havaintoja parisuhteesta

Sanoja, joita ei koskaan tulisi käyttää parisuhteessa

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kysyä hallitukselta.

”Täytyy vielä kysyä hallituksen mielipide.” Kaikki ovat kuulleet miehen suusta tämän lauseen. Sen jälkeen pitää vähän hörähtää ymmärtävästi. Hallitus tarkoittaa tässä tapauksessa suhteen toista osapuolta eli naista. Nainen on hallitus lauseen sanojan maailmassa. Naisesta muovaillaan se suhteen vallankäyttäjä ja päätöksentekijä. Tämän voi sanoittaa myös toisin, ”täytyy pistää lupa-anomus vetämään”. Ja taas hörähdellään joukolla. Onhan se surullista, että on suhteessa hallituksen tai kansaneläkelaitoksen kanssa. Hallitushan vaihtuu neljän vuoden välein ja villisti veikkaan, että parisuhde, jossa pitää kysyä hallituksen mielipide kaikkiin asioihin, vaihtuu vähän aikaisemmin. Ei kukaan tai mikään ”hallitus” jaksa katsoa pitkään reppanaa miestä, jonka pitää omille menoilleen pistää ”lupa-anomusta vetämään.”

Masuasukki.

”Pistettiin emännän kanssa pulla uuniin ja masuasukki on nyt muutaman kuukauden ikäinen.” Tämä on pahinta, mitä olen joutunut elämässäni kuulemaan ja se on paljon sanottu, sillä olen tilanteen pakosta joutunut kuuntelemaan Mamban kokoelmalevyn alusta loppuun. Ensinnäkin jos pullaa pitää uunissa yhdeksän kuukautta, siitä tulee aivan saatanan palanut. Toisekseen, jos tuo mies tarjoaisi minulle joskus tuoretta pullaa, niin en todellakaan söisi, sillä en uskalla edes ajatella, että mistä se taikina on tullut. Kolmannekseen, masuasukki kuulostaa sanana kuin sen olisi keksinyt rajat kiinni-kiimavouhottajien nimijaosto heti kun olivat keksineet suvakki-sanan.

Itse olen käyttänyt vatsassa kasvavasta sikiöstä nimeä Jöjje, pitkitetty nautinto, hymynaama, känni-ilta, ihme, Hugh Grant tai Emmanuel. Jöjje tulee siitä, että se on oudoin nimi, jonka olen kuullut vanhempien antavan lapselleen. Vanhemmat omaavat joko todella erikoisen huumorintajun tai sitten he ovat koko ajan kännissä. Toivon ensimmäistä vaihtoehtoa, sillä en soisi kenenkään lapsen kasvavan kännisten vanhempien seurassa. Hymynaama nimi tulee ovulaatiotikusta, jossa hymynaama tarkoittaa sitä, että jos haluaa masuasukin alulle, niin olisi syytä pistää pullaa uuniin hyvällä sykkeellä. Hugh Grant nimi juontaa juurensa tietenkin siitä yhdeksän kuukautta nimisestä elokuvasta. Emmanuel on minulle itsellenikin syvä mysteeri.

Hillopäivät.

Sitä kun on täyttänyt neljäkymmentä, niin on kuullut paljon asioita. Kun ensimmäisen kerran kuulin kaverini isoveljen vuosikymmeniä sitten sanovan, että hänen ei tee mieli olla kotona, kun muijalla on hillopäivät, olin ihmeissäni. Ajattelin, että miksi hänen tyttöystävänsä äiti on tullut tekemään heille hilloa ja että onko se nyt niin kauheaa, että kotona ei voi sen vuoksi edes olla. Hänhän voisi ehdottaa, että tehtäisiin hillon kanssa pannukakkua. Vasta myöhemmin ymmärsin, että hän käytti sanaa muija tyttöystävästään. En tiedä miksi, koska tyttöystävä oli nuori ja kaunis, kun taas hänen äitinsä oli lähibaareissa viihtyvä tupakkaa ketjussa polttava röökimuija. Ymmärsin myös, että hillopäivät viittasivat naisten kuukautisiin ja että kuukautiset aiheuttivat kaverin isoveljen tyttöystävässä ärtymystä.

Vieläkin termiä kuulee. Minulle siitä tulee yhäkin mieleen pannukakku tai hillokauppiaan kaksi kertaa vuodessa järjestämät päivät, jolloin kaupunkien kadut täyttyvät punaisten muovikassien kanssa kävelevistä rouvista.

Vaakamambo.

Seksin harrastamista kuvaavia sanontoja on aivan liikaa. Yksi suosituimmista on vaakamambo. Olihan se hauska termi joskus yhdeksänkymmentäluvulla, mutta hyvienkin vitsien teho loppuu ajallaan. Näyttihän Dannykin hyvältä nahkahousuissaan 60-luvulla, mutta kaksi viikkoa sitten lehdessä olleessa kuvassa nahkahousut eivät enää niin istuneet. Sitä paitsi vaakamambo kuvaamassa seksiä kuulostaa siltä, kun riisumisen jälkeen päähän ripustettaisiin hassut lasit ja irtoviikset. Seksin pitää olla hauskaa, mutta koomisuus vie siitä sen viimeisenkin intohimon. Vaakamamboilu kuulostaa aivan samalta kuin Danny näyttää nykyään nahkahousuissa. Ei juurikaan naurata, eikä aiheuta kummaa tunnetta alavatsan seutuvilla.

Emäntä tai isäntä. ( Ei koske oikeita isäntiä ja emäntiä, joten maatilalla rauha )

Siihen on historialliset syyt, että mies käyttää puolisostaan nimeä emäntä ja nainen isäntä. Maatilalla eläneet nainen ja mies olivat kirjaimellisesti isäntiä ja emäntiä ja ovat vieläkin. Silti sitä tosinaan kuulee kaupungissakin asuvien käyttävän puolisostaan nimeä emäntä tai isäntä. Voihan se olla niin, että emäntä ja isäntä nimeä käyttävät ovat luoneet kaupunkikaksioonsa pienen maatilan, jossa suutarit pysyvät lestissään, nainen vatkaa taikinaa ja mies kiristää muttereita. Ja voihan se olla niin, että minä itse elän jossakin sukupuolettomassa tasa-arvokuplassa, jossa sukupuolille ei ole määriteltyjä rooleja ja tehtäviä. Sen ainakin tiedän, että jos minusta käytettäsiin sanaa isäntä, niin sanoja olisi juonut liikaa alkoholia tai hänestä pitäisi olla syvästi huolissaan.

Ehkä puolisoansa emännäksi kutsuva saapuu rankan työpäivän päätteeksi kotiin, jossa hänen emäntänsä on ollut viimeiset pari vuosikymmentä lapsien kanssa huivi päässä velliä keittämässä. Ehkä on olemassa vielä maailma, josta minä en tiedä mitään. Maailma, jossa lastenhoito ja kodinhoito on määrätty naiselle ja leivän tuominen pöytään miehelle. Maailma, jossa sukupuolirooleilla on vielä merkityksensä ja jossa vapaus valita tekee vasta tuloaan.

 

Lue myös

X