Havaintoja parisuhteesta

Sinkkumiehen, parisuhdemiehen ja pettäjämiehen käyttöohjeet

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Törmäsin iltapäivälehdessä otsikkoon, jossa oli tyypitelty kolme erilaista miestyyppiä ja käyttöohjeet jokaiselle miehelle. En klikannut tekstiä auki, sillä otsikko oli makaaberiudessaan sen verran herkullinen, että kirjoitan artikkelin itse auki. Kolme miestyyppiä otsikossa olivat sinkkumies, parisuhdemies ja pettäjämies.

Lähden purkamaan miehiä siitä, että miten heidät tunnustaa ja miten heitä pitää kohdella.

SINKKUMIES

Jos sinkkumies olisi yllätyssuklaamunasta tuleva lelu, niin se olisi ehdottomasti koottava lelu. Ei sisällä kovin montaa palaa, mutta yllättävän vaikea. Sinkkumiehen erottaa yökerhossa parisuhdemiehestä siinä suhteessa, että sinkkumiehen mukaan saamiseksi pitää tehdä vähän enemmän töitä. Toisin kuin parisuhdemiehet, sinkkumiehet eivät lähdekään pelkästä päännyökkäyksestä mukaan. Sama pätee myös naispuolisiin sinkkuihin suhteessa parisuhteessa oleviin naisiin.

Sinkkumies kuvittelee joko itsestään vähän liikoja tai sitten hän ei kuvittele itsestään edes tarvittavaa. Hänellä saattaa olla joko ylivirittynyt itsetunto, jolla hän peittää olematonta itsetuntoa ja tämä saattaa näyttäytyä ulkopäin ylimielisenä ja uhoavana käyttäytymisenä. Tai sitten hänellä on niin paljon koettuja pettymyksiä, että hän kokee syvää riittämättömyyden tunnetta, koska ei koe täyttävänsä vastinparien yliviritettyjä odotuksia siitä, että minkälaisen miehen pitäisi olla saadakseen osakseen rakkautta, jota hän kovasti itselleen kaipaa.

Suurin osa sinkkumiehistä on silti aivan tavallisia miehiä, jotka haluavat tulla nähdyiksi, kuulluiksi ja kosketetuiksi. Käyttöohjeena sanottakoon sellainen, että jos sinkkumiehen haluaa itselleen saada ja nostaa tai alentaa sinkkumiehen parisuhdemieheksi, niin suosittelen kokeilemaan hyväksymistä, kohteliaisuutta ja rakkautta. Sekä ymmärrystä siitä, että hän ei ole mikään Disneyn prinssi, joka tulee valkealla ratsulla täyttämään jokaisen tarpeesi. Hän on usein rikkirevitty ihminen, joka haluaa päästää hyväksyvään syliin.

PARISUHDEMIES

On olemassa muutamia parisuhdemiestyyppejä. Yhden tunnistaa siitä, että hän näyttää ulospäin kovin lannistuneelta. Hän menee joka paikkaan asenteella, että näyttäkään minulle tohvelit, niin menen niiden alle makaamaan. Hän ei tule hyväksytyksi sellaisena kuin on, vaan sellaisena kuin hänen oletetaan olevan. Toisen tunnistaa siitä, että hän näyttää onnelliselta ja harmoniselta ja ennen kaikkea rakastuneelta. Hän on juurikin se rikkirevitty ihminen, joka saa olla suhteessaan rikkirevitty eikä hänen tarvitse täyttää mitään oletettua miesroolia tai täyttää puolisonsa jokaista tarvetta, sillä eihän yksi ihminen sellaiseen edes pysty.

Parisuhdemies on usein samalla myös iskämies, jolle isyys on yksi elämän hienoimmista asioista, sillä empiirisen tutkimukseen pohjautuen suurin osa parisuhdemiehistä on loistavia, joskin vaillinaisia vanhempia, mutta jotka vastuuta ja tilaa vanhempana saaneena suhtautuu isyytensä riemulla ja rautaisella asenteella.

Mutta keitä parisuhdemiehiä ovat miehet, jotka siellä yökerhojen laitamilla päivystävät silmät kiiluen? Ja miksi he niin tekevät? Siinäpä kysymys, johon ei ole vastausta.

Käyttöohjeena parisuhdemiesten puolisoille voisi sanoa, että antakaa miehelle tilaa ja mahdollisuuksia. Sen lisäksi antakaa hänelle roolivapaa ympäristö ja lupa olla jotain sellaistakin, joka ei miehisyyden ahtaaseen raamiin solahda. Tämän lisäksi mies kaipaa tunnetta, että hän on riittävä. Jos tämän tunteen ja tarpeen täyttää, niin miehestä kuin miehestä irtoaa sellaisiakin piirteitä, joita mies ei ole edes tiennyt omaavansa.

PETTÄJÄMIES

Pettäjämiehiäkin on monia erilasia. Yksi tunnistettava piirre on sellainen, että pettäjämies suhtautuu äärimmäisen tuomitsevasti pettämiseen ja puhuu suureen ääneen perhearvojen puolesta. Tämän pitäisi saada hälytyskellojen soimaan, sillä tuosta ehdottomuudesta ei ole pitkä matka tekopyhyyteen ja kaksinaismoralismiin. Kysykää vaikka eräältä eurooppalaiselta poliitikolta, joka paasasi suu vaahdossa homoseksuaalisuutta vastaan ja naimisissa olevana kahden lapsen isänä jäi kiinni osallistumisestaan homo-orgioihin.

Pettäjämiehiä liikkuu työmatkojen hotellien yökerhoissa, kuten yksi heistä, joka sanoi motokseen, että jos sadalta naiselta kysyy, että lähteekö hotellihuoneeseen yöksi, niin varmasti yksi lähtee. Niin hän vaelsi yökerhon käytävillä kysyen yksi kerrallaan ihmisiltä tuon kysymyksen ja lopulta poistui jonkun kanssa hissillä huoneeseensa.

Käyttöohjeena sanottakoon, että jos ei ole valmis vapaaseen suhteeseen, niin jätä se!

Näin on kolmen miehen sielunmaisema käyty äärimmäisen epätieteellisesti ja epäpsykologisesti läpi. Oma terapeuttini sanoi minulle joskus, että jokaisessa meissä asuu ihmisen kaikki eri puolet. Eri asia on sitten se, että mikä piirteistä on vahvimpana esillä ja mikä sitten taas ei. Yleisesti sanottakoon näin suomalaisena miehenä, että eihän me mitään täydellisiä pakkauksia olla, mutta monella tavalla äärimmäisen rakastettavia otuksia.

Saa rakastaa.

Lue myös

X