Havaintoja parisuhteesta

Sano hänelle tänä aamuna jotain kaunista

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Sinä heräsit maanantaiaamuun.

Kenties viereltä heräsi ihminen, joka on herännyt kanssasi jo moniin yhteisiin aamuihin. Oletko viime aikoina muistanut sanoa hänelle, että hän on juuri se ihminen, jonka vierestä sinä haluat aamuihisi herätä?

Muistatko hänet? Hän on se sama ihminen, johon sinä vuosia sitten tulisesti rakastuit. Hän, jonka vierestä et halunnut lähteä hetkeksikään. Hän, joka läsnäolollaan sai sinussa vartalosi jokaisen kohdan kihelmöimään onnesta ja halusta. Siinä hän vieläkin on. Heräten samaan aamuun kuin sinä. Tämä aamu on mitä oivallisin aamu muistuttaa hänelle, kuinka tärkeä hän sinulle onkaan.

Täksi päiväksi on luvattu myrskytuulia. Onhan niitä tuulia teidänkin suhteessanne ollut. Aivan kuten kaikkien meidän muidenkin suhteissa. Aamuja, jotka ovat nousseet vesisateisina, painavina ja pimeinä. Päiviä, jolloin on tuntunut siltä, että ehkä elämä olisi helpompaa ilman häntä. Ehkä te ette ole toisillenne. Iltoja, jolloin olette menneet nukkumaan selkä selkää vasten, nukahtamatta ja toisianne koskettamatta.

Jotenkin olette niistäkin päivistä selvinneet tähän aamuun asti. Ulkona ilma on mikä on, mutta sisällä teillä on tänä aamuna toisenne ja koko loppuelämän kokoinen aika tehdä mitä teitä huvittaa. Voisi sanoa, että eipä sitä ihan huonoon aamuun ole tullut herättyä. Älkää jääkö jumiin huonoihin päiviin, sillä tänään on luvassa sellainen päivä kuin te tahdotte päivänne olevan.

Katsokaa toisianne siis syvälle silmiin. Katsokaa nyt itsekin, kuinka hienon ihmisen olette saaneet aamuihinne. Sanokaa se ääneen, koska sanomme sitä aivan liian vähän ääneen. Ihminen ei mene rikki kauniista sanoista. Ihminen menee rikki siitä, jos hän ei koskaan kuule kauniita sanoja. Parisuhde siitä ainakin rikkoutuu. Sen ainakin sanon, että tämäkin aamu on maailman huonoin aamu kuulemaan ensimmäiseksi arvostelua ja nälvimistä. Kukaan ei sellaista heti aamuunsa ansaitse.

Keittäkää hyvät kahvit ja antakaa aamunne kulua rauhassa kuin omalla painollaan. Tänään ei ole kiire minnekään. Arki kyllä odottaa meitä kuin vaaniva petoeläin saalistaan. Sen aika ei ole tänä aamuna. Mitä te edes mietitte? Elämä on tarjonnut tähän aamuun mitä mainioimman kattauksen. Istu, ota se vastaan ja nauti palvelusta. Hukkaamme aivan liikaa elämäämme johonkin epäoleelliseen. Elämä on rauhallisia aamuja ihmisten kanssa, joita rakastaa. Elämä on rauhallisia aamuja itsensä kanssa, jota rakastaa.

Sinä ihminen, joka olet herännyt tänään ihmisesi viereen, johon olet vuosia sitten palavasti rakastanut. Rakasta häntä tänäänkin palavasti. Tee hänen olonsa sellaiseksi, että hän tuntee rakkautesi. Anna hänen kokea olevansa ihminen, jonka kanssa sinä maailman kaikista ihmisistä haluat elää ja olla. Ihminen, joka kokee olonsa rakastetuksi rakastettunsa silmissään, antaa sen kaiken kyllä sinulle takaisin samanlaisena rakkautena. Miksi me tässä parisuhteessa edes olisimme, jos vietämme tämänkin päivän eri huoneissamme.

Ei näitä rauhallisia aamuja hukkaan asti ole heitettäväksi. Meillä on päässämme jokin ikuisuusharha, joka saa kuvittelemaan lupauksen huomisesta. Ei ole kukaan luvannut huomisia runsaita määriä. Meille on annettu tämä aamu. Meidän käsissämme on se, miten sen käytämme. Meidän käsissämme on sekin, miten toisia kohtelemme. Meidän käsissämme on se, millä tunnelmalla parisuhteemme tänä aamuna alkaa. Meidän käsissämme on se, että keksimmekö tänäkin aamuna tekosyitä olla tekemättä sen sijaan, että kerrankin tekisimme.

Tekisimme nimittäin rakkautta. Istuisimme sohvan keskellä vieretysten kahvia nauttien. Antaisimme sormiemme lipua toistemme iholla. Unohtaisimme sen, mitä on ollut ja lopettaisimme miettimästä, että mitä on tulossa. Olisimme vain siinä kuin kahden rakastavaisen kuuluukin olla. Toistensa saatavilla ja toistensa kosketeltavissa. Sitä kutsutaan rakkauden tekemiseksi. Sitä kutsutaan rakkaudeksi.

Tänään on kevään ensimmäinen päivä. Samantekevää, että puhaltaako ikkunoiden takana luvattu myrskytuuli. Sadepilvien takana paistaa kevätaurinko. Se tulee esille, milloin se on esille tullakseen. Tänään on silti kevään ensimmäinen päivä. Sen voi aivan hyvin käyttää kaikkeen hyvään ja rakentavaan, kuten rakastamaan.

Jos ei annettasi aamun valua ohi. Siitä tulee helposti tapa ja kuten sanoin, meille ei ole luvattu rajatonta määrää mahdollisuuksia. Tänään olisi taas yksi mahdollisuus.

Sinä päätät.

Lue myös

X