Havaintoja parisuhteesta

Todellisuuden kohtaamisen pelko

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Olen hämmentynyt.

Minusta on äärimmäisen arvostettavaa, että ihminen lähtee tutkimaan mitä tahansa tieteenalaa vuosiksi ja vuosikymmeniksi ja tulee tätä kautta asiantuntijaksi alalleen. Hän omaa alansa parhaat tiedot ja pystyy tieteellisesti perustelemaan asioita.

Otetaan aluksi tapetille lääketiede. Lääketiede on pelastanut maailmanhistoriassa ihmisiä ja kansakuntia useampaan otteeseen kehittämällä esimerkiksi toimivia rokotteita tuhoamaan monia kulkutautia. Muistan lapsuudestani poliorokotuksen. Rokoteaine annettiin sokeripalan sisällä meille lapsille koulumme liikuntasalissa. Tällä rokotteella saatiin kyseinen tauti kesytettyä kokonaan. Taudilta loppui elintila.

Otetaan seuraavaksi tapetille ilmastotiede. Ilmastotieteilijät ympäri maailman ovat lähes yksimielisiä siitä, että olemme menossa kohti laajamittaista ympäristötuhoa. Jokaisen meistä on otettava tieto vakavasti vastaan ja tehtävä myös omassa arjessa muutoksia elämäntapaansa ja tapoihinsa. Pian ollaan tilanteessa, että pienet teot eivät edes riitä, vaan meidän pitää olla valmiina luopumaan monesta itsellemme tärkeästä asiasta.

Itse olen ilmaston tilanteesta äärimmäisen huolissani ihan jo siksikin, että nuorempi lapsistani ei ole vielä edes neljää. Olisi minulta suunnatonta itsekkyyttä lapsiani kohtaan suhtautua kylmän välinpitämättömästi ilmastoasioihin ihan vain siksi, että en voisi tinkiä mistään saavutetusta edusta. Jokaisen pitää pystyä tinkimään saavutetuista eduista, sillä tämä on yhteinen työ ja jos sitä työtä ei ole valmis tekemään, niin on aivan turha puhua esimerkiksi lapsen edusta. Ne sanat ovat sen jälkeen pelkkää sanahelinää.

Se mistä olen hämmentynyt, että on olemassa joukko, joka ei usko alansa asiantuntijoita, vaan sen sijaan he uskovat ihmisiä, joilla ei ole alaan minkäänlaista koulutusta. Rauno Youtubessa sanoo, että ilmastonmuutosta ei ole olemassa ja joukko ihmisiä uskoo Raunoon, koska Rauno on karismaattinen ja puhuu riittävän huutavalla äänellä. Tämän lisäksi Rauno on putkimies. Kaikki kunnia putkimiehille, äärimmäisen tärkeää työtä tekevät, mutta ilmastoasioissa putkimiehen koulutuksella ei tee yhtään mitään.

Tämä vain esimerkkinä. Rauno on mielikuvituksen tuotetta, mutta esimerkkinä valitettavasti totta.

Mennään takaisin lääketieteeseen. Tuohon tieteenalaan, joka pelastaa ihmishenkiä. Uusimpana esimerkkinä koronarokote, joka antaa pitkän pimeän jälkeen toivoa sille, että yhteiskunnat saadaan ehkä jopa tämän vuoden puolella jälleen avattua. Kuinka kiitollinen voikaan jälleen kerran olla lääketieteelle ja sen piirissä työskenteleville ihmisille.

Sitten ovat he, jotka uskovat tieteen sijaan mieluummin Sirkkaa. Sirkka on sanonut, että koronaa ei ole olemassakaan ja koronarokote on salaliitto. Sirkka on karismaattinen ja puhuu tarpeeksi kovalla äänellä. Sirkkaa aletaan uskomaan ja häntä pidetään guruna. Mitään koulutusta Sirkalla lääketieteeseen ei ole. Sirkka on saanut oppinsa Youtube-videoista ja sivustoilta, jotka sittemmin ovat suljettu. Sirkan ympärille alkaa tulla ihmisiä, jotka uskovat Sirkkaan sen sijaan, että uskoisivat alan asiantuntijoihin. Yhdessä he lähtevät levittämään disinformaatiota sosiaalisen median kommenttikentille. Samoille apajille, jossa Rauno opetuslapsineen paasaa siitä, että ilmastonmuutosta ei ole olemassa.

Olen miettinyt, että mistä tämä tieteenvastaisuus ja valheisiin uskominen kumpuaa. Kumpuaako se pelosta ja siitä, että todellisuutta ei haluta katsoa silmiin? Onko helpompaa itselle, että todellisuutta ei tarvitse kohdata, koska sen kohtaaminen tuo esille epämiellyttäviä totuuksia, juuri niitä totuuksia, joita emme halua kuulla. Ongelmaa ei ole, jos ongelmaa ei tunnusta. Ilmastonmuutos lakkaa olemasta, kun siihen ei usko. Koronaa ei ole, jos siihen ei usko. Huutaa vain ulkoa opittua mantraa, että se on vain pelkkä flunssa.

En tiedä, ihmistieteilijät tietävät tämän paremmin ja kun minulla ei ole alan koulutusta, niin en lähde tässä guruilemaan sen asian kanssa. Kertokoot he, jotka ovat ihmisten mieliä tutkineet.

Lohduttavaa tässä kaikessa on se, että viimeisimmät tutkimukset ja kyselyt kertovat sen, että suuri enemmistö uskoo tieteeseen ja asiantuntijoihin. Noin 70 prosenttia meistä suomalaisista haluaa, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehdään vieläkin jämerämpiä toimia ja melkein 80 prosenttia suomalaisista on ottamassa itselle koronarokotteen.

Jokainen meistä on oikeutettu uskomaan mihin ikinä haluaakaan uskoa, mutta ilman monen alueen huippuosaajia olisimme olleet jo aikoja sitten kevyesti sanottuna pississä. Itse arvostan tiedettä ja sen saavutuksia todella korkealle. Jos minuun sattuu, niin menen Sirkan sijaan lääkärille ja jos haluan tietää kolmen seuraavan viikon sään, niin en soita Raunolle, vaan meteorologille.

Sillä ei minua uskomus pelasta sairaudelta, vaan lääkäri.

Lue myös

X