Havaintoja parisuhteesta

”Sillä silloinkin kun hän on perseestä, hän on parasta ikinä”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta
”Matka on joskus mutkainen ja kipeäkin, mutta määränpää on sen arvoinen.
Joskus kaksikymppisinä tavattiin ja siitä ei sillon kehkeytynyt kummempaa. Ei vielä osattu arvostaa toisen ainutlaatuisuutta, tai liekkö sitä toista silloin edes kerkesi kunnolla nuoruuden kasvukipujen keskellä huomata. Seuraavan 20 vuoden aikana yhteisten ystävien elämää sivusta seuratessa sillon tällöin elämä yritti saada meidät uudelleen kohtaamaan, mutta siinä onnistumatta. Asuttiin vuosia toisistamme tietämättä samassa korttelissa melkein naapuritaloissa. Käytiin samassa lähikaupassa, sivuttiin samoja oravanpyörän ympyröitä, kertaakaan kohtaamatta. Toinen päätyi naimisiin, toinen sai parisuhteessaan kolme lasta. Kumpikin koki ettei saanut suhteessaan olla oma itsensä, ja oli onneton.
Kunnes elämä noin 20 vuotta ensitapaamisen jälkeen heitti meidät kirjaimellisesti vastakkain saman harrastuksen parissa kotiemme lähikadulla. Kohtaamisesta seurasi vuoden verran samoissa kaveripiireissä ja harrastuksissa pyörimistä. Aina se toinen jostain tuli jatkuvasti vastaan, vaikka edellisen 20 vuoden aikana ei juurikaan oltu nähty. Lopulta ne kohtaamiset aina päättyivät niin että me kaksi jäimme kotimatkalle kaksin, asuimmehan melkein vierekkäin. Niillä kotimatkoilla puhuttiin ja puhuttiin. Toinen meistä oli jo jättänyt onnettoman parisuhteen taakseen, naimisissa oleva vielä itsekseen kipuili miten saisi itsestään irti lähteä onnettomasta liitosta. Siinä sitä sitten oltiin, kaksi yli nelikymppistä miettimässä että tässäkö se minun elämäni ihminen on, lopultakin, kaikkien näiden vuosien jälkeen? Lopulta se naimisissa oleva kysyi että odottaisiko toinen jos hän lähtisi ja tulisi luo. Kyllä. Se toinen odotti ja se toinen tuli luo.
Nyt lopulta asutaan yhdessä, pyöritetään kolmen lemmikin ja kolmen lapsen uusperhettä sen elämän rakkauden kanssa. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tuon ihmisen vierestä olen valinnut herätä joka aamu, ja rakastaa häntä silloinkin kun hän on perseestä. Sillä silloinkin kun hän on perseestä, hän on parasta ikinä.”
X