Havaintoja parisuhteesta

Sinä et ole vain muita varten

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Hei Sinä.

Juuri Sinä, isolla kirjaimella kirjoitettu Sinä. Tämä teksti on osoitettu Sinulle. Juuri Sinulle, joka kaipaa elämässään ehkä eniten sitä, että olisi ihminen, joka pitkästä aikaa kertoisi Sinun olevan hänelle tärkeä. Ehkäpä juuri Sinulle, joka herää aamuisin ihmisensä viereen, on tehnyt sitä jo vuosien ajan, mutta viimeisien vuosien aikana jäänyt vaille kaipaamiaan sanoja ja rakkautta.

Tiedäthän, että sinun elämäsi päämäärä ja tarkoitus ei ole tyytyminen? Ymmärräthän, että sinun ei tarvitse vuosi vuoden perään vain tyytyä? Sinä olet arvokkaampi kuin pelkkä tyytyminen sellaiseen, joka ei anna sinulle oikein mitään. Sinä olet aivan liian arvokas ja kaunis menemään hukkaan suhteessa, jossa olet vain pelkkä toisen ihmisen tarve ja tapa.

Ja voi kyllä, ole varma siitä, että luovuttaneen ja tyytymättömän ihmisen tunnistaa. Pahimmillaan se johtaa tyytymättömyyden purkamiseen muita ihmisiä kohtaan. Se saattaa näkyä huonona käyttäytymisenä läheisiä kohtaan tai kitkerinä lauseina lehtien kommenttipalstoilla. Kuten eräänkin suositun vauvapalstan suorina muihin ihmisiin kohdistettuina huutoina. Sylissä olevan ihmisen ei nimittäin tarvitse huutaa eikä solvata. Hänen ei tarvitse kohdistaa vihaansa lähelle tai tuntemattomiin.

Sellaiseen se lopulta johtaa, vihaan ja katkeruuteen. Miksipä ei johtaisi? Vuosien tyytymättömyys ja vuosien pettymykset on helpointa purkaa vihaisina huutoina. Siksi haluan sanoa sinulle, että lakkaa vain tyytymästä. Sinusta on niin paljon enempäänkin. Jos sinulle ei koskaan anneta sitä, mitä oikeasti tarvitset, niin sinun ei tarvitse siihen tyytyä. Toistan, sinun ei pidä siihen tyytyä. Sinulla on oikeus vaatia enemmän. Toistan tämänkin, sinun pitää vaatia enemmän.

Tiedän sen vallan hyvin, että tämä kaikki on helppo sanoa. Löytyy tuhansittain syitä olla tekemättä mitään ja jäädä paikoilleen, vaikka se paikka ei antaisi sinulle mitään muuta kuin myöhemmän vaiheen katkeruuden. Ne ovat ymmärrettäviä syitä. Ihmisen on helpompi jäädä kuin lähteä. Muutos on monessa suhteessa pelottava ja tuo mukanaan ainakin hetkellisen epävarmuuden. Sillä niinhän se menee, että pysyvyys luo turvaa. Kysymys kuuluukin, onko turvassa hyvä olla, jos turvan ympärillä ei ole enää mitään muuta jäljellä kuin tapa ja materia, ei edes rakkautta?

Sinusta tuntuu pahalta mennä iltaisin yksin nukkumaan. Yksin, vaikka vierelläsi nukkuukin toinen ihminen. Toinen ihminen on enää vain pelkkä heijastus menneisyydestä. Hänellä on ihmisen ääriviivat, mutta hänen sisällään ei ole enää mitään annettavaa sinulle. Sinä olet hänelle vain parisängyn toinen puolisko. Yhdessä te mahdollistatte ympärillänne olevan arjen. Arki menee ihan hyvin. Te ette riitele mistään. Miksi riitelisitte, koska riidat kuuluvat rakkauteen ja teillä sitä ei riitä edes riidaksi asti.

Sinä olet niin kaunis. Sinä kaipaat syliä, jonne pitkän päivän päätteeksi kaatua. Sinä kaipaat sanoja, jotka todistavat sinulle, että olet toiselle ihmiselle hänen tärkein ja rakkain ihminen. Sinä ikävöit toisen ihmisen ihoa omalle ihollesi, koska ihosi on ollut niin pitkään ilman toisen ihmisen kosketusta, että pienikin kosketus voisi saada aikaan orgasmin tai mustelman. Kaikkein vaikeimpina hetkinä toivot edes sitä mustelmaa, sillä sekin olisi merkki toisen ihmisen antamasta kosketuksesta.

Älä pelkää tulla esille. Älä pelkää kertoa ääneen, mistä olet jäänyt paitsi. Älä pelkää kertoa tarpeistasi. Sinä olet ansainnut tulla rakastetuksi. Sinun ei aina tarvitse antaa vain muille, vaan sinä olet oikeutettu saamaan itse takaisin. Sinä et ole vain muita varten. Olet myös itseäsi ja omia tarpeitasi varten. Sinun ei tarvitse pelastaa muita, sillä sinutkin on pelastettava. Maailman jokainen supersankarikin kaipaa välillä syliin. Ole itse oman itsesi syli. Uskalla antautua otettavaksi.

Älä tyydy olemaan vain sivuosassa elämässä, joka on sinun. Sinun kuuluu olla oman elämäsi pääosassa. Sinun kuuluu olla oman parisuhteesi pääosassa. Älä vain anna, vaan anna itsellesi lupa myös saada. Älä pelkää muutosta, joka voi vääjäämättä olla edessä, kun viimein uskallat päästää irti peloistasi. Minä lupaan sinulle, että päästäessäsi irti, sinua ollaan ottamassa kiinni. Sinä et tipu kovalle alustalle yksin ja kolhittuna. Parhaimmillaan käy niin onnellisesti, että sinä irti päästettyäsi tipahdat suoraan pehmeään syliin.

Turvaan, jonka raameina ei olekaan tapa ja tottumus, vaan huomioiva rakkaus.

Lue myös

X