Havaintoja parisuhteesta

Avoimuus osa 1: Seksi.

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Seksistä voisi ottaa samanlaisen tavan kuin päivittäisestä iltapäiväkahvista. Hyvinä hetkinä voisi ottaa jonkun laadukkaamman erikoiskahvin ja kiireettöminä hetkinä samaan hintaan tarjottavan santsikupin. Kahvilakulttuurin rantautumisesta Suomeen ei ole vielä kovin pitkä aika. Vielä jokunen vuosikymmen sitten ihmiset joivat kahvia kotona tai vierailulla sukulaisten ja tuttavien luona. Kahvilakulttuuri on tuonut suomalaiset pois piilosta, nauttimaan kahvinsa muiden ihmisten seuraan. Ehkä tämä olisi syytä tehdä myös seksin saralla. En minä tarkoita, että tultaisiin nauttimaan seksistämme muiden ihmisten seuraan, mutta tehtäisiin seksistä kotioloissa ja mielissämme avoimempaa ja näkyvämpää. Koska seksi on kaikkea muuta kuin pimeää peiton alla tapahtuvaa mekaanista pakkopuuhastelua.

Suomalaiset parit harrastavat seksiä vähemmän kuin koskaan ennen. Suomalaiset parit eroavat nykyään enemmän kuin koskaan ennen. Asiahan ei tietenkään ole näin yksiselitteinen, että nämä kaksi asiaa olisivat syy ja seuraus. Suuri merkitys seksittömyydellä on pakko olla, sillä seksi on parhaimmillaan suurinta läheisyyden ja yhteyden kokemusta toiseen ihmiseen ja jos seksin kautta saatava yhteys jää saamatta, niin parisuhteesta jää pois aivan liian iso pala. Ja voidaan me tässä aloittaa saivartelu, että eihän se seksi parisuhdetta tee, että voi seksitön parisuhdekin olla onnellinen. Ja niin varmasti onkin, jos suhteen molemmat osapuolet ovat asiasta samaa mieltä, mutta minulle seksitön parisuhde on kuin menisi katsomaan elokuvaa, jossa kankaalle ei heijastettaisikaan yhtään mitään, vaan katsottaisiin tyhjää kangasta parin tunnin ajan ja lähdettäisiin pois ilman minkäänlaista kokemusta.

Eihän sitä voi tietenkään kieltää, että parisuhteessa tulee aikoja, jolloin kiireinen arki peittää alleen kaiken muun. Lapsen syntyminen perheeseen luo oman haasteensa parisuhteen ja seksin ylläpitämiselle. Silti useimmiten kiireinen arki on vain liian helppo tekosyy olla harrastamatta seksiä. Kiireellä voi selittää itselle asioita, jotta ei tarvitsisi paneutua niihin oikeisiin syihin, että miksi seksi ei tunnu kiinnostavan. Seksittömyys ja haluttomuus seksiin kielii kuitenkin isommista ongelmista ja ehkä yhteyden katkeamisesta puolisoonsa. Seksihän on asia, joka ei tapahdu itsestään. Suhteen alussa esileikiksi riittää, kun saapuu samaan huoneeseen, mutta pitkässä parisuhteessa seksiin tarvitaan vähän enemmän viitseliäisyyttä. Ja juuri silloin, kun arki painaa kaiken muun yli, niin sitä viitseliäisyyttä tarvitaan entistä enemmän. Enkä minä malta olla kirjoittamatta, että seksissä käy usein kuin lenkille lähtemisessä, että aluksi ei huvittaisi millään, mutta kun on lähtenyt, niin ei malttaisi lopettaa ollenkaan.

