Mainos: Mr Muscle
Mainos | Mr Muscle Hohdokasta kotoilua

Koti kuin huvikumpu – Susannan talovanhus sai uuden elämän innokkaiden remontoijien käsissä

Susanna Raution kodissa on omaperäinen, värikäs ja kerroksellinen sisustus. Tavarapaljouden keskellä siivoaminen vaatii toisinaan kärsivällisyyttä.

Susanna Raution runsas ja värikäs koti tuo mieleen huvikummun.

Susanna Raution kodissa on omaperäinen, värikäs ja kerroksellinen sisustus. Tavarapaljouden keskellä siivoaminen vaatii toisinaan kärsivällisyyttä.

Susanna Rautio asuu miehensä ja perheen kaikenkarvaisen lemmikkikatraan kanssa Lopella yli satavuotiaassa talossa, jota pari on vuosien varrella remontoinut uuteen uskoon. Hirsirunkoinen talo on alun perin kahden huoneen mökki. Se osoitettiin 1940-luvulla Karjalan evakoille, jotka asuttivat taloa 90-luvulle asti. Taloa on sittemmin laajennettu rintamamiestalotyyppisesti. Asuinkäyttöön tarkoitetussa alakerrassa on tilaa noin 150 neliötä.

Rautioille on tärkeää, että vain rikkinäistä korjataan. He ovat muun muassa uusineet talon huonokuntoisen katon ja ulkovuorauksen.

– Olemme korjanneet paikkoja pikkuhiljaa asetuttuamme taloon kymmenisen vuotta sitten, Susanna Rautio kertoo.

Talon keittiö on kasattu erivärisistä 50-luvun keittiönkaapeista. Keittiön lautalattia on sekin kierrätetty. Lattialankut ovat peräisin sata vuotta vanhan kyläkoulun ruokasalista.

Raution sisustustyylin voi tiivistää kahteen adjektiiviin: värikäs ja runsas. Hän on perheen ideanikkari, rakennusalalla työskentelevä mies taas vastaa enemmän käytännön toteutuksesta. Päätökset kodin hankinnoista ja remonteista tehdään kuitenkin sulassa yhteisymmärryksessä.

– Värikäs sisustus on melko epätavallinen ja usein varmistelen monta kertaa mieheltä, tykkääkö hän varmasti ideastani. Viihdymme kuitenkin molemmat värikkyyden keskellä, se on selvästi meidän kummankin juttu.

Toisen romu on aarre

Rautiolla on erehtymätön kierrätyssilmä: sekä talon remontoinnissa että sisustuksessa on hyödynnetty paljon vanhoja materiaaleja ja tavaroita. Elämää nähneet, rosoiset pinnat ovat viehättäneet häntä aina.

Edelleen katselen kaappia ihaillen ja mietin, etten koskaan luovu siitä

– Minulla on kyky nähdä toisen romussa potentiaali. Hankin paljon tavaraa kirpputoreilta ja bongailen pihojen romukasoista aarteita, Rautio kertoo.

Keltainen pirtinpöytä kutsuu herkuttelemaan ja seurustelemaan.

Yksi Raution parhaimmista kierrätyslöydöistä on joidenkin arvioiden mukaan peräti 150 vuotta vanha, kulunut vaatekaappi, joka lojui romun ja pölyn keskellä erään navetan ylisillä. Rautio bongasi sen nettihuutokaupasta ja kaappi oli saatava, vaikka se sijaitsi 200 kilometrin päässä. Massiivisen huonekalun kantamiseen tarvittiin viisi miestä.

– Kaappia ei mahtunut kantaa sisään sokkeloisen talon kautta, vaan se piti nostaa sisään makuuhuoneen ikkunasta. Ikkuna taas piti ennen siirtoa irrottaa karmeineen.

Myyjä arveli Raution joutuvan hirveään kunnostusurakkaan, mutta tämä päätti vain pestä rosoisen puupinnan ja maalata kaapin ainoastaan sisäpuolelta.

– Edelleen katselen kaappia ihaillen ja mietin, etten koskaan luovu siitä.

Siivousta vähän kerrallaan

Runsaalla kädellä sisustettu koti herättää poikkeuksetta kysymyksen: eikö täällä ole hankala siivota? Rautio myöntää, että imuroiminen vaatii toisinaan kärsivällisyyttä.

– Tuntuu, että jotkut tuolin- ja pöydänjalat ovat koko ajan tiellä.

Rautio vannookin helpon ja näppärän varsi-imurin nimeen. Sillä imuroidaan vähän kerrallaan joka päivä siksikin, että talossa asuu kaksi koiraa ja kolme kissaa.

Keittiössä on kaksi upeaa emännänkaappia.

– Jos talon yrittäisi siivota yhtenä päivänä, se olisi monen tunnin homma. Siksi siivoan pikkuhiljaa pitkin viikkoa. Juhlia varten tehdään suursiivous, ja pari kertaa vuodessa kannamme matot ulos ja pesen lattiat kokonaan.

Vaikka kodissa on paljon tavaraa ja sisustus voi näyttää vieraan silmiin sekamelskalta, Rautio kertoo nauttivansa siisteydestä ja puhtaudesta. Hän käyttää paljon suihkutettavia, hyväntuoksuisia puhdistusaineita.

– Eläinkodissa saakin olla jatkuvasti suihkuttamassa pesuainetta ja putsaamassa paikkoja, Rautio tietää.

KILPAILU PÄÄTTYNYT!

Kerro, mikä tuoksu on mieleesi. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan yksi Ticket To The Moon Original Hammock -riippumatto (arvo noin 60 e). Osallistumisaikaa on 31.10.2021 saakka.

 

Hohdokasta kotoilua - kaikille jotka rakastavat kotiansa. Tämän sivuston sisällöstä vastaa Transmeri. Transmeri on suomalainen perheyritys, jolla on pitkät perinteet onnistuneiden tuotelanseerauksien ja merkittävien markkina-asemien luomisessa

X