Havaintoja parisuhteesta

Suutele minua!

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Suuteleminen on yksi luonnon kehittämä ihana tapa lopettaa puhuminen, kun sanat muuttuvat tarpeettomiksi.”

Näin sanoi ohjaaja Ingrid Bergman. Sanoilla ei koskaan pääse niin lähelle toista kuin suudelmilla. Se on ihmisen alkumuistiin kytketty tapa kokea hyvänolontunnetta. Sigmund Freudin mukaan suutelu vie meidät lapsuudenaikaiseen nännin imeskelyyn. Paljon muitakin suutelemiseen liittyviä merkityksiä on esitetty ja kaikki ne ovat lähtökohtaisesti liittyneet ihmisen kokemaan yhteyteen toista ihmistä kohtaan.

On sanottu, että suudelmalla on jopa ratkaiseva merkitys parinmuodostuksessa. Onnistunut ensisuudelma voi toimia suhteen syventäjänä, kun taas suudelma, joka ei tunnu oikealta voi lopettaa suhteen alkuunsa. En voi olla eri mieltä. Ensisuudelma oikean ihmisen kanssa tuntuu heti siltä, että suudelmaa ei tahtoisi lopettaa koskaan. Sen jälkeen, kun sen on lopettanut, alkaa janota lisää.

Sanotaan, että hyvä suudelma kestää vähintään kuusi sekuntia. Suutelemisen maailmanennätystä pitää hallussaan thaimaalainen aviopari. He suutelivat 14. helmikuuta 2013 Pattayalla suutelukilpailussa 58 tunnin, 35 minuutin ja 58 sekunnin ajan. Kauemmin kuin moni aviopari yhteensä koko avioliittonsa aikana.

Muistan elämäni ensimmäisen suudelmani. Olin kuusivuotias ja huuleni hamusivat luonamme olleen viisivuotiaan hoitolapsemme huulille pimeässä komerossa leikkiessämme aikuisia. Se on ollut merkittävä hetki, sillä muistan lapsuudesta hyvin vähän asioita, mutta tämä suutelukohtaus on jäänyt kirkkaana mieleen. Se kertoo suudelmien merkityksestä ihmisen elämässä.

Muistan myös nykyisen suhteeni ensisuudelman. Olen melko varma, että jos joskus vanhemmiten dementoidun, niin sen suuteluhetken muistan silti. Joskus ahdistavina päivinä palaan siihen hetkeen. Sillä suudelmalla oli niin kova voima, että se parantaa ihmisen sielua pelkkänä muistona. Voima, joka on mennyt hyvin monen esteen lävitse ja synnyttänyt kauniin rakkaustarinan.

Onhan suudelmalla paljon muitakin terveysvaikutteita. Suutelemisen on arveltu vahvistavan immuunijärjestelmää. Kielisuudelma harjoittaa kaikkia kasvolihaksia. Kiihkeä suudelma kuluttaa kaloreita. Suuteleminen lievittää jännitystä ja lisää hyvinvointia, etenkin kun se tapahtuu jonkun erityisen rakkaan kanssa. Suuteleminen rentouttaa mielen ja lisää läsnäolon tunnetta kuten meditointi. Tämän kaiken kertoo meille tutkija Sheril Kirshenbaum.

Toki sen voi todeta itsekin, ihan vain suutelemalla. Eihän mikään ole niin kivaa, kun pussailu ihmisensä kanssa. Siitäkin tulee sitäpaitsi iloiseksi, kun näkee kahden ihmisen suutelevan keskenään. Paitsi eräs bussissa ollut rouva, joka isoon ääneen tokaisi jouduttuaan todistamaan bussimatkan verran rakastuneen parin suutelua, että samoin kuin julkisesta virtsaamisesta, niin julkisesta suutelusta pitäisi voida antaa sakot. No, hän sanoi sen vain siksi, että on ehkä itse jäänyt ilman suudelmia.

Suudelmia tutkivaa tiedettä kutsutaan philematologiaksi. Sen mukaan suuteleminen on erittäin koukuttava tapa ja jo ensimmäisestä kerrasta siihen voi jäädä koukkuun. Tätä addiktiota ei kannata pelätä, sillä parhaimmillaan se kaunistaa avioerotilastojamme, sillä suutelemisen on todettu kannattelevan parisuhteita huonojen aikojenkin yli. Yksi suutelemisen hienoimmista piirteistä on se, että suudelmalla ei voi valehdella. Tavasta annetun suudelman tunnistaa voimattomuudestaan. Kun taas merkityksellisen suudelman saatuaan mikään ei ole epäselvää.

Sellaisen joskus saaneet tietävät mistä puhun.

Lue myös

X