kohtaa moni alas ampuja taputtaa karvaisia käsiään, sillä mikään ei kiihota sellaista ihmistä kuin toisten ihmisten onnen päättyminen. Ehkä oman elämän tyhjyys näyttäytyy niissä tilanteissa enemmän siedättävältä.

Tahtotila. Mikä on tahtotila? Vielä tarkemmin, mikä ihme on tahtotila parisuhteessa, jossa rakkaus ei ole tunne? Minun korviini se kuulostaa synonyymilta pakolle. Me olemme luvanneet ja meidän pitää vain jaksaa tahtoa ja vaikka emme oikein jaksaisikaan, niin silti pitää jaksaa. Siitäkö alkaa rakkauden tunteena korvaava tahtotila? Me olemme tässä, koska meidän pitää olla tässä.

Älkää huoliko, en minä tässä aseta ketään paremmaksi kuin toiset. Aidosti vain kiinnostaa, että mitä tarkoittaa tahtotila, joka korvaa rakkauden tunteena. Kaksi ihmistä saa pitää yhdessä mikä ikinä heidät yhdessä pitääkään. Se ei kuulu minulle eikä kenellekään muulle. Jos parin pitää yhdessä tahtotila, niin itse he ovat valinnan tehneet. Typerää huutaa sivusta. Jos parin pitää yhdessä intohimoinen rakkaus ja seksi, niin itse ovat valinnan tehneet. Typerää huutaa sivusta. Jos ensimmäisen parin tahtotila loppuukin ja he päättävät erota, niin itse tai toinen heistä on valintansa tehneet. Typerää huutaa sivusta. Jos toisen parin intohimo loppuu ja he eivät halua jatkaa pelkässä tahtotilassa, niin itse he ovat valinnan tehneet. Typerää huutaa sivusta liian helpolla eroamisesta.

Itse ajattelen niin, että rakkaus on tunne ja ilman tunnetta ei ole olemassa tahtotilaa. Rakkaus synnyttää tahtotilan pitää parisuhteena hengissä. Ilman rakkautta se on vain parisuhteen kuoret, jonka alla ei ole yhtään mitään, ei lopulta edes sitä tahtoa.

Ja kun tahtokin loppuu, niin sen jälkeen alkaa loputtomat tekosyyt pysyä yhdessä. Ei muille, vaan tekosyyt ovat itseä varten. Mitään ei tarvitse muuttaa, koska muutos pelottaa.

Sekin on valinta.

Lue myös

X