havaintoja parisuhteesta

Tuunaa itseäsi, älä puolisoasi ja neljä muuta parisuhdetunnausta

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Jokunen vuosi takaperin oli muodissa tuunata erilaisia asioita. Minä kun olen tippunut jo vuosia sitten ympärilläni olevan maailman vauhdista, niin olen innostunut tuunaamaan asioita vasta nyttemmin. Olen aloittanut asioiden rassaamisen paremmaksi omasta elämästäni. Siinä onkin riittänyt tuunaamista, voin kertoa.

Olen saanut lukuisia sähköposteja lukijoiltani, jotka ovat kirjoittaneet elävänsä epätyydyttävässä parisuhteessa. Siitä innostuneena olen laatinut viiden kohdan pimp my parisuhde-listan, jolla parisuhteen voi saada paremmaksi tai vastaavasti päättymään kokonaan. Kumpikin vaihtoehto ainakin lopettaa epätyydyttävän parisuhteen.

1. Aseta itsesi ja kumppanisi naurunalaiseksi.

Parisuhde, joka on lähtenyt liian vakavalle uralle, on loppusuoralla oleva parisuhde. Jos arjessa on enemmän kiukkua kuin naurua, niin parisuhteessa ei ole mitään järkeä. Elämä on määräämättömän ajan kestävä tragikoominen vitsi, joten parisuhdettakaan ei kannata ottaa liian vakavalla naamalla. Kaikki lähtee lähinnä olevasta ihmisestä eli itsestäsi. Mene peilin eteen ja naura peilikuvalle hetken aikaa. Sen jälkeen, kun olet nauranut itsellesi, voitte alkaa nauraa toisillenne. Katsos, kun olemmehan me ihmiset melkoisen naurettavia olentoja. Tämän hyväksymällä parisuhteesta tulee paljon hauskempi ja lennokkaampi. Pikkuasiat eivät jaksa enää stressata, keittiön voi jättää siivoamatta ja käyttää sen ajan vaikka Kimblen pelailuun tai suunnittelemattomaan seksiin.

2. Tuunaa itseäsi, älä puolisoasi.

”Kyllä siitä kouluttamalla saa vielä ihan kelpo puolison”. Tämä vitsiksi tarkoitettu lause on monelle totta. Ihminen kuvittelee omissa harhoissaan pystyvänsä muuttamaan toista. Kerron salaisuuden, ei muuten voi. Vain itse voi sen itselle tehdä. Parisuhde koostuu kahdesta eri persoonasta ja toista persoonaa on vain kyettävä ymmärtämään tai edes sietämään. Koira on sitä varten, jos haluaa saada itselle koulutettavan. Puolisoa ei kouluttamista varten ole syytä ottaa. On sanottu, että ihmiset, jotka ovat alttiita kouluttamaan puolisoitaan, vihaavat kissoja, koska kissa on itsenäinen ja ei ole ohjailtavissa. Valitettavasti ympärillämme pyörii paljon ”vika on aina siinä toisessa”-tyyppejä, mutta heistä kannattaa päästä mahdollisimman nopeasti eroon. Ennen kuin alat vaatimaan toiselta muutosta, niin tee muutos ensin itseesi.

3. Uskalla erota.

On ihmisiä, jotka roikkuvat huonossa parisuhteessa mielummin kuin olisivat yksin tai yrittäisivät eron kautta hankkiutua parempaan ihmissuhteeseen. Ei se vaihtamalla parane on niin perisuomalainen fraasi, että oikein oksettaa. Kyllä se saattaa parantuakin. Toki se vaatii myös itsetutkiskelua ja virheiden myöntämistä, mutta jos on siihen valmis, niin vaihtamalla todellakin paranee. Me olemme turhan läheisriippuvainen ja itsetunnoton kansa, jotta voisimme pyrkiä vieläkin parempaan mitä meillä on. Tietenkin on aina parempi, että saisi voimassa olevan parisuhteensa uuteen kukoistukseen ja välttäisi eron, mutta aina se ei ole mahdollista. Varsinkaan jos parisuhteen toinen osapuoli ei suostu muutosprosessiin, niin vaihtoehtoa ei ole. Jos toinen osapuoli ei ole valmis parantamaan parisuhdetta esimerkiksi pariterapian avulla, niin turha suhteeseen on jäädä voimaan pahoin. Elämä on aivan liian lyhyt ja arvokas huonossa parisuhteessa roikkumiseen. Jokaisen ihmisen oikeus on olla onnellinen.

4. Sulje silmäsi ja rentoudu.

Me olemme suorittaja kansa. Protestanttinen hiki valuu äärisuoraa selkärankaamme pitkin, kun suoritamme työtämme, vapaa-aikaamme, lomaamme ja parisuhdettamme. Olen monta kertaa kuullut elämäni aikana lauseen, että pitääkö sitä töissä muka kivaa olla. Samaa asennetta moni toteuttaa parisuhteessaankin. Kesäloma on aikataulutettu jo hyvissä ajoin ennen lomaa. Arki-illat kuormittuvat tehtävistä niin, että parisuhteeseen ei jää yhtään aikaa. Ja jos sitä aikaa otetaankin, niin huonolla omatunnolla, sillä niin paljon jää asioita sen vuoksi tekemättä. Askel taaksepäin. Korkkarit kohti kattoa. Kuka meitä pakottaa tekemään niin paljon, että parisuhde jää sen kaiken jalkoihin. On niin paljon hauskempaa muistella myöhemmin yhteisiä hitaasti valuvia parisuhdeiltoja kuin pölyttömiä kaapinpintoja. Parisuhde, niin kuin itse elämä, on parhaimmillaan silloin, kun se on vähän sinne päin. Puhdas ulkokuori on vain kuoleman pelkoa.

5. Sytytä valot, avaa verhot ja tee parisuhteestasi näkyvä.

Eihän kukaan vain näe, jos pussaamme tässä julkisesti. Onhan verhot varmasti kiinni, että kukaan ei vahingossakaan näe makuuhuoneeseemme, kun harrastamme pimeässä peiton alla asiaa, jota voi etäisesti seksiksi kutsua. Ei kai me voida tässä iässä enää kaupungilla käsi kädessä kulkea. Älä naura niin kovaa, kaikki kuulee. Eiköhän olisi aika ryömiä näkyviin luolistamme, sytyttää valot, avata verhot ja heiluttaa kättä vastapäätä asuvalle naapurille. Onhan se tavallaan seksiä, kun sitä harrastaa pimeässä ja peiton alla, sillä kyllähän sitä silloinkin televisiota katsoo, vaikka se ei ole edes päällä. Eihän se parisuhde mikään häpeän asia ole, joten miksi sitä pitää piilotella. Vai onko tämäkin sitä osaa suomalaisuutta, joka suu vaahdossa huutaa, että kell´ onni on, se onnen kätkeköön. Varmasti on niin, että tuomalla parisuhteensa näkyviin, niin esiin kömpii sadoittain negatiivisuuden, kateuden ja katkeruuden vainoamia ihmisreppanoita, jotka isoon ääneen julistavat, että katsohan vain, niin vuoden päästä ovat eronneet. Kuka edes jaksaa miettiä niin pitkälle meneviä asioita. Tässä on ihan tarpeeksi elettävää päiväksi kerrallaan. Joten ota kumppaniasi kädestä kiinni, avaa ovi ulkoilmaan ja kävele keskelle ihmisjoukkoa ja suutele niin, että ihmiset ympärillä kohisevat. Ei rakkaus katseesta haalistu.

Lue myös

X