Hyvinvointi

10 kysymystä – Asentohuimaus vie jalat alta

Teksti: Anna.fi

Korkeat paikat kammoksuttavat ja bussissa on päästävä pahanolon välttämiseksi etupenkkiin. Sairastanko asentohuimausta?

10 kysymystä - Asentohuimaus vie jalat alta

1. Mistä asentohuimauksen tunnistaa?

Aikaisemmin uskottiin, että hyvälaatuinen asentohuimaus on aina kytköksissä asennonmuutokseen. Näin ei kuitenkaan ole: se saattaa tulla kuin salama kirkkaalta taivaalta ja viedä jalat alta tai sitten se voi olla päivittäinen kiusa ja tehdä ihmisestä liikkumiseltaan ylivarovaisen. Tyypillisimmin se tulee yöllä, kun ihminen vaihtaa sängyssä asentoa eikä pysty pimeässä kohdistamaan katsettaan johonkin pisteeseen.

Näkökentän hämärtyminen, tasapainon horjuminen ja hahmottamis- ja koordinaatiokyvyn heikkeneminen viittaavat asentohuimaukseen: potilaat kuvaavat kahta jälkimmäistä oiretta tunteena, jossa joku ulkopuolinen ohjaa heidän kehonsa liikkeitä. Oireet voivat olla pelottavia ja aiheuttaa paniikintunteen. Osalla potilaista huimaukseen liittyy pahoinvointia ja oksentelua.

2. Onko asentohuimaus vaarallinen?

Se on nimensä mukaan hyvälaatuinen vaiva eikä vaaranna terveyttä. Vaikka se luokitellaan korvaperäiseksi huimaukseksi, sillä ei ole mitään tekemistä kuulon kanssa eikä se vaurioita sitä. Asentohuimauksen seuraukset voivat olla vakavia, jos ihminen saa huimauskohtauksen vaikka keskellä vilkasta liikennettä.

3. Kuka sairastuu asentohuimaukseen?

Tyyppipotilasta ei ole. Vajaa puolet ihmistä saa elämänsä aikana jonkinlaisen asentohuimauskohtauksen. Eniten se kiusaa 50-70 -vuotiaita.

Nämä ihmiset eivät viihdy karuselleissa ja korkeilla paikoilla eivätkä lue auton takapenkillä kirjaa, sillä tällaiset asiat aiheuttavat heille huonon olon. He oppivat välttämään niitä monesti ilman, että tietävät sairastavansa asentohuimausta.

4. Mikä aiheuttaa huimauksen?

Syy asentohuimaukseen löytyy sisäkorvasta, tasapainoelimestä, kolmesta nesteen täyttämästä kaarikäytävästä. Huimauksen tunne syntyy, kun joihinkin näistä kaarikäytävistä joutuneet kalkkikivihituset eli otoliitit häiritsevät. Otoliittien tehtävänä on antaa tasapainoelimen pohjalla elimistölle tietoa kehon suorista liikkeistä, mutta kun ne ovat väärässä paikassa, kaarikäytävien antama tietokin on virheellistä ja saa aikaan huimauskohtauksen.

5. Mitkä tekijät altistavat asentohuimaukselle?

Asentohuimaus kulkee pitkälti perimässä. Syytä otoliittien liikkeelle lähtöön ei tiedetä, joskus oireet lisääntyvät pienen päähän kohdistuneen iskun jälkeen. Asentohuimauspotilas kärsii monesti muistakin oireista, kuten jännitysniskasta, ja iäkäs ihminen verenkiertohäiriöistä ja siten niska- ja hartiaseudun huonosta hapetuksesta.

6. Voiko ihminen sairastaa asentohuimausta tietämättään?

Asentohuimaus voi olla pitkään lievä ja huomaamaton, ja tällöin puhutaankin kaarikäytävä-ärsytyksestä kirjainyhdistelmällä OCI eli Otolith Canal Irritation. Ihminen pystyy korjaamaan tällaisen lievän vaivan aiheuttaman tasapainon muutoksen esimerkiksi kohdistamalla katseensa tiettyyn pisteeseen ja ottamalla tukea vaikka seinästä. Jos nämä keinot riittävät, tarvetta lääkärikäyntiin ei välttämättä ole ja asentohuimaus jää diagnosoimatta.

Nykyään lääkärit tunnistavat asentohuimauksen hyvin, eikä sitä enää hoideta esimerkiksi jännitysniskana tai tasapainohermon tulehduksena.

7. Miten asentohuimausta tutkitaan?

Sitä tutkitaan liiketesteillä, joilla selvitetään kummassa korvassa ja missä kaarikäytävässä häiritsevä sakka sijaitsee sekä haastattelemalla potilasta. Laboratoriotutkimuksia ei tarvita.

8. Altistaako se muille vaivoille?

Asentohuimaus selittää syyn luki-häiriöön. Otoliittien liike haittaa silmien ohjausliikettä ja siten verkkokalvolle syntyvää kuvaa: rivit hyppivät ja sanavälit katoavat. Asentohuimauksen hoidossa käytetyllä menetelmällä on saatu hyviä tuloksia lukihäiriön lisäksi myös migreenin hoidossa ja iäkkäiden kaatumisten ehkäisyssä.

9. Kuinka sitä hoidetaan?

Kaarikäytävien tyhjennys sakasta painovoiman avulla vie huimauksen tunteen. Se onnistuu tietyillä liikesarjoilla, jotka potilas opettelee asiaan perehtyneen lääkärin tai fysioterapeutin luona. Liikesarjasta selviää reilussa kymmenessä minuutissa. Lääkehoitoa ei vaivaan ole.

10. Voiko asentohuimausta ehkäistä?

Säännöllisesti tehdyt liikesarjat pitävät kaarikäytävät puhtaina ja vaivan kurissa. Harjoitus kannattaa tehdä heti herättyä, sillä hyvänlaatuisen asentohuimauksen oireet alkavat yleensä aamulla vuoteessa, kylkeä käännettäessä tai vuoteesta noustessa.

Lue lisää asentohoidosta lukihäiriön hoidossa ReadingOCI tai Kolumbus.fi/tapani.rahko

Asentohuimaus on nimensä mukaan hyvälaatuinen vaiva eikä vaaranna terveyttä.

Asiantuntijana dosentti, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Tapani Rahko, Suomen Terveystalo, Tampere. Hän on kehittänyt asentohuimauksen testaukseen ja hoitoon liikesarjat, ns. Rahkon manööverit.

Teksti: Virve Järvinen

X