Havaintoja parisuhteesta

Milloin ihmisestä tulee itsestäänselvyys?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Pahinta on se, että ei enää välitä.

Tietää pääsevänsä pian suutelemaan. Huomaa omaavansa kuivat huulet, mutta ei silti rasvaa niitä. Kertoo eleellään toiselle, että sinä et ole edes sen rasvauksen arvoinen. Suudelma tuntuu hiekkapaperin hipaisulta huulilla. Suhtautuu välinpitämättömästi. Minä olen tuon ihmisen itselleni jo saanut. Enää ei tarvitse tehdä vaikutusta.

Vien rakkaansa treffeille ulos syömään. Istuu pöydän vastakkaiselle puolelle ja ottaa älypuhelimensa esille. Uppoutuu siihen, koska on vain pakko olla sekin tunti koko maailmalle läsnä. Paitsi sille rakkaalleen, joka on vienyt hänet treffeille. Hänelle ei enää tarvitse olla läsnä. Minä olen tuon ihmisen itselleni jo saanut. Enää ei tarvitse tehdä vaikutusta.

Jättää lukuisista huomautuksista huolimatta vaatteensa lojumaan pitkin asuntoa. Ei laita hakemiaan tavaroita takaisin paikoilleen. Ohittaa täysin toisen esittämän toiveen ja sen mikä hänelle on tärkeää. Kokee, että ei minun tarvitse tulla vastaan tai taipua toisen tahtoon. Vaikka se tahto olisikin vain toivomus itselle tärkeästä asiasta. Ei tarvitse kuunnella. Minä olen tuon ihmisen itselleni jo saanut. Enää ei tarvitse tehdä vaikutusta.

Lakkaa huolehtimasta itsestään. Istuu iltaisin sohvalla hiukset harjaamatta, parta ajamatta ja likaisissa vaatteissa. Ei joskus, vaan lähes aina. Syö eineslihapullia suoraan rasiasta. Lukee lehdestä artikkeleita, jossa sanotaan, että parisuhde lihottaa ymmärtämättä, että liikkumattomuus ja eineslihapullat ovat siihen syy. Ei arvosta rakastaan edes sen vertaa, että näyttäisi rakkaansa silmissä kotonakin hyvältä, edes joskus. Viestittää käytöksellään, että minä olen tuon ihmisen itselleni jo saanut. Enää ei tarvitse tehdä vaikutusta.

Seurustelee illanistujaisissa kaikkien muiden kanssa, paitsi rakkaansa. Istuu huoneen toisessa päässä. Jättää rakkaansa täysin huomioimatta. Ei kosketa, anna katseita tai sanoja. Ei osoita käyttäytymisellään ihailua rakastansa kohtaan. Ei halua viestittää ympärillä oleville ihmisille rakkautta ihmistään kohtaan. Lopulta ei enää halua edes tehdä asioita yhdessä. Minä olen tuon ihmisen itselleni jo saanut. Enää ei tarvitse tehdä vaikutusta.

Ehdottaa rakkaalleen pariterapiaa, jotta ongelmat selviäisivät tai saisi edes työkaluja niiden käsittelemiseen. Saa vastauksen, että terapia on heille, jotka ovat sen tarpeessa. Me emme ole. Ehdottaa rakkaalleen samaa myöhemmin. Saa saman vastauksen.

Menee rakkaansa kanssa eri aikaan nukkumaan. Vetää peiton päällensä. Kääntää selkänsä rakkaansa selkää vasten. Ei niin, että selät koskettaisivat toisiaan. Vaan niin, että sängyssä on ihmisen kokoinen väli. Jättää suudelman antamatta. Jättää kolme tärkeää sanaa sanomatta. Minä olen tuon ihmisen itselleni jo saanut. Enää ei tarvitse koskettaa tai sanoa.

Kaikki on muuttunut itsestäänselvyydeksi.

Ero tulee yllätyksenä.

Lue myös

X