Jokaisessa vuorokaudessa on 24 tuntia. Se on paljon tunteja käytettäväksi. Pitää ehkä hyväksyä yksi tärkeä ajatus, että seksin ei aina tarvitse tarkoittaa kolmen lajin illallista, vaan kiireessä voi tyytyä vain yhteen.  Joko siihen alkupaloilla tarjoiltavaan pieneen nälän herättävään annokseen, tai nopeasti hotkittuun pääruokaan tai joskus voi riittää pelkästään se jälkiruoka, jossa vatsan voi täyttää pelkällä sokerisella läheisyydellä. Mitä kiireellisempi arki, sitä luovempi ja mielikuvituksellisempi on oltava. Seksi on muutenkin suurilta osin luovuutta ja mielikuvitusta, jossa kiire vain kannustaa ottamaan ne käyttöön. Seksi on siinä mielessä hyvää leikkiä, että sitä voi tehdä kymmenin eri tavoin. Vähän niin kuin entisajan legot, joista pystyi tekemään joka kerta erilaisen rakennelman. Voihan sitä kiireisen arjen keskellä ajatella, että kiire on vain yksi vaihe parisuhteesta, joka joskus päättyy, että sen vaiheen jälkeen tulee kiireettömämpi vaihe, jolloin voi ottaa koko menun kerralla ja nauttia sen hitaasti pureskellen ja sen jälkeen nauttia vielä muutaman santsikupin kahvia. Se nyt on vain niin, että koko ajan ei voi saada ihan kaikkea, mutta sen vuoksi ei kannata jättää kokonaan tekemättä. Ja jos valita pitää, niin mielummin vähän liikaa kuin liian vähän, ihan kaikessa ja varsinkin rakkaudessa ja seksissä, koska ne eivät käyttäessä kulu.

Sitä paitsi, eihän sen seksin tarvitse niin vakavaa olla. Niin kuin ei parisuhteenkaan. Sehän voisi olla ihan kaikkea muuta. Seksin tuominen kotona näkyville vaatii sanoja. Seksi on mielikuvia ja fantasiaa ja niiden sanoittaminen tekee seksistä enemmän leikkiä kuin mitään muuta. Olisi syytä oppia kuuntelemaan toista. Olisi syytä oppia esittämään toiveita, joita haluaisi itsellensä tehtävän. Oman mielikuvan ja fantasian kertominen toiselle tuo sen fantasian esille ja toteutuu sanoina, vaikka muuten sen jäisikin vain fantasian tasolle. Se on seksin tuomista enemmän esille, pois sieltä pimeän peiton ja mielen alta, jonne se ei oikeasti edes kuulu.  Minä voisin rohkeasti jopa sanoa, että seksissä kahden ihmisen vartalot ja mielet voisivat olla kuin lastenhuoneissa olevat liikennematot ja kaikki kehomme osat niitä pikkuautoja, jotka kulkevat sitä mattoa pitkin. Minä ainakin haluan, että vartaloni on kuin aikuisen ikioma leikkikenttä, jonne kutsun ihmisen kanssani leikkimään ja että edessäni on vartalon muotoon muotoiltu liikennematto, koska olen aina tykännyt leikkiä pikkuautoilla.

Marja Hintikka-liven ensimmäisellä kaudella ohjelmassa lanseerattiin seksikoulu, jossa nuori rohkea pariskunta esitteli tapoja harrastaa seksiä. Siinä tuotiin seksi rohkealla tavalla pois piilosta. Tässä yhteiskunnassa avoimuutta ei ole koskaan ollut liikaa, joten jokainen askel kohti avoimempaa tapaa katsoa maailmaa on askel kohti parempaa yhteiskuntaa. Ja minä haluan uskoa seksissäkin siihen, että jokainen avoimempi seksikerta on askel kohti avoimempaa seksielämää, että jokainen kumppanin kuullen sanoitettu toive on askel kohti parempaa seksielämää ja jokainen parempi seksielämä on askel kohti pienempiä eroprosentteja.

Niin se on. Kevät tulee. Aurinko kaivautuu talven alta esiin, kasvit alkavat puskea itseänsä lumen alta ja ihminen kuoriutuu vaate vaatteelta näkyville ja lopulta kesä paljastaa kerrosten alta paljaan ihon, jonka voi sen jälkeen peittää toisen ihmisen iholla.

Joten kaivetaan seksi esiin kiireemme alta ja tehdään se nopeammin, voimakkaammin ja korkeammalta. Siten seksistä tulee sellaista, jota seksin kuuluu olla ja jonka määritelmän jostain bongasin, ihanasti tuhmaa.

Olisiko siinä jotain väärää lähteä kulkemaan kohti avoimempaa ihanasti tuhmaa seksiä?

Lue myös

X