Havaintoja parisuhteesta

Tehdään ihan niin kuin sä haluat

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Pitää muistaa säilyttää itsenäisyys.

Olin noin kaksikymmentä, kun istuin ystäväni ja silloisen tyttöystäväni kanssa pubissa. Kesken illan tyttöystäväni halusi lähteä kotiin. Pyysi minuakin lähtemään, koska häntä väsytti ja hän halusi päästä nukkumaan. Sanoin ystävälleni, että lähtö tuli. Hän otti minut sivuun sanoen painokkaasti, että et vittu lähde. Jos joka kerta tottelen ja menen kuin koira hihnassa, niin minulle tulee pitkiä parisuhdevuosia. Jatkoi, että ketään ei loppujen lopuksi jaksa kiihottaa mies, joka ei koskaan tee itsenäisiä ratkaisuja eikä laita vastaan. Eikä varmasti kiihotakaan. Sitä paitsi puolison tai omien tarpeiden väheksyminen on parisuhteen tuhoavaa toimintaa. 

Muutama vuosi sitten Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen sohaisi muurahaispesää syyttämällä naisia miesten väheksymisestä. Hän kertoi terapeuttina toimiessaan kuulleen vastaanotollaan monen miehen avautuvan siitä, että perheessä koirakin saa enemmän huomiota kuin mies. Mies on se välttämätön paha, joka jättää vain likaisia sormenjälkiä kodin pinnoille. Heli Vaarasen avautuminen aiheutti odotetusti vastalausemyrskyn.

Tämä ei tietenkään ole sukupuolikysymys.

Pahimmillaan se johtaa siihen, että parisuhteessa toisesta tulee työnjohtaja ja toisesta alainen. Molemmat tuntevat aluksi olevan oikeassa ja luontevassa roolissaan, kunnes kuluu vuosia ja suhteen molemmat osapuolet ovat ahdistuneita. Toinen siitä, että on kaikesta vastuussa ja toinen siitä, että häntä ei koskaan kuunnella. Siinä onkin sitten pariterapeuteille taas uusia pareja terapoitaviksi.

Täytän ensi viikolla 42 vuotta ja olen ymmärtänyt ystäväni olleen oikeassa. Parisuhteessa ei kahdesta tule koskaan yhtä. Pitää muistaa olla tarkkana. Sitä helposti ajautuu tilanteeseen, jossa huomaa olevansa muovailuvahaa toisen käsissä. Siinä vaiheessa ne toisen kädet pitää siirtää pois ja jatkaa omilla sormillaan itsensä muovailemista. Olemassaoloaan ei koskaan tarvitse pyydellä anteeksi. Pitää muistaa säilyttää itsenäisyys, konfliktin pelossakin. Parempi rakentava riita kuin jatkuva alistuminen.

En itsekään aina ole muistanut ystäväni neuvoa kahdenkymmenen vuoden takaa, mutta onneksi jokaisella meillä on loppuelämä aikaa oppia.

Lue myös

X