Havaintoja parisuhteesta

Saat rakastella toista

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Avioliitto, oma talo ja pari lasta.

Se on monen ihmisen tulevaisuuden haavekuva perhe-elämästä ja parisuhteesta. Se oli myös haave minulle kirjoittaneelle tamperelaiselle nuorelle naiselle, joka avioitui jokin aika sitten rakastamansa miehen kanssa. Hän sanoi jo suhteen alussa tulevalle miehelleen, että ei ole sitä tyyppiä, joka menee parisuhteeseen vain ”katselemaan”, vaan haluaa siitä turvaa ja pysyvyyttä.

Kukapa meistä ei tahtoisi.

Nainen kirjoittaa olevansa onnellinen parisuhteessaan, joka ei kuitenkaan ole se tavanomaisin. Hän on miehensä kanssa samaan aikaan avioliitossa sekä avoimessa suhteessa. Molemmat saavat halutessaan harrastaa muiden kanssa seksiä, luvan kanssa.

Ennen nykyisen vaimonsa tapaamista mies oli elänyt muutaman vapaan suhteen lisäksi yhdessä polyamorisessa suhteessa. Miehen tultua naisen elämään, nainen oli alkanut miehensä kautta tutusta muihin vapaassa suhteessa eläviin ihmisiin. Voitettuaan omat hylätyksi tulemisen pelkonsa myös hän kiinnostui vapaista suhteista. Muutaman kuukauden seurustelun jälkeen hän päätti miehensä kanssa aloittaa vapaan suhteen.

Yleisesti kuvitellaan, että vapaassa suhteessa elävät ovat sitoutumiskammoisia nymfomaaneja, jotka haluavat nussia kaikkea mikä liikkuu. Niin kuin tässäkin asiassa, yleiset kuvitelmat johtavat harhaan. Nainen kirjoittaa viestissään, että vapaassa suhteessakin voi yhtä lailla pettää kuin muissakin suhteissa. Heillä on olemassa sääntö, että jos haluaa seksiä jonkun toisen kanssa, asiasta pitää kertoa ja kysyä puolisoltaan lupa. Jos lupaa ei tule, niin selän takana ei saa mitään tehdä.

Vapaa suhde ei ole luonnollisestikaan mahdollinen, jos molemmat eivät sitä tosissaan tahdo. Se voi johtaa rajuun mustasukkaisuuteen tai tunteeseen riittämättömyydestä. Viestin kirjoittanut nainen kertoo päässeensä mustasukkaisuuden tunteestaan ja peloistaan eroon keskustelemalla aiheesta miehensä kanssa moneen otteeseen ennen heidän päätöstään vapaaseen suhteeseen ryhtymisestä. Lopullisen varmuuden nainen sai tunteesta, että avoin suhde ei vie hänen miestänsä pois, koska hän on ihminen, jota mies eniten rakastaa ja ei ole olemassa ketään hänen kaltaistaan. Vaikka löytyisikin muita ihmisiä, joita mies voisi rakastaa, niin ei ketään hänenkaltaistaan. Hänen ei tarvitse kokea asemaansa uhatuksi.

Miksi seksi, jota oman puolisonsa kanssa harrastaa ei sitten riitä?

Nainen kirjoittaa, että heidän tapauksessaan he hyväksyvät ajatuksen, että toiselta ei voi saada kaikkea mitä itse haluaa tai kaipaa. Nainen myös heittää kysymyksen, että pitääkö toiselta edes saada kaikkea?

Uskon moniarvoiseen yhteiskuntaan, jossa ei ole olemassa yhtä totuutta, yhtä jumalaa tai yhtä tapaa elää. Sen lisäksi uskon, että jokainen meistä tietää itse parhaiten oman oikeanlaisen tavan elää. Nainen päättää viestinsä sanoihin, joihin monen soisi pysähtyvän:

”Jokaisella meistä on omanlaisensa suhteensa, olkoon yksiavioinen tai polyamorinen, avoin tai suljettu tai ihan mitä tahansa, jokainen suhde on kaunis. Jokaisen suhteen tulisi saada kukkia omalla tavallaan.”

Lue myös

X