Havaintoja parisuhteesta

Siinä on paikka, miksi et lauo? -Parisuhdemaanantai urheiluselostuksena

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Pääosissa: Mikä tahansa parisuhde

AAMU:

Tervetuloa seuraamaan kahden ihmisen välistä parisuhdemaanantaita. Sääennuste on luvannut jopa pelottavan korkeita lukemia syyskuun viimeisille päiville, kun uusi kesäisen syksyinen viikko on alkamassa.

Onko niin, että peiton alla näkyy pientä liikettä. Kyllä, parivuoteen vasemman puolimmainen ihminen näyttää heränneen. Hänen vierellään oleva ihminen näyttää vielä nukkuvan. Ei, nyt hänkin alkaa liikkua ja molempien silmät ovat auki. Herääminen on tapahtunut.

Nyt seurataan mitä heidän parisuhdeaamussaan tapahtuu. Vasemman puolimmainen henkilö kurkottaa kohti yöpöytää ja ottaa puhelimensa käteen ja samoin tekee hetkeä myöhemmin myös hänen puolisonsa. He makaavat vierekkäin, molemmilla kädessään puhelin ja näyttää kuin he olisivat keskittyneet täysillä käsissään oleviin puhelimiinsa.

Nyt toinen laskee puhelimensa takaisin pöydälle. Nyt olisi paikka tehdä viikon ensimmäinen parisuhdemaali ja huomioida vierellään oleva ihminen esimerkiksi pienellä kevyellä kosketuksella. Hän nostaa kätensä ja liikuttaa sitä kohti puolisoaan. Ei, käsi ei menekään puolison iholle, vaan omaan peittoon, jonka hän nostaa päältään pois. Parisuhdemaali jää roikkumaan ilmaan, kun hän lähtee kosketustakaan antamatta kohti toista huonetta.

Aamupalapöydässä on hiljaista. Tietenkin on, koska siinä istuu kaksi omiin puhelimiinsa keskittynyttä ihmistä. Nyt paikalle saapuu paikalle juuri herännyt teini. Saako hän aamuun vähän puhtia ja vitamiinia. Hänen ilmeensä muistuttaa Hohto-elokuvan järkensä menettänyttä isän ilmettä ja nyt hänen suustaan sihahtaa sana, joka ilmaisee, että kaikki on koko ajan päin helvettiä. Parisuhde pöydän ympärillä jatkuu hiljaisena.

Parisuhteen toinen osapuoli on selvästi lähdössä. Hän istuu eteisessä olevalla tuolilla ja laittaa kenkää jalkaansa. Toinen osapuoli istuu vielä keittiön pöydän äärellä. Nyt hän lähtee etenemään kohti eteisessä lähtevää puolisoaan. Onko vihdoin parisuhdemaalin paikka? Liikkuuko ihminen kohti lähtevää ihmistä ja saako hän lähtiessään suudelman huulilleen?

EIJEIJEI, ohi menee! Hän kävelee puolisostaan ohi ja menee kulkematta puolisoruudun kautta suoraan vessaan. Puoliso ottaa eteisen pöydän päältä avaimet ja avaa ulko-oven. Sinne lähtee parisuhteen toinen osapuoli ja toinen jää vielä sisälle. Sinne lähtee ilman, että kumpikaan on saanut yhtäkään kosketusta tai suudelmaa. Aamu meni aivan harakoille. Paikkoja olisi ollut, mutta kumpikaan ei saanut lauottua. Ei tämä näin saa mennä.

ILTA:

Tervetuloa seuraamaan kahden parisuhteessa elävän ihmisen parisuhdemaanantaita. Luvassa toinen puoliaika. Molemmat osapuolet ovat saapuneet töistä, jonka jälkeen he ovat käyneet erikseen harrastamassa. Ilta on hämärtynyt ja tunnelma on odottava. Kaksi ihmistä istuu sohvalla katsoen sinistä valoa, joka heijastuu teeveen pinnalta. Molemmilla on tämän lisäksi kädessään puhelin, joiden pintaa he kauniisti hivelevät etusormillaan.

Uutiset kertovat pandemiasta, jonka vauhti on jälleen lähtenyt kiihtymään. Syyskuu on vaihtumassa lokakuuksi, jota seuraa viiden kuukauden mittainen marraskuu. Maailma ei ole enää sama eikä se koskaan tule samaksi kuin se on joskus ollut. Me elämme muutosta todeksi. Me sopeudumme aikaan, jossa emme ole koskaan aiemmin olleet.

Sohvan toisella puolella olevan ihmisen katseessa on ahdistusta. Aivan kuin hän kokisi epätoivon tunteita. Katsotaan nyt, miten tämä etenee. Sohvan vastakkaisella reunalla oleva kääntää päänsä kohti puolisoaan. Näkeekö hän saman ahdistuksen? Näkeekö hän katseesta kutsun, että tule minua lähemmäksi, kosketa minua ja pidä minusta kiinni? Anna minulle lohtua ja rakkautta, sen enempää en tarvitse.

Alkaako nyt tapahtua? Tässä olisi jälleen aivan mahtava parisuhdemaalin paikka, jopa sen ratkaisevan. Tämä ei saa nyt mennä ohi, muuten peli alkaa olla kohta mennyttä. Näyttäisi kun hän laittaisi puhelimensa pöydälle ja kääntyisi puolisoaan kohti. KYLLÄ! Hän huomaa puolisonsa, katsoo häneen suuntaansa ja sanoo muutaman sanan. Nyt ollaan jo puolitiessä onnistumisesta.

Hän ojentaa kätensä ja koskettaa puolisonsa hiuksia. Puolison kasvoille tulee kevyt hymy ja aivan kuin pahin ahdistus katseesta olisi hävinnyt. Tästä onkin tulossa todella kaunis parisuhdemaali. He siirtyvät kohti toisiaan ja toinen ihminen asettuu toisen ihmisen olkapäätä vasten. Uutismylly jatkaa tuhosta kertovia tarinoita, mutta kahden ihmisen kokoinen kosketus sohvan keskellä tekee kaikesta niin paljon toiveikkaampaa. Liikuttavan kauniin hetken keskeyttää läheltä kuuluva voimakas pamaus. Teinihahmo on riidellyt itsensä kanssa ja paukauttaa oven itsensä edestä täysillä kiinni. Maailma on siltäkin osin paikoillaan.

Ilta on kääntymässä yöksi. Parisuhdemaanantai päättyi todella huonon ensimmäisen puoliajan jälkeen voiton puolelle. Kuinka rakastankaan onnellisia loppuja. Nyt saa nauttia. Ihanaa pariskunta ihanaa. Sängyllä makaa kaksi ihmistä. Toinen alkaa lähestyä toista ihmistä. KYLLÄ! Nyt tämä kaikki tuntuu kääntyvän jo maali-iloitteluksi. Suudelma ei tunnu loppuvan. Yöpaidan helma nousee.

Nyt on aika päättää selostus ja laittaa mikrofoni ja kamerat kiinni. Näyttäisi siltä, että molemmat ovat päässeet paikkoihin, joista he todellakin laukovat. Kiitos kaikille seuranneille. Kaikki on hyvin. Meillä kaikilla on vielä toivoa.

Kunhan muistetaan laukoa, kun siihen on paikka.

Lue myös

X