Mainos: Transmeri
Mainos | Transmeri Hohdokasta kotoilua

Siistissä keittiössä kokkaaminen on nautinto

Tuttu tunne: kiire kaatuu päälle, nälkä kurnii – ja keittiö on yhä siivoton eilisen jäljiltä? Kokki Kari Aihinen muistuttaa, että keittiön siistinä pitäminen lähtee suunnitelmallisesta ruoanlaitosta.

Teksti:
Transmeri

Televisiosta tuttu keittiömestari ja ravintoloitsija Kari Aihinen siivoaa kotikeittiön päivittäin. Kapen mukaan siistimiseen menee korkeintaan 10–15 minuuttia päivässä, joten ajanpuute on Kapen mielestä tekosyy.

Teksti:
Transmeri

Tuttu tunne: kiire kaatuu päälle, nälkä kurnii – ja keittiö on yhä siivoton eilisen jäljiltä? Kokki Kari Aihinen muistuttaa, että keittiön siistinä pitäminen lähtee suunnitelmallisesta ruoanlaitosta.

– Hyvällä suunnittelulla vältät kaaoksen keittiössä. Mieti siis, mitä raaka-aineita ostat ja missä järjestyksessä ne valmistat. Jos vaan lapat aineksia pöydälle mitään miettimättä, syntyy helposti sekasotku – etenkin jos on muitakin nälkäisiä suita ruokittavana.

Kokkaamisen ei silti Kari Aihisen mukaan tarvitse olla vakavaa. Kun keittiössä toimii järjestelmällisesti, ”fiilis pysyy yllä ja homma etenee.”

Säännöllisellä huoltamisella vältyt suursiivoukselta

Ammattikokin työpäivästä suurin osa on siivoamista. Kotikeittiössä pääsee vähemmällä, mutta vanha viisaus ”Puhtaus on puoli ruokaa” on hyvä pitää mielessä.

– Jos jäljet siistii sitä mukaa kun ruoka valmistuu tai ainakin heti ruokailun päätteeksi, välttyy seuraavana aamuna paljolta. Jos kokkaatte yhdessä, jakakaa vaikka roolit niin, että toinen laittaa ruoan ja toinen siivoaa.

Aihinen itse pyyhkäisee pinnat puhdistussuihkeella ja liesitason mikrokuituliinalla. Myös pölyt pyyhitään päivittäin.

– Hellan jatkuva puhdistaminen on tosi tärkeää. Jos induktioliedelle jää kastikejämiä tai muuta sotkua, se alkaa näyttää nopeasti pahalta, ja sen ikävämpi sitä on puhdistaa. Oma lieteni on jo kahdeksan vuotta vanha ja yhä virheettömässä kunnossa.

Uunin pesua Aihinen pitää työläimpänä, mutta jos senkin puhdistaa säännöllisesti, ei ”joulun alla tarvitse hinkata hiki hatussa”.

– Kotikeittiöni hyvinvoinnin resepti on simppeli: pidän siitä huolta joka päivä. Paikkojen siistimiseen menee korkeintaan 10–15 minuuttia päivässä, eli ajanpuute on tekosyy.

 

 

Lapset mukaan kokkaamaan

Vaikka arki tuppaa olemaan hektistä ja aikataulutettua, lasten kanssa kokkaamisen ei tarvitse odottaa viikonloppuun. Hyvin suunniteltu ruoanlaitto antaa onnistumisen elämyksiä kiireen keskelläkin.

– Toivoisin, että perheet kokkaisivat enemmän yhdessä. Lasten mukaan ottaminen vaatii toki hieman ekstra-aikaa ja kärsivällisyyttä, koska porkkananpalaa ja sipulinkuorta on silloin kaikkialla – ainakin meillä, kun touhuan keittiössä kahden poikani kanssa. Mutta lapset nauttivat onnistumisista, ja keittiöniksien opettaminen on heille iso juttu, Aihinen sanoo ja jatkaa:

– Lapset kannattaa opettaa myös siivoamaan jälkensä, aloittamalla pienistä asioista, kuten astioiden pesukoneeseen laittamisesta.

Kari Aihisen vinkit: Näin pidät keittiön siistinä

  1. Pidä keittiötila simppelinä, äläkä haali sinne liikaa teknisiä vimpaimia. Keittiöön eivät myöskään kuulu kynät, vihkot ja laturit – keittiö on keittiö, ei säilytystila! Mitä vähemmän tavaraa on, sen mukavampi työtasoa on puhdistaa.
  2. Pilkottuasi ja esivalmisteltuasi raaka-aineet, kerää ne rasioihin tai kulhoihin odottamaan kypsentämistä. Näin leikkuulauta pysyy siistinä ja puhtaana.
  3. Jos keittiö on päässyt ”räjähtämään”, tee suursiivous heti. Tänä päivänä, kun neljän koholevyn hellat alkavat olla harvinaisia, isompaankaan siivoukseen ei mene kuin puolisen tuntia.
  4. Jos uunin pesu tuntuu toivottomalta urakalta, harkitse vaihtamista pyrolyysilla puhdistettavaan uuniin.

Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta (katso erityisesti kohta 16.). Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan säännöt. Lue arvonnan säännöt tästä! Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan säännöt. Lue arvonnan säännöt tästä!

 

Hohdokasta kotoilua - kaikille jotka rakastavat kotiansa. Tämän sivuston sisällöstä vastaa Transmeri. Transmeri on suomalainen perheyritys, jolla on pitkät perinteet onnistuneiden tuotelanseerauksien ja merkittävien markkina-asemien luomisessa

X