Havaintoja parisuhteesta

Tartu toimeen, älä hetkeen!

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Tartu hetkeen. Ei se mitään tarkoita. Kaksi sanaa, joita voi viljellä niinä hetkinä, kun haluaa toimeen tarttumisen sijaan tarttua hetkeen. Kun taas toimeen tarttuminen onkin sitten jo ihan toinen asia.

Toimeen tarttuminen tarkoittaa sitä, että lopettaa tekosyiden syytämisen. Ei helppo homma. Tekosyiden sekaan voi aina heittäytyä, koska ihminen alkaa itselleen pitkään valehdeltuaan uskoa itsekin valheisiinsa.

Kyllähän te sen itse tiedätte.

En voi tänään erota, koska on tuo pankkilaina. En voi tänään ottaa puolisoani huomioon, kun on nämä ruuhkavuodet. En voi tänään aloittaa vielä lenkkeilyä, koska on pakkanen. En voi tänään irtisanoutua töistä, koska ei voi heittäytyä tyhjän päälle. Sitten kun olen eläkkeellä, niin aloitan lukemaan ja harrastamaan. Sitten kun lapset ovat isoja, otan itsenkin huomion. Sitten kun sitä ja sitten kun tätä ja sitten kun tulee se sitten kun, niin siinä vaiheessa on ehtinyt keksimään taas kasapäin uusia tekosyitä. En voi tänään erota, koska mihin sitä enää tässä iässä menisi. En voi tänään ottaa puolisoa huomioon, kun on nämä bingoillat. En voi tänään aloittaa lenkkeilyä, koska olen niin vanha.

Sitten kun…oho, ei tullutkaan enää sitten kun…kuolema…kaikki jäi vain puheeksi. Koskaan ei ollut oikea aika tehdä yhtään mitään. Mitä tapahtui elämälle? Se valui sormienvälistä kuin kämmenelle kaadettu vesi.

Tartu hetkeen!

Mitä se tarkoittaa? Ei yhtään mitään.

Tartu toimeen!

Mitä se tarkoittaa? Se vasta tarkoittaakin. Lopeta nuo iänikuiset tekosyyt ja lopeta kliseisten fraasein huutelu. Ihminen, joka alati huutaa tartu hetkeen -fraasiansa ei koskaan tule tarttuneeksi toimeen. Koska ei hänen tarvitse, sillä hän ei huuda viisauksia, vaan hän tekee elämästään mielekästä. Otetaan tapeteille toinen viisaus, joka menee niin, että ihminen, joka haluaa, keksii keinon ja ihminen, joka ei halua, tekosyyn.

Valitse siitä.

Sinä voit kuljetella ruuhkavuottasi, pankkilainaasi ja ikuista paskaa säätä mukanasi ja nojautua niihin vuoron perään, niin sinun ei tarvitse tehdä muutoksia. Anna mennä, jos siltä tuntuu. Älä silti suutu, jos sinulle näyttää peilin. Peili ei ole syyllinen sille, että sinä olet tekosyiden keksijä. Sinä olet itse syyllinen. Ota se vastaan. Ihminen, jolle muistuttaa siitä, että iso osa hänen pakottavista syistään on tekosyitä, tulee suuttuneeksi ihmiselle, joka hänelle sen ääneen sanoo.

No mutta, jokaisen meidän elämämme on valintojemme summa miinus elämän itsensä tuottamat tapahtumat. Niin se menee, vaikka sitä ei tahtoisi kuulla.

Tartu toimeen. Sinun elämäsi. Kliseinen loppu, mutta sitäkin elämä on. Voisin sen kai kirjoittaa latinaksi, mutta ei sen merkitys muutu sillä, että kirjoitusasu tuntuu enemmän sivistyneeltä.

Tänäänkin sinä tulet valinneeksi ja tarttuneesi toimeen.

Tai sitten keksit uusia tekosyitä.

Muista kuitenkin, että elämä ei ole loppumaton matka, vaan joskus se saattaa loppua ihan vaikka kesken laus…

Lue myös

X