Havaintoja parisuhteesta

Voimaantumistarina versus vastuuton sika?

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Julkaisin muutama päivä sitten erään naisen kirjoittaman tekstin, jossa hän avoimesti kertoi parisuhteestaan, pettämisestään ja rakkauden kuolemisesta miestänsä kohtaan. Ennen julkaisua nainen pohdiskeli, että aiheuttaako pettämisestä avoimesti kertominen häntä kohtaan rajua tuomitsemista ja arvostelua. Nainen oli suotta huolissaan, sillä hän on saanut ainoastaan kannustavaa ja rohkaisevaa palautetta.

Hyvä niin. Ihmisen tuomitseminen on aina vähän kyseenalaista. Varsinkin ihmisen parisuhteen ja siinä tapahtuvien asioiden tuomitseminen, koska meistä kukaan ei elä toisten ihmisten parisuhteita.

Sain yhden kommentin blogini puolelle, joka pysäytti minut hetkeksi miettimään kommentin antaneen kysymystä, sillä vaikka hän esitti kysymyksen hyvin yleistävästi ja kärjistävästi, niin hänellä oli kommentissaan ainakin pientä pohtimista ansaitseva pointti. Naisen kirjoittama kommentti kuului näin:

Naisen kirjoittamana voimaantumistarina. Jos tuon olisi kirjoittanut mies, häntä sanottaisiin vastuuttomaksi siaksi. Alkaisi huutelu, ettei välitä edes lapsistaan.”

Aloin kommentin saatuani penkoa vanhoja kirjoituksiani, niitä harvoja, joissa tarinan äänenä toimii mies. Aion yhden niistä julkaista ensi viikon aikana. Tarinan, joka alkuasetelmaltaan ja puitteiltaan muistuttaa hyvin paljon naisen kertomaa tarinaa, jonka toissa päivänä julkaisin. Tarinassa mies kertoo pettäneensä vaimoaan ja kertoo pettämistä edeltävistä ajoista hyvin samoin lausein ja ajatuksin kuin nainen omassa tarinassaan.

Minulle yllä olevan kommentin kirjoittanut nainen ei ollut täysin väärässä vertaillessaan sitä, että miten miehen pettämiseen suhtaudutaan suhteessa naisen pettämiseen. Miestenkin kertomiin tarinoihin on tullut useita kannustavia ja rohkaisevia kommentteja, mutta se mikä eroaa naisen kirjoittaman tarinan kommentteihin, on se, että kun naisen kirjoittama pettämistarina ei saanut osakseen yhtään sinänsä aivan turhaa ja typerää solvaus tai tuomitsemiskommenttia, niin miehen tarina sai sellaisia osakseen useitakin.

Muutamissa kommenteissa puututtiin juuri miehen itsekkyyteen ja siihen, että hän täysin itsekkäistä syistä haluaa rikkoa perheensä ja rikkoa lapsilta ehjän kodin. Muutama kommentti on jopa suoran hyökkäävä, syyllistävä ja tuomitseva. Solvaavat kommentit pyrin poistamaan kaikki.

Tähän on tietenkin syynsä. Kyse on puhtaasti siitä, että tekstejäni lukee niin paljon enemmän naiset kuin miehet, joten joukkoon mahtuu varmasti heitä, jotka ovat kokeneet miehensä lähdön parisuhteestaan ja luettuaan samankaltaisen tarinan miehen kirjoittamana, vanhat arvet saattavat aueta. En tiedä, onko syynä tämä vai miksi kommenttikentät näyttävät hieman erilaiselta riippuen siitä, onko pettämistarinan äänenä naisen vai miehen ääni.

Naisen minulle kirjoittama kommentti on mustavalkoinen ja kärjistetty. On minun pitänyt poistaa sivustoltani kommentteja, joissa avoimen tarinansa kertonut ja luvan julkaisemiseen antanut nainen on saanut osakseen hyvin rumaa kielenkäyttöä, mutta se on valitettavasti todettava, että se on selvästi vähäisempää kuin silloin, kun mies kertoo pettäneensä vaimoaan ja lähteneensä suhteesta pois tai toiseen suhteeseen.

Kyllä siinä on herkästi perheenrikkoja ja lapsenhylkääjä kommentit heiluneet.

Mitä mieltä olette? Onko naisen yllä olevassa kommentissa jotain perää? Jos on, niin miksi näin?

X