Havaintoja parisuhteesta

Sano minulle, että olen kaunis

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Milloin olet viimeksi sanonut puolisollesi, että näytät hyvältä? Milloin sinulle on viimeksi sanottu, että näytät hyvältä? Milloin olet viimeksi tuntenut, että olet puolisosi mielestä kauneinta, mitä maa päällään kantaa? Milloin olet osoittanut saman puolisollesi?

Maria Pettersson kertoo Ylen kolumnissaan miespuolisesta ystävästään, joka on saanut viimeksi kuulla olevansa komea ylioppilasjuhlissaan. Mies on nyt 34-vuotias. Edes parisuhteissaan hän ei ole kertaakaan kuullut olevansa komea. Kukaan ei ole sanonut, vaikka mies monella mittarilla on sitä.

Tuntuu kuin me pihtailisimme sanoissamme. Tuskin meissä enää on sitä vanhaa ja tuhoavaa kasvatusmallia jäljellä, jossa kehu tekee ihmisestä ylpeän ja siksi emme sano koskaan toisillemme mitään kaunista. Emme edes sille omalle puolisollemme.

Miksi emme sitten kehu?

Ehkä on olettamus, että miehille ei tarvitse kehuja antaa. Varmasti on olemassa miehiä, jotka eivät sitä edes osaa ottaa vastaan. Varsinkaan miehen ulkonäköön tai olemukseen viittaava kehu mielletään heti liian homoksi tai vittuiluksi. Olen minäkin saanut hämmentävän katseen sanoessani tuntemalleni miehelle, että hän näyttää aivan helvetin hyvältä.

Useinhan kehumisen jälkeen alkaa kehutun itsensä vähättely sukupuolesta riippumatta. Kyllä te tämän ilmiön tunnistatte.  Ihan tavalliselta minä näytän. Vanha kirpputorilta ostettu takki tämä vain on. Meikeillä saa ihmeitä aikaan. Hyvin vaikea on kehumisen jälkeen kiittää ja tuntea olevansa kehujen arvoinen. Ajatella, että niin muuten näytänkin aivan järjettömän hyvältä. Ehkä siellä takana painaa vielä ne vanhat kasvatusmetodit. Parempi piilossa harmaana kuin värikkäästi näkyvillä. Kehuhan tekee ihmisestä näkyvän ja näkyvillä olemisessa meillä saattaa olla vielä opeteltavaa.

En tiedä muista miehistä, mutta omalta puoleltani voin antaa pienen pyynnön, että kehukaa miehiänne. Siitä saa voimaa. Kuten Maria Pettersson kolumnissaan kirjoittaa, tuntuu hirvittävän surulliselta, että komea mies ei vuosikymmeniin kuule itsestään mitään kaunista. Ei ihminen kehuihin ahdistu, mutta kehumattomuuteen voi ahdistua. Mikään ei tunnu ihanammalta kuin tulla positiivisesti huomatuksi.

Ehkä kyse on siitä kuuluisasta itsestään selvyytenä ottamisesta. Toisen oletetaan pysyvän rinnalla ilman, että tekee mitään sen eteen. Olen jopa pohtinut, että erkaantuminen parisuhteessa alkaa siitä, kun ei enää kuule tai tunne olevansa kaunis, komea tai haluttu. Onnellisuuteen parisuhteessa se ainakin vaikuttaa. En minä halua elää parisuhteessa, jossa minulle ei sanota kauniita asioita tai jossa minä en sanoisi ihmiselleni hänen olevan kaunis ja haluttava.  Kauneimmillaan ihminen voi tehdä sanoillaan ja kohtelullaan toisesta ihmisestä vielä kauniimman. Valitettavasti asia on myös toisin päin. Voimme myös kohtelullamme ja sanoillamme murentaa ihmisen kauneutta ja itsetuntoa.

Ei se niin vaikeaa ole, kehuminen. Kokeilkaa sanoilla saada toinen hehkumaan. Se hehku kantaa kauas. Ehkä jopa yhteiseen intohimoiseen loppuelämään saakka.

Lue myös

X