Hyvinvointi

10 kysymystä – Rajat tissuttelulle

Teksti:
Anna.fi

Jos rentouttava lasillinen ja toinenkin alkaa maistua joka ilta, vähentäminen on ihan hyvä juttu.

Rajat tissuttelulle

1. Paljonko on paljon?

Humalasta on haittaa terveydelle, kun nainen juo yli neljä alkoholiannosta ja mies yli kuusi. Yksi annos on keskiolut, 12 senttilitraa viiniä tai neljä väkeviä. Jos ylität rajan 1–2 kertaa vuodessa, huoleen tuskin on syytä, mutta toistuvat ylitykset eivät ole hyväksi. Päivittäin nautittuna naisella useampi kuin yksi annos ja miehellä kolmen ylitys ovat myös vaara terveydelle. Viikon riskiraja on taas naisella 16 annosta, miehellä 24. Yli 65-vuotiailla jo yli seitsemän annosta viikossa tai kerralla yli kaksi annosta voi olla haitta.

2. Miksi alkoholi on haitallisempaa naisille ja ikääntyneille?

Alkoholi jakautuu kehossa veteen ja koska miehessä on enemmän vettä kuin naisessa, veren alkoholipitoisuus nousee eri tavoin. Viinipullon jälkeen 70-kiloisen miehen promillemäärä on 1,2, naisen 1,4. Myös hormonit vaikuttavat esimerkiksi naisen rintasyövän vaaraan. Iän myötä kehon vesipitoisuus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu, jolloin alkoholi vaikuttaa aiempaa enemmän ja pitempään. Myös hermoston sietokyky heikkenee, ja lääkityskin tuo riskejä.

3. Eikö pari päivässä ole terveellistä?

Yksikin annos lisää naisella rintasyövän ja kaksi muiden haittojen vaaraa. Tutkimuksissa 1–2 alkoholiannosta päivässä vähentää sydän- ja verisuonitautien, dementian ja tyypin 2 diabeteksen vaaraa verrattuna runsaaseen tai nollajuomiseen. Tulos voi kuitenkin johtua alkoholin sijaan muista elintavoista. Hyötyjen tuojaksi on arveltu viinin flavonoideja, mutta viiniä pitäisi juoda pullokaupalla, jotta flavonoideja imeytyisi tarpeeksi. Alkoholi lisää HDL-kolesterolia, ja verihiutaleiden kokkaroituminen vähenee. Varmemmat hyödyt saat silti, kun syöt terveellisesti ja lisäät liikuntaa.

4. Miten alkoholinhimo kehittyy?

Kuka tahansa voi jäädä koukkuun, kun juo tarpeeksi usein ja paljon. Riippuvuuden syntyyn vaikuttavat muun muassa perimä sekä hermoston herkkyys alkoholille. Alkoholi saa aivot erittämään hermoston välittäjäaine dopamiinia, mikä tuo palkitsevaa mielihyvää. Toistuva alkoholin käyttö voi herkistää ja yliaktivoida tätä mielihyvärataa, niin että alat himoita ja juoda alkoholia pakonomaisesti. Herkistymä säilyy, vaikket joisi vuosiin.

5. Milloin on syytä huolestua alkoholin käytöstä?

Jos arvelet juovasi paljon, pidä juomapäiväkirjaa. Vähennä, jos riskirajat ylittyvät. Tee jotain myös, jos juominen lipsahtaa useasti vuodessa hallinnastasi – hölmöilet humalassa tai tarvitset krapularyyppyä. Puutu asiaan, sillä saat juomisen hallintaan sitä paremmin, mitä varhemmin toimit.

6. Mikä elimistön osa kärsii eniten juomisesta?

Sairastumista ei voi ennustaa, mutta käyttötapa voi vaikuttaa haittoihin. Toistuva humalajuominen koettelee eniten aivoja ja haimaa, jatkuva tissuttelu maksaa ja sydäntä: verenpaine nousee, sydämen hapensaanti heikkenee ja rytmihäiriöt lisääntyvät. Runsas käyttö aiheuttaa myös masennusta ja lisää syöpävaaraa.

