Havaintoja parisuhteesta

Tanssii setämiesten kanssa

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Sosiaalinen media on tuonut näkyväksi joukon ihmisiä, joiden röyhkeys, pöyhkeys, sivistymättömyys, ylimielisyys, heikompien potkiminen ja olemattomat käytöstavat kertovat osaltaan siitä, että emme kovin pitkälle ole askeltaneet puusta putoamisen jälkeen henkiseltä kehitykseltämme.

Viimeksi sivistyksemme tason toi esiin Kauppalehden päätoimittaja, joka kutsui tutkitusti kasvaneista uupumis- ja masennusoireista kärsiviä opiskelijoita laiskanpulskeiksi syöttöporsaiksi. Ei sitä kuka tahansa päätoimittajaksi asti pääse etenemään tässä yhteiskunnassa, vanhaa komediasarjaa Reinikaista mukaellen.

Pasi Pennanen avasi Twitterissä setämieskäsitettä tarkoittamaan seuraavaa:

”Setämies on henkinen tila, joka on sekoitus omahyväisyyttä ja perusteetonta ylimielisyyttä. Setämies kuvittelee, että hänen mielipiteensä on automaattisesti arvokkaampi kuin muiden. Siksipä hän ei uhraa aikaa eikä vaivaa sen perustelemiseen.”

Setämies on sukupuoleton termi, koska setämiesasenteen omaavia löytyy kaikissa sukupuolissa. Tosin itseni, kuten monien muidenkin tekemien havaintojen perusteella setämiehiä liikkuu keskiarvoisesti eniten ihmisen saavuttaessa noin 50 vuoden iän. Haluan silti tähdentää, että tuossakin ikäryhmässä valtaosa käyttäytyy varmasti hyvin ja setämiehet ovat äänekäs vähemmistö.

Setämiehyys ei katso yhteiskunnallista tai sosiaalista asemaa, vaan heitä esiintyy tasaisesti yhteiskunnan jokaisessa tuloluokassa. Toisilla heistä on vain enemmän valtaa saada setäajatuksensa julkiseksi. Ikävä kyllä. Tyypillisesti setämiehet ovat viime aikoina vittuilleet opiskelijoiden ja uupuneiden lisäksi ilmastosta huolissaan oleville nuorille, työttömille, feministeille, humanisteille, sateenkaariväelle, vasemmistohallitukselle ja jopa eräälle 14 vuotiaalle lapselle, joka rohkeasti kertoi julkisuudessa muunsukupuolisuudestaan.

Miksi kirjoitan setämiehistä rakkausblogiin? Siksi, koska moni meistä saattaa olla tietämättään parisuhteessa setämiehen kanssa. Korostan jälleen sitä, että kyseessä on sukupuolineutraali termi sanan loppuosasta huolimatta.

Parisuhteessa setämies käyttäytyy ylimielisesti, välinpitämättömästi, vallanhaluisesti, alistavasti, mahdollisesti väkivaltaisesti, omistavasti ja epäkunnioittavasti. Setämiehelle ei ole olemassa kuin yksi totuus, joka on hänen omansa ja setämiehelle ei ole olemassa kuin yksi tapa tehdä asioita, joka on hänen omansa.

Puolisostaan setämies puhuu alentavaan sävyyn silloin, kun puoliso ei ole paikalla ja saattaa puhua niin myös puolison ollessa paikalla, koska kokee ylemmyyttä saadakseen nöyryyttää omasta mielestään alempana olevaa. Aivan samoin kuin hyvässä yhteiskunnallisessa asemassa toimiva, joka solvaa köyhää opiskelijaa tai työtöntä haukkumalla häntä syöttöporsaaksi tai ihmisloiseksi, kuten eräs kuntapoliitikko työtöntä Twitterissä kutsui.

Parisuhteessa setämies ei sanottavammin harrasta toisen ihmisen kuuntelemista, koska hänellä on kiire sanoa itse. Hän vaatii itselleen huomiota, mutta ei itse anna sitä koskaan takaisin. Hän vaatii itselleen seksiä, mutta ei koskaan keskity antamaan puolisolleen nautintoa. Setämies saattaa selata puhelintaan samalla kun hänelle puhutaan jotain tärkeää. Mikä pahinta, vaikka setämies itse käyttää hyvinkin loukkaavia sanoja puolisostaan, niin itse hän ei kestä pienintäkään loukkausta, vaan uhriutuu hetkessä, jos häntä arvostellaan.

Niin yhteiskunnallisesti kuin parisuhteellisesti setämiehen tunnistaa siitä, että hän kuvittelee itsestään liikoja. Hän kuvittelee olevansa tärkeämpi kuin muut. Hän kuvittelee, että on oikeutettu vittuilemaan ihmisille ympärillään. Hän vertailee omaa kokemusta asioista muiden kokemuksiin, ikään kuin hän edustaisi koko universumia kokemuksillaan.

Pahimmillaan ylimieliseen käyttäytymiseen yhdistyy suomalaiskansallinen uho, jolla yritetään peitellä omaa pienuutta tai argumenttien loppumista. Uho alkaa siitä, missä tunne tai äly loppuu.

Setämies ottaa ympäriltään kaiken tilan. Parisuhteessa hän saattaa tehdä sen uhkailemalla tai luomalla pelon ilmapiirin. Yhteiskunnallisesti setämies yrittää vaientaa erimieliset äänet samalla kaavalla. Solvaamalla ja uhoamalla hän yrittää saada hänen maailmankuvaansa rikkovat vaikenemaan. Hän käyttää siihen voimaa, koska muita avuja hänelle ei ole.

Vaikka loppujen lopuksi, kaiken uhon, huudon ja vallankäytön sisällä setämiehen sisällä asuu se pieni lapsi, joka ei ole päässyt äitinsä tai isänsä syliin. Se pelokas ihminen, joka huonolla käyttäytymisellä yrittää saada jonkun huomion. Vähän niin kuin häiriökäyttäytyvä lapsi. Omalla kykenemättömällä tunneilmaisulla hän yrittää sanoa, että voisiko joku ottaa minut syliin?

Yhtä kaikki, setämies vie toisten ihmisten elämästä kaiken tilan ja energian. Jos hän ei ole valmis muuttamaan käyttäytymistään, niin ei kenenkään tarvitse uhrata omaa ainutkertaista elämäänsä setämiehen seurassa.

Älä ole oman elämäsi setämies, äläkä suostu olemaan kenenkään setämiehen varjokuva. Sinä olet halutessasi niin paljon enemmän.

Lue myös

X