Havaintoja parisuhteesta

Rakkauskoulu.

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Miesten rakkauskoulu on Väestöliiton tällä viikolla lanseeraama ilmainen nettikurssi kaikille miehille. Aion kirjoittaa aiheesta vielä isommin, mutta tutustumatta Väestöliiton kurssiin, haluan alustaa kurssia omalla pienimuotoisella rakkauskoululla, joka on itse asiassa sukupuoleton kurssi, sillä parisuhteet ovat nykyään niin monimuotoisia, että erikseen toiselle sukupuolelle suunnattu kurssi ei välttämättä ole enää tätä päivää. Parisuhteet kun eivät enää ole vain naisen ja miehen välinen suhde. Sitä paitsi olen edelleen sitä mieltä, että naisen ja miehen väliset erot rakastamisessa eivät juuri toisistaan poikkea. Haluan silti leikitellä asialla ja antaa kolmen kohdan Havaintoja parisuhteesta-rakkauskoulun.

Läheisyys:

Olen kuullut muutamankin miehen sanovan, että läheisyyden raja kulkee siinä, että suoristamalla kätensä suoraan eteenpäin vartalostaan, niin siinä on se etäisyys, jota lähemmäksi ei saa tulla. Harvinaisen typerä sääntö. Suomalaisuuteen kuuluu se, että jokaisella pitäisi olla oma bussipysäkki, jossa kyyhöttää aamuisin katse maahan luotuna. Siinä on vain olemassa vaara, että etäisyys jää päälle ja kotonakin on vaikea heittäytyä läheisyyden vietäväksi. Se ilmenee istumisina eri puolilla sohvaa tai jopa eri sohvilla ja pidemmälle vietynä se johtaa eri sängyissä nukkumiseen ja sitä selitellään itselle ja toisille käytännön syillä tai millä selityksellä milloinkin. Kohta ollaan tilanteessa, jossa yhteys puolisoon on hävinnyt kokonaan ja kotona leikitään kotia vailla minkäänlaista iloa ja intohimoa. Seksiä harrastetaan siksi, että sitä pitää välillä harrastaa ja jossain vaiheessa annetaan siinäkin kokonaan periksi ja selitellään itselle, että parisuhteessa on paljon tärkeämpiä asioita kuin seksi. Voihan sitä ajatella parisuhteen ilman kosketuksia, yhteyttä ja läheisyyttä. Voihan lämmittämättömässä saunassakin istua tunteja. Se ei vain tunnu miltään ja tulee kylmä.

Havaintoja parisuhteessa-rakkauskoulussa läheisyyden opettaminen on kaikkein tärkein oppiaine. Sitä opetellaan pikku hiljaa hivuttautumalla lähemmäksi puolisoaan. Se voi alkaa vaikka sillä, että yrittää nukkua edes puoli yötä samassa sängyssä ja katsomalla samalla sohvalla kokonaisen elokuvan. Ilta illalta välimatkaa yritetään saada pienemmäksi ja lopulta tulee ilta, jolloin elokuva katsotaan toisiin nojaten ja yö vietetään kokonaisuudessaan samassa sängyssä ja kadulla kävellään yhdessä, käsi kädessä. Ja katsokaa mitä tapahtuu yleisellä tasolla. Bussipysäkillä sitä huomaa itsensä seisomassa vähän lähempänä sitä toista bussipysäkillä yksin kyyhöttävää ihmistä. Välimatka toiseen ihmiseen lyhenee puolella kädenmitalla.