7. Miten vähennän?

Pidä taukoviikkoja ja vähennä määrää illassa ja viikoissa. Hidasta tahtia, pienennä tuoppeja, miedonna juomia. Jätä väliin tai siemaile alkoholittomia. Opi kieltäytymään tarjotusta juomasta. Ota mukaan vain vähän rahaa, äläkä lainaile. Opi rentoutumaan toisin: liiku vaikka luonnossa, kuuntele musiikkia. Voitko helliä itseäsi esimerkiksi läheisyydellä, kylvyllä tai elokuvalla? Muista, että uuteen tottuminen vie aikansa.

Voitko helliä itseäsi esimerkiksi kylvyllä?

8. Mitä teen, jos vähennys ei onnistu?

Älä lannistu. Pidä kirjaa käytöstä ja tee kirjallinen suunnitelma vähentämisestä. Jos kirjaat myös juomatilanteet ja fiiliksesi, opit tuntemaan tapaasi. Koska jokainen drinkki vapauttaa dopamiinia, se vahvistaa myös juomiseen liittyviä yhteyksiä. Haluat myöhemminkin juoda samoissa tilanteissa, paikoissa, seurassa ja mielialoissa. Kun siis tiedät, milloin ja missä halu iskee, vältä houkutuksia. Suunnittele etukäteen, mitä teet kun halu herää. Jos päätös pettää, opi tilanteesta – mieti, miksi joit ja jäit juomaan? Keksi taas valmiiksi vaihtoehtoisia toimintoja. Jos keinosi eivät auta, mene A-klinikalle tai lääkäriin. Lääkäri arvioi, onko parasta vähentää vai lopettaa kokonaan. Pakonomaisessa juomisessa riippuvuus on niin vahva, että lopetus on ainoa tapa hallita juomista, vaikka moni ei tätä usko.

9. Mitä keskusteluhoidoissa käsitellään?

Hoidot vahvistavat ja tukevat kykyjä muutokseen. Motivoiva haastattelu pyrkii synnyttämään ja vahvistamaan muutosvalmiutta. Se auttaa arvioimaan itseä – omaa toimintaa, tavoitteita, arvoja ja resursseja – ja vahvistaa pystyvyyden tunnetta. Haastattelu hyödyntää kognitiivista käyttäytymisterapiaa, joka tutkii ajattelu- ja käyttäytymistapoja ja pyrkii muuttamaan niitä. Voit oppia vaikkapa tunteiden säätelyä tilanteissa, joissa retkahdus vaanii. Ratkaisukeskeinen terapia etsii voimavaroja ratkaisuihin ja pyrkii lisäämään itsetuntemusta ja toimintakykyä pulmatilanteissa. Kahdentoista askeleen hoito näkee juomisen riippuvuussairautena ja pyrkii päihteettömyyteen AA-ryhmän tuella.

10. Onko lääkkeistä apua?

Naltreksoni ja myyntiluvan ehkä lähiaikoina saava nalfemeeni vähentävät juomisen mielihyvää. Tämä hillitsee juomishimoa ja retkahduksia ja auttaa vähentämään alkoholin käyttöä. Disulfiraami tukee puolestaan täysraittiutta. Jos käytät alkoholia sen kanssa, alkoholista muodostuva asetaldehydi aiheuttaa pahoinvointia, sydämentykytystä ja päänsärkyä. Maksavaurion riskikin on olemassa. Tehokkainta disulfiraami on, kun otat sen valvotusti. Myös erityisluvalla saatava akamprosaatti vähentää juomahaluja.

Lähteet:
Käypä hoito
Kaija Seppä ym. toim.: Alkoholiriippuvuus. Duodecim, 2010.
Hauskasti ja hallitusti – alkoholinkäyttö on taitolaji. Elämäntapaliitto.
Hallittua juomista. Terveyden edistämisen keskus.

Asiantuntijana päihdelääketieteen professori Hannu Alho, Helsingin yliopisto, THL.

Teksti: Virpi Peura

X