Havaintoja parisuhteesta

Words don`t come easy

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Sunnuntain Helsingin Sanomissa on ansiokas artikkeli Talvivaaran kaivoksen perustaneesta Pekka Perästä. Toimittajan kysyessä häneltä kysymyksen, että miten terveytesi on kestänyt sen kaiken epäonnistuneen bisneksen ja rajun julkisuuden myötä niin Perä vastaa suomalaisen keski-ikäisen miehen varmuudella: ”Kun ei käy lääkärissä niin ei ole sairauksiakaan.”

Näinhän nämä asiat ovat vuosikymmeniä menneet. Ongelmien kanssa sama filosofia. Kun lakaisee ne maton alle, ei niitä ole. Jos pettämisestä ei jää kiinni, sitä ei ole tapahtunut. Jos kukaan ei huomaa, että juo alkoholia päivittäin ei ole alkoholiongelmaa. Jos ei sano, että pikkulapsiarki toisinaan vituttaa se näyttäytyy täydellisenä perhe-elämänä. Tai jos ei ole koskettanut puolisoaan vuosikausiin eikä puhu siitä, ei ole ongelmaa.

Meitä suomalaisia huijataan juhlapuheissa samalla kuluneella jargonilla, että olemme maailman rehellisin kansa. Voisin väittää, että emme me ole. Itseämme ainakin huijaamme minkä kerkeämme. Sydänkohtauksen sattuessa sitä huomaa sanoneensa, että kylläpä tuli ihan yllättäen, vaikka vasen käsi olisi ollut puutuneena kolmatta viikkoa ja rinnassa tuntunut saatanallista pistelyä. Kun ei käy lääkärissä niin ei ole sairauksiakaan.

Suomessa päättyy vuosittain 14000 avioliittoa eroon, joista tilastojen mukaan kaksi kolmasosaa on naisten aloitteista. Kävin kaksi vuotta sitten Tampereella Miessakkien järjestämän kurssin Erosta elossa, jossa koulutettiin eronneille miehille tukihenkilöitä. Koulutuksessa kurssin opettaja kertoi raakoja faktoja suomalaisten miesten kokemuksista erotilanteista. Hämmentävän isolle ryhmälle eronneista miehistä ero oli tullut kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Moni mies kuitenkin kertoi, että oli heille vuosien saatossa ehdotettu pariterapiaa ja oli otettu puheeksi, että suhde ei voi hyvin. Sitä vain oli helpompaa selittää itselleen, että kaikki on hyvin ja mahdolliset ongelmat ratkeavat itsestään. Kun ei asioista puhu, ei ole ongelmia. Vuosien koskemattomuus ja seksittömyys ovat vain vaiheita. Niin ehkä onkin. Se viimeinen vaihe päättyy pakattuun matkalaukkuun ja kahtia sahattuun aviovuoteeseen, jossa ei tosin oltu nukuttu yhdessä viimeiseen kolmeen vuoteen.

Jos kipua on ollut jo pitkään ja sille ei ole ollut suostuvainen tekemään mitään niin ei yksikään sydänkohtaus tai avioero tule kuin salama kirkkaalta taivaalta. Onneksi ajat ovat muuttumassa hiljalleen ja meitä seuraava sukupolvi uskaltaa sanoa asioita ihan ääneenkin. Se on tälle mykkyydessä tarpovalle kansakunnalle aivan vitun tervehdyttävää. Vasta kun uskallamme ottaa arkoja asioita julkiseen käsittelyyn, kun uskallamme raottaa sitä maton kulmaa, kun olemme valmiit menemään lääkäriin kivun ilmaantuessa tai ongelminemme pariterapiaan voimme ehkä ottaa sen kliseisen rehellinen kansa -ilmaisun taas käyttöömme.

Eivät asiat käsittelemättä tai puhumatta katoa. Kivulle ja vitutukselle ei kannata ummistaa silmiään. Niiden takana vasta se onni ja rakkauskin piilevät. Väkinäisellä hymyllä se kaikki on vain teeskenneltyä iloa, joka päättyy myöhemmin sydänkohtaukseen tai avioeroon.

Lue myös

X