Havaintoja parisuhteesta

Voisit varmaan poskeen edes ottaa?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Huutelut ja iholle tunkemiset alkoivat, kun olin noin 14-vuotias. Ja jatkuu yhä, ikää nyt 36. Ikinä ei ole hyvä, liian laiha, liian paljon vaatetta, liian vähän vaatetta, liikaa väriä, liikaa mustaa, liian pienet tissit, väärä tukka..,mutta kuitenkin ”voisit varmaan poskeen edes ottaa?

Näin kirjoittaa eräs nainen kommentissaan, kun kirjoitin heinäkuussa tapauksesta, jossa äitinsä kanssa juhliin menossa ollut meikkiin ja bileasuun pukeutunut 15-vuotias tyttö sai Tampereen keskustassa terassilla olleiden keski-ikäisten miesten huutamaan tytölle seksuaalisesti virittyneitä kommentteja.

Kolmen päivän ajan minulle alkoi tulla naisten kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä. Yli sata kommenttia ja viestiä siitä, että minkälaista on ollut olla lapsesta lähtien suomalaisten miesten seksuaalisten vihjailujen, häirinnän ja kommentoinnin kohteena.

Parikymppinen tyttäreni on eräällä isolla firmalla kesätöissä, jossa paljon miehiä. Tyttäreni saa kuulla joka päivä kommentteja, joissa pyydetään riisuuntumaan, koska ”sun kanssa voitas tehdä muutakin kuin töitä”. Ja asiat ilmaistaan huomattavasti roisimmin kuin minä nyt.

Tampereella eräänä kesäisenä iltana odottelin poikaystävääni kaupungilla suojaisalla sisäpihalla. Ikää noin 16. Kulman takaa tuli humalainen mies, joka tuli läähättämään uhkaavasti eteeni ja veti vehkeensä housuistaan ja rupesi siinä sitten itseään tyydyttämään samalla ehdotellen, että ottaisin paitaa pois tai tulisin hänen luo. Maksaisi rahaa. Mulla oli farkut ja toppi, että en tiedä kuinka siinä sitten provosoin, mutta on kyllä traumat jäänyt. Samoin huutelua ja viheltelyä alaikäisenä kuuli jatkuvasti.

Tampereella mulle huudellaan läskiä ja ties mitä autojen ikkunastakin vähän väliä. Kulma-alen terassin ohi ei kannata kävellä ollenkaan. Muutama vuosi sitten olin menossa Helsingissä Flow festareille. Olin mielestäni kivasti pukenut ja muutenkin hyvällä fiiliksellä menossa katsomaan keikkoja. Kävelin terassin ohi jossa oli miehiä bissellä. Mun kohdalla kommenttiraita kuului ”naama ookoo mut hirvee läski.

Voi kun ”jäisikin” huuteluun. Enkä todellakaan sietäisi sitäkään. Enkä missään nimessä hyväksy. Sen kerran kun tämä mamma on päässyt yökerhoon joraamaan, on kouraistu takaapäin haaravälistä. Eikä todellakaan ole ensimmäinen kerta. Ensimmäinen kerta tapahtui 15 -vuotiaana vappuna, muistan selvästi sen kerran ja häpeän mikä siitä tuli.

Tarinoita olisi lukematon määrä jaettavaksi. Pohjavire kaikissa sama. Kaduilla huutelun kohteena jo alaikäisestä lähtien. Baari-iässä rintoihin, peppuun ja haaroihin koskettelua. Eikä kyse ole uudesta ilmiöstä. Suurin osa minulle kirjoittaneesta on viettänyt lapsuuden ja nuoruuden 80- ja 90-luvuilla, jolloin seksuaalisen vihjailun ja ahdistelun kohteeksi oli pelottavan moni joutunut jopa sukulaismiesten toimesta. Eräs nainen kertoi setänsä sanoneen hänelle, että kyllähän tuollaisilla tisseillä kelpaisi jo tiukemmassakin paidassa olla. Nainen oli tuolloin 14-vuotias.

Ahdistelulle löytyi puolustelijatkin. Ne eivät yllättäen olleet miehiä, jotka kommenteissaan olisivat tulleet puolustamaan mulkkua käyttäytymistään, vaan muutamia vähän varttuneimpia rouvia, jotka ovat sitä mieltä, että ahdistelu on tyttöjen ja naisten oma vika. Jos pukeutuu provosoivasti, niin pitää osata ottaa vastaan huuteluja. Eräs rouva ilmaisi asian suorasukaisesti, että jos pukeutuu kuin huora, niin saa huoran kohtelun.

Sanattomaksi tämä kaikki vetää. Sitä ei haluaisi uskoa, että yhteiskunnassamme elää ihmisiä, jotka eivät ole kehittyneet villieläimestä mihinkään suuntaan. Pelottavaa se on siksikin, että vanhin tyttäreni täyttää pian 13-vuotta ja alkaa olla kohde terasseilla vaaniville huutelija kusipäille.

Tässä asiassa ei ole mitään huvittavaa, mutta huvittavinta tässä kaikessa on se, että samaan aikaan, kun osa meistä suomalaisista heteromiehistä katsoo naisia kuin palaa lihaa, me olemme huolissamme toisista kulttuureista tulleista miehistä, joilla saattaa olla haitallinen tapa suhtautua naisiin.

Eiköhän tuo haitallinen tapa suhtautua naisiin ole pesinyt maassamme jo liian monta vuosikymmentä aivan meidän omien sivistymättömien villi-ihmisten toimesta. Se nyt on vaan helpompi laittaa syyttävä sormi sojottamaan itsestämme poispäin, koska saatana on helpompi näyttää toisesta ihmisestä kuin löytää se itsestään.

Se on turhauttavaa muistuttaa ihmisiä itsestään selvästä asiasta, mutta taas se on tehtävä. Vaikka nainen kävelisi pelkissä alusvaatteissa kaupungilla, niin naisen vartalo on hänen omansa. Hän päättää, kuka sitä saa koskettaa ja kuka ei saa koskettaa. Voiko tämä enää yksinkertaisempaa olla?

Loppukaneetin kirjoitukselleni sanokoon Heini:

Kun olin nuori tyttö, huutelu oli hyvin yleistä. Kun ikää alkoi karttua, se on jokseenkin lakannut kokonaan. Ehkä aikuisille naisille ei uskalleta huudella. Paskahousut puhuu rumia nuorille tytöille, koska tietävät että nämä harvoin uskaltavat tai osaavat antaa samalla mitalla takaisin. Aika säälittävää. Minä pyyhin niihin huutelijoihin keski-ikäisen perseeni. Kuittaan samalla sen nuoren tytön puolesta, joka joskus olin. Tällä kokemuksella tiedän myös sen, että puhujat ja tekijät on ihan eri miehiä.”

Asiaa ei voi enää paremmin sanoa.

Lue myös

X