Havaintoja parisuhteesta

Tunnumme olevan narsisteja kaikki

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Alkuun yleistä asiaa narsismista:

 

Narsismi viittaa henkilön käyttäytymiseen, jossa korostuu itsekeskeisyys, itserakkaus, huomionkipeys ja kyvyttömyys empatiaan. Silloin, kun narsistiset piirteet ovat vallitsevia ja ohjaavat pääsääntöisesti henkilön käyttäytymistä, puhutaan narsistisesta persoonallisuushäiriöstä.” (Terve.fi.)

 

Narsismi tarkoittaa itserakkautta, -ihailua ja viettienergian kohdistumista omaan itseen. Terveessä narsismissa itsensä rakastaminen ei tapahdu muiden ihmisten kustannuksella tai heitä väheksyen. Narsismi voi olla myös sairasta, jolloin kyseessä on narsistinen persoonallisuushäiriö.” (Wikipedia)

 

Narsisteja vaikuttaa olevan kaikkialla. Vaikkapa ex-puoliso saa helposti luonnehäiriöisen nimikkeen. Todellisuudessa kyse on hankalasti diagnosoitavasta persoonallisuushäiriöstä, joka saa alan asiantuntijatkin usein ymmälleen.

Jos uskomme kuulopuheita, narsismi näyttää rehottavan. Arjen keskusteluissa narsistiksi leimautuvat mielipahaa aiheuttaneet exät, pomot ja anopit. Totuus on kuitenkin toinen.

– Usein sanalla halutaan leimata jokin ongelma yhden henkilön syyksi, ja tämä on aika harvoin totta, Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma kertoo.

– Nimittelyä käytetään usein sanan todellista merkitystä kunnolla ymmärtämättä, ja sitä harjoittavat usein henkilöt, joilla itsellään on voimakkaita narsistisia piirteitä, Lauerma jatkaa.

Lauerma pitää narsismi-sanan löyhää käyttöä huolestuttavana.”

(Ylen artikkeli: Onko läheisesi narsisti? Toimittaja: Taru Tikkanen)

 

Valitettavasti meillä on parisuhteissa ihmisiä, jotka elävät arkea narsistisen persoonallisuushäiriöisen kanssa. Onneksi heitä varten on olemassa erilaisia tukiryhmiä, kuten narsistien uhrien tuki. Tukea he todellakin tarvitsevat, sillä narsistin kanssa eläminen tuhoaa ihmistä.

Tämä kirjoitus ei ole vähättelyä heidän kokemilleen asioille, vaikka kirjoitukseni ottaakin narsismiin toisenlaisen kulman.

Kulma on se, minkä psykiatri Hannu Lauerma pukee sanoiksi Ylen narsismia käsitelevässä artikkelissa. Narsismi-sanan löyhä viljely on huolestuttavaa ja todella yleistynyt. Kommenttien perusteella tuntuu siltä, että sydän- ja verisuonitautien sijaan narsismista on tullut kansantautimme. Sillä lähes joka toisen eronneen ex-puoliso tuntuu olevan narsisti, mikäli kommentoijia on uskominen.

Yleensäkin diagnoosin antaminen julkisesti toiselle ihmiselle ilman todettua diagnoosia on ongelmallista. Jos asiaa katsoo lain puolelta, niin kyseessä on selkeä kunnianloukkaus, sillä ihmisestä on levitetty julkisuuteen tietoa, joka ei ole totta ja joka saattaa olla aiheuttamassa nimitetylle henkilölle haittaa. Hyvin moni ihminen ei tätä tunnu tiedostavan, kun tutkii sosiaalisen median kommenttipalstoja.

Lauermalla on mielenkiintoinen näkemys narsisti-sanan viljelijöistä. Hänen mukaansa narsistiksi toisia leimaavat omaavat itse voimakkaita narsistisia piirteitä, sillä narsismiin kuuluu vahvana osana se, että itsessä ei nähdä missään tilanteessa vikaa eikä ongelmaa. Ongelma on aina jossain toisaalla, mutta ei koskaan itsessä.

Kävin muutama vuosi sitten keräämässä aineistoa kirjoitukseeni erään suositun vauvapalstan sivuilta. Kyseinen kommenttiketju koski minua ja eroani. Tuhansien kommenttien joukossa minut leimattiin useita kymmeniä kertoja narsistiksi ja muutaman kerran jopa psykopaatiksi. Tämä ei ole mitenkään harvinaista kyseisillä palstoilla ja ihmettelen, että miksi kyseisiä kommentteja ei moderoida pois.

Tämä retoriikka on erittäin yleinen muissakin keskustelupalstoilla. Kommenteissa narsistin leiman saa usein päällensä ex-puoliso, joka eron jälkeen muuttuu yhtäkkiä persoonallisuushäiriöiseksi. Mielestäni tämä loukkaa jo oikeasti narsistin käsittelyssä olleita uhreja, sillä usein narsistileimalla ei ole mitään tekemistä itse persoonallisuushäiriön kanssa.

Itse puutun hyvin herkästi siihen, että ihmisestä käytetään perusteetta mitään nimitystä. Varsinkaan diagnooseja, joita voi oikeasti antaa vain aiheeseen erikoistunut lääkäri. Puolison kusipäisyys ei läheskään aina ole narsismia, vaan ihan vain kusipäisyyttä ja usein ei edes sitä kusipäisyyttä, vaan yksipuolista puolison mollaamista kostoksi erosta.

Usein narsismi myös tunnutaan ymmärtävän väärin. Jokaisessa meissä on narsistisia piirteitä (terve.fi) ja jokainen meistä myös tarvitsee niitä, sillä ilman tervettä itsekkyyttä elämä kävisi huomattavan vaikeaksi. Tämän lisäksi on olemassa narsistinen persoonallisuushäiriö, joka on kanssamatkustavalle piirre, jonka omaavan luota pitää päästä mahdollisimman nopeasti pois, sillä mukana eläminen saattaa pahimmillaan tuhota koko elämän.

Ja edelleen, narsismin uhriksi joutuneet tarvitsevat kaiken tuen, mutta narsistiksi leimaamisesta olisi syytä päästä eroon, sillä pahimmillaan sillä saa aikaan itselle kunnianloukkaussyytteen ja kaikki ihmisen epämiellyttävät ja itsekkäät piirteet narsismiksi leimaamalla on kohtuutonta heitä kohtaan, jotka oikeasti ovat käyneet narsistisen läheisen kanssa helvetin läpi.

Lue myös

X