Havaintoja parisuhteesta

”Toivon että olet sylissä nyt”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

”Hei isä.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kirjoitan sinulle näin. Hautasimme sinut runsas viikko sitten. Se oli niin raskasta. Epätodellista.

En tiedä, mitä haluaisin sinulle sanoa. Kiittää onneksi ehdin, ja kertoa että rakastan. Ehkä haluaisin sanoa, että olen pahoillani siitä, että sait sellaisen kuoleman. En tiedä, kenen puolesta pahoittelen. Jumalan kai.

Olen niin pahoillani, että kaikki kävikin niin nopeasti, että et toipunutkaan niin kuin piti, että elämä vaan äkkiä repäistiinkin pois. Näin hätäsi. Tunsin, kuinka vaikea sinun oli irrottaa. Minunkin oli vaikea irrottaa. En tiedä, osasinko vastata kuolemishätääsi oikein. Se painaa sydäntäni. Sairastan niitä tunteita, joita sinun täytyi tuntea viimeisinä päivinä. Sairastan sairaalahuoneen ääniä ja sinun silmiäsi. Olisin toivonut sinulle kuoleman kuin kehdon. Kuin sylin.

Toivon, että olet sylissä nyt. Toivon, että siellä jossain ylipäätään on syli. Että on ”siellä jossain”.

Olen aina uskonut kuolemanjälkeiseen elämään. Nyt tarvitsen sen. Tarvitsen sen, että sinulla on hyvä, että on valo ja rauha, että ujoa hymyäsi hymyillen ihmettelet rakkautta, joka ympäröi.

Ei sillä ole väliä, onko se taivas, vai onko se jokin toinen taajuus, jota meidän on niin vaikea ymmärtää, että olemme antaneet sille nimen ja maalanneet siitä kuvan. Tarvitsen vain sen, että sinä olet vielä jossain. Että sinä et loppunut tähän. Että sinun viimeiseksi ääneksesi ei jäänyt viimeisen päivän rahiseva katkonainen hengitys.

Onko sinun hyvä? Lauletaanko siellä? Näkeekö sieltä tänne? Näetkö sinä minut?

Tämä on ensimmäinen isänpäivä isättä. Vaikka ei kai siihen isänpäivää tarvita. Tästä eteenpäin minun kaikki päiväni ovat isättömiä. Se ei vielä mahdu minun ymmärrykseeni, isä. Se on niin iso ja kipeä ajatus, että en kestä sitä päivänkokoisena. Harjoittelen sitä minuutteina. Toivoisin, että tulisit uniini. Kävisit edes. Kävisitkö, isä?

En tiennyt, että voi tuntua tältä. Tiedän, että tämänkin nimi on rakkaus. Tällä hetkellä se rakkaus vain on surusta ja ikävästä kipeä ja haavoilla. Minulla on sinua ikävä.”

X