Hyvinvointi

10 kysymystä kovista kuukautiskivuista – Erikoislääkäri vastaa

Pyörryttää, oksettaa ja koko keskivartalo kramppaa. Joka kymmenes nainen kärsii niin kovista kuukautiskivuista, että ne rajoittavat elämää. Mitä voi tehdä, kun aikuisen naisen kuukautiset muuttuvat tuskallisiksi?

Teksti:
Anna.fi

Endometrioosi aiheuttaa rajua kipua, joka alkaa jo ennen kuukautisia.

Pyörryttää, oksettaa ja koko keskivartalo kramppaa. Joka kymmenes nainen kärsii niin kovista kuukautiskivuista, että ne rajoittavat elämää. Mitä voi tehdä, kun aikuisen naisen kuukautiset muuttuvat tuskallisiksi?

1. Mistä kuukautiskivut johtuvat?

Kuukautiskipuja on kahdenlaisia, puhutaan primaareista ja sekundaarisista kivuista. Primaarisissa kuukautiskivuissa kohdun limakalvolta vapautuu erilaisia tulehdusvälittäjäaineita, kuten prostaglandiinia. Välittäjäaineet saavat kohdun supistelemaan, mikä tuntuu kipuna. Kipu voi johtua myös hapenpuutteesta, kun kohtulihakseen happea kuljettavat verisuonet menevät tukkoon supistusten voimasta.

Primaariset kuukautiskivut käynnistyvät yleensä pari vuotta kuukautisten alkamisen jälkeen, eikä niihin ole löydettävissä elimellistä syytä. Primaarikivut helpottuvat yleensä iän myötä, osittain ilmeisesti synnytysten ansiosta.

Sekundaarisista kuukautiskivuista puhutaan silloin, kun kivuttomista kuukautista tulee tuskaisat.

2. Voiko jokin sairaus olla syynä koviin kuukautiskipuihin?

Jos yli 25-vuotiaalla naisella kuukautiset muuttuvat kivuliaiksi, kyse on yleensä sekundaarisista kivuista. Yleensä taustalla on jokin sairaus. Tavallisin sairaus on endometrioosi, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella muun muassa munasarjoissa ja vatsaontelon seinämissä.

Hieman vanhemmilla naisilla kivun syy on toisinaan adenomyoosi, jossa kohdun limakalvon rauhasista muodostuneita pesäkkeitä kasvaa kohdun lihassyiden väliin kohdun sisälle.

Myös myoomat eli kohdun hyvänlaatuiset lihaskasvaimet aiheuttavat joskus kivuliaita kuukautisia.

Kuukautiskivut

3. Miksi aikuinen nainen kipuilee?

Moni päälle kolmekymppinen lopettaa yhdistelmäehkäisyn käytön, kun lastenhankinta tulee ajankohtaiseksi. Koska hormonivalmisteet ehkäisevät tehokkaasti kuukautiskipuja, niiden käyttämisen lopettaminen voi palauttaa kivut.

Jos kuukautiset muuttuvat kivuttomista hankaliksi, syynä on useimmiten jokin sairaus, kuten endometrioosi. Endometrioosikipu alkaa tyypillisesti hyvissä ajoin ennen vuotoa ja jatkuu koko vuodon ajan. Mikäli kuukautiset muuttuvat kivuliaiksi tai runsastuvat yli 30-vuotiaana, on hyvä hakeutua gynekologin vastaanotolle. Erikoislääkäri selvittää oireiden syyn sisätutkimuksella ja ultraäänellä. Endometrioosiepäily varmennetaan tarvittaessa laparoskopialla eli nukutuksessa tehtävällä vatsaontelon tähystyksellä.

4. Kuinka moni kärsii kovista kuukautiskivuista?

Noin puolella naisista on kuukautiskipuja. Kovista, elämää rajoittavista kuukautiskivuista kärsii noin kymmenen prosenttia naisista. Kovat kuukautiskivut ovat tyypillisin yksittäinen tyttöjen poissaolojen syy koulusta. Kuukautiskipuja saattavat edeltää pms-oireet, joihin liittyy muun muassa ärtyneisyyttä, masentuneisuutta ja itkuherkkyyttä.

5. Kuinka pahoja kivut voivat olla?

Kovat kuukautiskivut voivat sitoa ihmisen kotiin muutamaksi päiväksi. Kipu on useimmiten kouristelevaa alavatsakipua, joka saattaa säteillä nivusiin, alaselkään ja takareisiin. Kipuihin saattaa liittyä myös muun muassa ilmavaivoja, ripulia, huimausta, päänsärkyä ja oksentelua. Kipu on kovimmillaan yleensä kuukautisten kahtena ensimmäisenä päivänä. Kovat kuukautiskivut ovat usein alihoidettuja.

6. Millaisia hoitoja on olemassa?

Nuorille naisille helpoin hoito ovat yhdistelmäehkäisyvalmisteet, joita voi tarvittaessa käyttää useampia liuskoja peräjälkeen. Ne lieventävät kipuja ja niukentavat vuotoja. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet hoitavat myös endometrioosia ja suojaavat siten naisen hedelmällisyyttä. Jos yhdistelmäehkäisypillerit eivät sovi, kuukautiskipuja voi lieventää myös pelkkää keltarauhashormonia sisältävillä minipillereillä tai keltarauhashormonikierukalla.

Kuukautiskipuja voi hoitaa myös tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla. Myös tulehduskipulääkkeet niukentavat jonkin verran vuodon määrää. Kokeilemalla löytyy itselle sopivin vaihtoehto. Jos kolmella kierrolla tulehduskipulääkkeistä ei saa riittävää apua, pitäisi siirtyä hormonaaliseen hoitoon.

7. Milloin kannattaa hakeutua lääkäriin?

Jos kuukautiskivut häiritsevät normaalia elämää ja jos tulehduskipulääke ei auta, kannattaa mennä lääkäriin. Vastaanotolle on hyvä tulla myös, jos kipuun liittyy tihentynyttä virtsaamistarvetta ja vuotojen muuttumista runsaammiksi. Parasta on hakeutua erikoislääkärin vastaanotolle.

8. Millä kotikonsteilla oloa voi helpottaa?

Lieviä kuukautiskipuja voi yrittää helpottaa pitämällä lämpötyynyä vatsan päällä. Myös liikunta ja omega-3-rasvahappojen syönti voivat auttaa. Kovia kuukautiskipuja on hankala hoitaa ilman lääkkeitä.

9. Auttavatko vaihtoehtoiset hoidot?

Akupunktion tehosta kuukautiskipuihin on olemassa pientä näyttöä. Mikäli jostain vaihtoehtoisesta hoidosta kokee saavansa apua, voi sitä käyttää.

10. Onko vaiva perinnöllinen?

Kuukautiskivut ovat osittain perinnöllisiä. Usein lähisuvun naisilla on kivuliaat kuukautiset. Kivut ovat perinnöllisiä etenkin siinä tapauksessa, kun niihin liittyy endometrioosia.

Kysymyksiin vastasi Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Sari Ahonkallio.

Lue lisää:

Kuukautiskivut kuriin luonnollisesti
Kuukautiskivut – 10 kysymystä
E-pillereiden lopettamisen jälkeen: Akupunktio ja kuukautiskivut

Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: Colourbox

Anna 30/2015

X