havaintoja parisuhteesta

Viisi asiaa, joita kannattaa edes harkita tekevänsä parisuhteessa yhdessä

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

SEKSI:

Seksin harrastaminen ei monen puskaradion mukaan ole hajottanut montaakaan parisuhdetta. Tosin tähän pitää todeta, että seksin harrastaminen salaa oman suhteensa ulkopuolella saattaa aiheuttaa välitöntäkin uhkaa parisuhteen päättymiselle. Siihenkin uhkaan, että seksiä tulee harrastaneeksi suhteen ulkopuolella, on olemassa hyvä riskintorjuntakeino. Se on se, että harrastaa seksiä omassa suhteessaan.

Seksittömyyteen on olemassa usein syitä. Tärkein niistä syistä on tekosyy. Ihminenhän on todella hyvä keksimään syitä tekemättä jättämilleen asioille. Minusta tekosyiden keksiminen esimerkiksi sille, että ei imuroi joka viikko, on jopa terveellistä ja suotavaa, mutta jos alkaa keksiä tekosyitä sille, että ei tarvitse harrastaa seksiä, niin pitää olla itsestään tai ainakin parisuhteestaan syvästi huolissaan. Seksi keskimäärin nimittäin on ihan kivaa puuhaa, ainakin enemmän kivaa kuin imuroiminen.

(Suomessa parien on todettu harrastavan seksiä vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Eniten seksiä harrastavat 20-vuotiaan naiset ja 50-vuotiaat miehet. Tämä tilasto on tosin vuodelta 2016. Vähiten tuolloin todettiin seksiä harrastavan 30-40-vuotiaiden ryhmä, joka sattuneesta syystä on sama ryhmä, jonka todettiin eroavan kaikkein eniten.)

PUHUMINEN

Mitä sitä puhua, kun voi olla puhumattakin. Näin kertoi minulle noin viisikymppinen nainen, joka eron jälkeen pohti eroonsa johtaneita syitä. Ymmärtämättä edes tuolloin, että ehkä olisi kuitenkin kannattanut vähän puhuakin. Tarkennukseksi sanottakoon, että puhumisella en tarkoita tässä yhteydessä niitä normaaleja argumentoinnin tapoja, joita parisuhteessa harrastetaan lähes päivittäin, eli nalkuttamista, kritisoimista, solvaamista, huutamista ja päällepuhumista.

Tarkoitan omien tunteiden, tarpeiden ja toiveiden puhumista. Tarkoitan puhumista vaikeistakin asioista. Tarkoitan puhumista oikeista asioista, jotka auttavat kahta ihmistä ymmärtämään toisiaan. Puhumattomuudella on tapa johtaa olettamisiin ja olettamalla, eikä tietämällä, ei lopulta tiedä yhtään mitään. On sanottu, että puhumattomuus on isoin syy parisuhteiden päättymiselle. Iso kysymys kuuluukin, että miksi juuri oman elämän läheisin ihminen on hän, jolle tuntuu olevan vaikeinta puhua syvimpiä tuntemuksiaan.

LEIKKIMINEN

Parisuhde ilman leikkiä on kuin metsä ilman puita. Eli ei oikeastaan parisuhde ollenkaan. Vakavuus tappaa elämäniloa ja meistä liian moni pitää aikuisuuden synonyyminä vakavuutta. Moni jopa sanoo elävänsä vakavassa parisuhteessa. Ei hitto, jos parisuhdekin on vakava, niin siitä pitää tehdä hauska sitten vaikka pariterapian avulla.

Mitä on leikkiminen? Se on mielikuvituksen käyttämistä arkisissa asioissa. Se voi olla pientä kujeilua, pelleilyä ja huumoria. Se voi olla seksissä uusien asioiden kokeilemista ja yhdessä nauramista. Se voi olla oma pieni pariskunnan sisäinen maailma, jonne kenelläkään muilla ei ole avaimia. Se on sitä, että höllää vähän nutturaansa ja luopuu takakireydestä. Miksi olla koko ajan niin tosissaan, kun sen sijaan voi heittää leikiksi?

REMONTTI TAI LEIPOMINEN

Tämän otsikko yllätti jopa itsenikin, vaikka itse sen kirjoitin. Selitän hieman. Parisuhde toimii vain ja ainoastaan, jos kahdella ihmisellä on yhteinen kemia. Siinä ei se surullisen kuuluisa ”parisuhteen eteen pitää tehdä aivan saatanasti töitä” auta, jos kahden ihmisen välillä ei ole kemiaa. Enkä puhu vain seksuaalisesta vetovoimasta, joka parilla kun parilla on suhteen alkutaipaleella naurettavan kiimaisella tasolla. Puhun yhteenkuuluvuudesta.

Tämän toteaminen tapahtuu tekemällä yhdessä esimerkiksi ruokaa tai jos haluaa oikein kinky olla, niin tehdä yhteinen remontti. Siinä huomaa, että onko kahdella ihmisellä kykyä tehdä yhteistyötä ilman jatkuvaa sanailua tai riitaa. Siinä myös huomaa, että onko toinen tai mahdollisesti molemmat niin sanottuja ”minun tapani on ainoa oikea tapa ja sitä tapaa toteutetaan” -tyyppejä. Nimittäin jos on, niin suhde tulee päättymään varmuudella eroon, joten on parempi vaihtoehto lopettaa se saman tien, jotta molemmilta säästyy elämästään muutama vuosi ja krooniseksi äityvä vitutus.

LISTA JULKISUUDEN HENKILÖISTÄ, JOIDEN KANSSA SAA HARRASTAA SEKSIÄ AJATUKSELLA ONCE IN THE LIFETIME

Kaikille meistä on olemassa lista, että jos ovikelloa soittaa esimerkiksi Richard Gere, joka sisään päästyään haluaa harrastaa seksiä puolisosi kanssa ja puolisosi todellakin haluaa sitä myös, niin puolisolle pitää antaa siihen lupa. Ja se lupa annetaan jo suhteen alussa, koska ei koskaan tiedä, että milloin Richard Gere on oven takana seksiä vonkaamassa ja jos itse sattuu olemaan poissa kotoa silloin, niin puolison ei tarvitse siinä hötäkässä alkaa soittamaan, vaan voi suoraan mennä asiaan eli ikimuistoisen, kuuman seksin pyörteisiin.

Jos ei listaa ole, niin se pitää tehdä. Useimmiten käytetään sellaista viiden nimen listaa. Paljastan omani:

Viisi kertaa Scarlett Johansson.

 

Nyt olemme päässeet viiden listan loppuun ja minä kannustan kaikkia näin alkuviikon kunniaksi alkaa toteuttamaan listaa. Tai sitten unohdatte tämän jargonin, niin kuin aina ennekin sen teette. Se voi olla jopa paras vaihtoehto. Ajatellen omaa parisuhdehistoriaani.

No, ei tämäkään niin vakavaa kai ole.

Lue myös

X