Havaintoja parisuhteesta

”Tulee aika, jolloin vaikeneminen on petos”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Tulee aika, jolloin vaikeneminen on petos.”

-Martin Luther King Jr.

Yhdysvalloissa poliisi tappoi aseettoman mustan miehen painamalla polvellaan miehen kurkkua useiden minuuttien ajan. Mies tukehtui kuoliaaksi. Tämä nosti esille maan poliisiväkivallan ja rakenteissa olevan rasismin. Valtion päämiehenä toimiva, yksi planeettamme vaarallisimmista miehistä, Donald Trump on kutsunut Yhdysvaltojen armeijan hyökkäämään omien kansalaistensa päälle tukahduttamaan poliisin suorittamasta taposta alkaneet mielenosoitukset.

Tänään ympäri maailman kansalaiset ovat osoittaneet tukensa poliisin tappamaksi joutuneen miehen muistolle. Suomessa tukensa ovat osoittaneet lukuisat poliitikot, muusikot ja järjestöt, muun muassa Suomen evankelisluterilainen kirkko. Myös monet urheilijat ja urheilujoukkueet ovat osoittaneet solidaarisuutensa mielenosoittajia ja uhria sekä hänen läheisiään kohtaan.

Tämä kaikki tapahtuu aikana, jolloin Suomessa meidän omat rasistimme ovat syvästi huolissaan yhdeksästä alle 10 -vuotiaasta lapsesta ja kolmesta äidistä, jotka pakenivat Suomeen kammottavista pakolaisleiriolosuhteista. Kuvottavimmat rasisteista toivovat julkisesti lasten kuolemaa. En tunnista kommenteista enää maatani, jossa itse kasvatan omia monella tapaa etuoikeutettuja lapsiani.

Julkaisin viikko sitten uudelleen tekstini, joka koski monikulttuurisia suhteita ja arkipäivän rasismia, johon monikulttuurisissa parisuhteissa elävät törmäävät lähes viikoittain. Minulle lähetetyt tarinat olivat kammottavaa luettavaa. Silti kommenttipalstoille eksyi suomalaisia valkoihoisia miehiä ja naisia ilmoittamaan, että Suomessa ei ole rasismia ja jos onkin, niin se on kohteen oma vika. Pysyisi muualla. Näin kirjoitettiin siitäkin huolimatta, että eräässä tarinassa, rasistisen solvauksen kohteeksi joutui rattaissaan istunut kaksivuotias lapsi.

Olen kirjoittanut rasismista säännöllisen epäsäännöllisesti koko blogiurani ajan. Vasta viimeisen parin vuoden aikana rasistit ovat löytäneet sivustoni ja alkanut häiriköimään toisinaan oikein kunnolla. Heitän heidät kaikki pois sivustoltani, sillä minulla on rasismille täydellinen nollatoleranssi. En kuuntele riviäkään rasistista ja ennakkoluuloista mussutusta. Heille lienee omat sivustonsa, jotka eivät keskity rakkauteen. Rakkaus on nimittäin värisokea ja kaikki kulttuuriset ja rodulliset rajat ylittävä voima.

Tämä oli minun panokseni tämänpäiväiseen globaaliin solidaarisuuden osoittamiseen poliisin väkivaltaan kuolleen ihmisen puolesta ja rauhanomaisesti mieltään osoittavien puolesta. Väkivaltaan vastaaminen väkivallalla ei ole oikea tapa osoittaa mieltä, mutta muuten mielenosoittaminen rakenteellista rasismia vastaan on vain ja pelkästään kannatettavaa.

Rakkaat ihmiset, puuttukaa rasismiin, jos näette tai kuulette sitä. Hiljaisuus on hyväksymistä ja itse en ainakaan hyväksy rasismia edes pienenä siemenenä. Ihmisille, jotka haluavat tulla nyt vähättelemään rasismia tai huutamaan sitä väsynyttä hokemaansa, että rasismi on uhrin oma vika, niin kerron jo etukäteen, että tulen poistamaan kaikki sellaiset kommentit.

Kiitos kaikille rasismin vastustajille, antirasisteille ja ihmisille, jotka kaikesta huolimatta jaksaa pitää tärkeää asiaa näkyvillä. Tiedän, että tässä ilmapiirissä se ei ole helppoa, mutta se on rasistien tarkoituskin, saada ihmiset pelkäämään ja sitä kautta hiljaiseksi.

Tiedoksi vaan, että me emme hiljene.

Rauhaa ja rakkautta maailman jokaiselle värille, mutta tänään ennen kaikkea heille, jotka värinsä ja rotunsa vuoksi joutuvat silmittömän poliisiväkivallan, väkivallan ja rasismin uhreiksi.

Lue myös

X