Havaintoja parisuhteesta

Voiko seksittömyyteen pakottaa?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Mies kirjoitti, että he ovat olleet puolisonsa kanssa kymmenen vuotta lähestulkoon ilman seksiä. Seksiä on ollut kahdesta kolmeen kertaan koko aikana ja viimeiseen neljään vuoteen ei ollenkaan. Kyseessä on noin nelikymppinen pari, jolla on kaksi lasta. Mies ei haluaisi rikkoa suhdetta, koska haluaisi olla lasten arjessa tiiviisti päivittäin mukana. Hän haluaisi kuitenkin seksiä. Keskustelut puolison kanssa seksittömyydestä eivät ole johtaneet mihinkään. Mies kysyy apua muilta lukijoilta tilanteeseen. Ensimmäinen vastaus kuului seuraavasti:

Tietenkin puolisosi voi yksin päättää siitä, että parisuhteessanne ei ole seksiä. Jos parisuhteessa jompikumpi ei halua seksiä, silloin sitä ei yksinkertaisesti ole, vaikka toinen kuinka haluaisi.

Ihminen, joka ei halua seksiä ja sanoo seksille ei, on oikeutettu siihen. Seksiin ei voi pakottaa ja seksiä ei saa harrastaa ihmisen kanssa, joka kieltäytyy seksiä. Jos niin tekee, niin kyseessä on raiskaus. Tämä on yksiselitteistä. Valitettavasti avioliiton sisällä tapahtuu liian paljon raiskauksia, jotka eivät koskaan tule esille. Äärikonservatiivisesta piiristä on kuulunut jopa niinkin helvetillisiä mielipiteitä, että avioliitossa ei voi raiskata ja jos voikin, niin siitä ei pidä rangaista. Onneksi heitä ei tarvitse kuunnella yhtään missään asiassa.

Tämän jälkeen tullaankin hieman ongelmallisempaan kysymykseen. Jos parisuhteessa toinen haluaa seksiä, mutta toinen ei halua ja kyseessä ei ole mikään hetkellinen, ymmärrettävään syyhyn perustuva hetkellinen haluttomuus, vaan vuosia kestävä seksin kieltäminen, niin mitä tilanteessa voi tehdä? Kyseessähän on toisen ihmisen pakottaminen seksittömyyteen.

Palataan naisen lähettämään vastaukseen seksittömyydestä kärsivälle miehelle:

Tietenkin puolisosi voi yksin päättää siitä, että parisuhteessanne ei ole seksiä. Jos parisuhteessa jompikumpi ei halua seksiä, silloin sitä ei yksinkertaisesti ole, vaikka toinen kuinka haluaisi.

Tämä on erittäin ehdoton mielipide. Kiinnitetään aluksi huomiota sanapariin ”voi yksin päättää”. Tämä ajatustapa liittyen parisuhteeseen, on yksi tapa saattaa parisuhdetta kohti loppuaan. Parisuhde jo sanana tarkoittaa sitä, että siinä on enemmän kuin yksi ihminen osallisena, joten mitään asiaa siinä ei voi yksin päättää. Parisuhteessa pitää ottaa molempien toiveet ja tarpeet huomioon. Jos toinen jää jatkuvasti ilman, koska parisuhteessa vain yksi päättää, niin se on valtasuhde, joka ei perustu rakkauteen ja kunnioittamiseen, vaan vallankäyttöön.

Minä en tähän tiedä oikeata vastausta. Yrittää voi päästä lähelle vastausta asettumalla ihmisten asemaan. Itse ajattelen asia niin, että jos minä en haluaisi seksiä moneen vuoteen, niin en voisi pakottaa tietenkään itseäni sitä haluamaan, mutta en voisi pakottaa puolisoani olemaan ilman seksiäkään, siksi koska itse en sitä koskaan halua. Näkemykseni mukaan tilanteessa ei olisi kuin kaksi vaihtoehtoa. Antaa puolisolle lupa hakea haluamaansa muualta tai sitten päästää hänestä kokonaan irti. Sitä minä en voisi tehdä, että pakottaisin häntä elämään loppuelämän ilman seksiä.

Toisena osapuolena ollessani minun pitäisi tehdä ratkaisu siihen kysymykseen, että alistunko elämään parisuhteessa, jossa ei ole koskaan seksiä vai luopuisinko ajatuksesta, että olemme loppuelämämme yhdessä? Vai ehdottaisinko puolisolleni, että hakisin seksini muualta? Vai valitsisinko sen huonoimman vaihtoehdon, eli hakisin seksiä muualta kertomatta sitä puolisolleni? Valitettavasti saamieni viestien pohjalta voin todeta, että se on ehkä se yleisin valittu tapa.

Tiivistettynä tämä kaikki tähän loppuun. Seksiin ei voi koskaan pakottaa toista ihmistä. Se on rikollista toimintaa ja siitä pitää saada rangaistus. Toinen kysymys liittyen parisuhteisiin onkin sitten vain moraalinen kysymys.

Voiko seksittömyyteen pakottaa?

Lue myös

X