Havaintoja parisuhteesta

Ulkoapäin me kaikki olemme pelkkää kuorta

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:

TERAPIATALO NOSTE

 

Ulkoapäin me kaikki olemme pelkkää kuorta. Kuorta, jonka sisällä kuljetamme mukanamme koko elämää. Kuorella pystyy hämäämään muita ihmisiä. Hymyllä peittämään sisällä vellovan ahdistuksen. Ahdistuksen, joka voi olla liikaa kantajalleen.

Nainen ei tiennyt heräävänsä viimeistä kertaa miehensä vierestä. Mies lähti töihin niin kuin aina ennenkin. Puki päällensä, joi aamukahvin ja suuteli naista huulille ennen kuin sulki kotiovensa viimeisen kerran. Myöhemmin saapuivat poliisit ja suruviesti. Miehen auto oli ajautunut rekan alle, eikä mitään ollut tehtävissä.

Edellisenä päivänä mies oli postittanut kirjeen vaimolleen, jonka vaimo sai luettavakseen. Miehen auto ei ollut ajautunut vahingossa vastaantulijoiden kaistalle. Miehen, jonka elämä tuntui olevan monessa suhteessa mallillaan. Hyvä työ, ihana vaimo ja kosolti tulevaisuuden suunnitelmia. Sisällään myrskynneen itsetuhoisen ahdistuksen mies sai peiteltyä kaikilta.

Paitsi itseltään.

Blogiani ei olisi olemassa ilman terapiaa. Ilman itseni avaamista ammattilaiselle, en olisi pystynyt avaamaan itseäni tuhansille lukijoille. Minulle oli kertynyt sisälleni vuosikymmenten sanomattomia sanoja. Tunteita, jotka painoivat sisälläni kuin kiviä täynnä oleva säkki. Jos tunteita ei saa, eikä kykene käsittelemään ja tyhjentämään itsestään, niin säkki muuttuu yhä painavammaksi, kunnes tulee päivä, jolloin se repeää liiallisesta painosta.

Pahimmillaan se voi päättää ihmisen elämän ennenaikaisesti. Lievemmillään se tekee ihmisestä oman varjokuvan itsestään. Kuori voi olla puhdas, mutta sisätila vaatisi suurta puhdistamista.

Alkuvuonna alkoivat oudot kuumeilut. Muutaman viikon välein kuume nousi hetkellisesti, kunnes taas laski. Kuudennen nousun jälkeen menin lääkärille, koska halusin tietää syyn. Lääkäri sanoi suoraan, että kyse on uupumisesta ja kuume kehon tapa kertoa siitä minulle. Ehkä minä tiesin sen jo ennen kuulemista. Ehkä osasin aavistaa niistä aamuista, jolloin nouseminen sängystä tuntui kuin pakotetulta. Ehkä muutaman viime vuoden kuohunnat ja elämänmuutokset olivat jääneet taas osittain käsittelemättä. Ehkä jokapäiväinen paine ja stressi taloudellisesta tilanteesta ja omasta riittävyydestä painoi alitajunnassa silloinkin, kun kuvitteli voivansa ihan hyvin.

Tampereelle avattiin syksyllä Terapiatalo Noste. Noste tarjoaa matalan kynnyksen terapiapalveluita, kuten yksilöpsykoterapiaa, pari- ja perheterapiaa, seksuaaliterapiaa, psykologin ja psykiatrin palveluita.  Noste tarjoaa myös mahdollisuuden Kelan korvaamaan psykoterapiaan, joten terapiaa voi saada myös taloudellisesti tuettuna. Alla linkki Nosteen Kelapolkuun.

Kela kuntoutuspsykoterapia

Nosteella on toimipaikkoja ympäri Suomen ja oman kaupungin saatavuuden voi tarkistaa heidän nettisivustoltaan:

Etusivu

Itse aloitin siellä loppukesästä ja aion terapiaani siellä myös jatkaa. Vaikka ihmisen ympärillä olisi paljon kuuntelevia ja välittäviä muita ihmisiä, niin aina sekään ei riitä. Itse olen oppinut elämässäni, että asioihin kannattaa tarttua ennen kuin kaikki tuntuu olevan aivan liian myöhäistä. Kenellekään ei tee hyvää kantaa sisällään painavaa tunnesäkkiä, koska se vaikeuttaa jokaista elämän osa-aluetta ja vie lopulta koko elämältä värit.

Me emme voi olla toisillemme, ennen kuin olemme itsellemme. Meillä jokaisella on ainutkertainen mahdollisuus viettää hyvä elämä ja siksi on tärkeää, että pyrimme tekemään siitä mahdollisimman hyvän. Lähtökohdat eivät ole kaikilla samat ja emme tosiaankaan lähde samalta viivalta yhtään mihinkään, mutta aina pitää säilyttää mahdollisuus toivosta paremmasta.

Minä haluaisin olla vielä pitkään olemassa itselleni ja ihmisille, joita rakastan. Minä en sitä ole, jos en jaksa olla oikein edes itselleni. Ehkä voimme mennä silti kohti parempaa.

Yksin ei kenenkään pidä jäädä.

 

 

Lue myös

X