Seksuaalinen kosketus:

Ehkä tässä meillä miehillä on oppimisen paikka. Sitä helposti ajattelee insinöörimäisesti, että nainen toimii aina samalla tavalla. Kun on kerran löytänyt nappulan, josta nainen lähtee käyntiin, niin kuvittelee, että nainen lähtee joka kerta siitä samasta nappulasta käyntiin. Vähän niin kuin sähkökiuas, nappula päällä-asentoon ja kohta jo sauna on kuuma ja valmiina käytettäväksi. Tai se lähtökohtainen ajatus, että mies tarvitsee enemmän seksiä kuin nainen. Lausahdus, että saanko panna sinua nopeasti, lupaan, että et edes huomaa sitä, ei toimi ihan joka kerta hyvänä aloitteena. Voisiko sitä jopa ajatella joskus menevänsä peilin eteen ja kysyä itseltään, että miksi puoliso ei halua seksiä. Voisiko se syy ollakin sinussa itsessäsi, eikä toisen haluttomuudessa. Havaintoja parisuhteesta-rakkauskoulu ajattelee niin, että nainen ei ole sähkökiuas, joka toimii siten, että painaa nappulan oikeaan asentoon, vaan nainen on kuin puulla hitaasti lämpiävä sauna, jonka eteen pitää nähdä vähän vaivaa, ennen kuin sen lempeässä lämmössä voi ottaa niin kovia löylyjä kuin vain uskaltaa. Halu kasvaa tekemällä. Insinöörimäinen ajattelu seksissä tappaa seksin. Muistatteko lapsuudesta sen neuvolan älypelin, jossa pyöreitä paloja piti tiputtaa pyöreistä aukoista sisään ja neliskanttisia paloja neliskanttisista aukoista sisään. Seksi ei onneksi ole niin yksinkertaista. Joskus pitää saada pyöreä pala neliskanttisesta aukosta sisään ja siihen ei ole syytä käyttää miehistä voimaa, vaan luovuutta, leikkimielisyyttä ja mielikuvitusta. Yhdyntä on vain seksin yksi monista alalajeista, eikä välttämättä edes se kiinnostavin.

Sanat:

Murahdus ei ole lause, vaan epämääräinen ja alkukantainen kurkkuäänne. Mitä enemmän ihminen käyttää sanoja, joiden perusvire on positiivinen, sitä helpommin pääsee tavoitteeseensa. Ihminen kaipaa sanoja, jotka ovat kannustavia, kehuvia, positiivisia ja arvostavia. Ihminen voi paljon paremmin jos hänen läheiset ihmiset antavat hänelle rakkaudellisia sanoja. Ihmisen on ylipäätään hyvä käyttää paljon sanoja. Mitä me parisuhteissamme teemme. Me olemme vaatimisen ja nalkuttamisen mestareita. Miten olemmekaan oppineet siinä niin hyviksi. Päivä, jolloin kuulee enemmän moitteita kuin kehuja, on päivä, jota ei pitäisi olla. Parisuhde, jossa vaativat ja moittivat sanat voittavat runsaudellaan arvostavat ja hellät sanat, pitää lopettaa mahdollisimman pian. Ihminen sairastuu negatiivisessa ilmapiirissä. Parisuhteen pitää olla tila, jossa molempien puoliskoiden on helppo ja vapaa hengittää, jossa molemmat saa rakkautta ja arvostusta ja jossa molempien on riitettävä juuri sellaisena kuin on. Havaintoja parisuhteesta-rakkauskoulu haluaa toimia puheterapeuttina, jossa sisälle pesiytyneet negatiiviset sanat manataan pois äärimmäisillä menetelmillä ja tilalle istutetaan positiivisia sanoja kuin kukkia, sillä rakkauskoulun tavoite on saada ihmiset puhumaan ja parisuhteet kestämään.

Tänään vietetään Earth hour-iltaa. Tunti pimeässä ilman sähkölaitteita. Rakkauskoulun ensimmäinen oppitunti. Saa vapaasti valita teeman. Minä ainakin tykkään käydä rakkauskoulua. Vähän ehkä haluaisin olla tahallaan tuhma, että saisin jälki-istuntoa. Tavoitteenani on tulla törkeän hyväksi rakastajaksi. Monessa mielessä.

Lue myös

X