Hyvinvointi

12 vinkkiä: Logoterapia auttaa selviytymään kriiseistä

Teksti: Anna.fi

Miksi kaikki ihmiset eivät murene elämäntiellä? Minkä varassa ihminen pysyy koossa? Näihin kysymyksiin logoterapialla on vastaus.

nainen ikkunan takana

Ihminen selviää lähes mistä vaan, kun tietää mitä varten, eli kun elämällä on tarkoitus. Kuitenkin suurissa kriiseissä tämä tarkoitus on usein hukassa. Logoterapiassa uskotaan, että elämällä on aina tarkoitus. On olemassa mielen työkaluja, joilla löytyvät niin tarkoitus kuin usko siihen, että elämä sittenkin kantaa. Alla olevat vinkit pohjautuvat logoterapiaan.

1. Näkökulman vaihtaminen

Jos menetys tuntuu murskaavalta, yritä vaihtaa näkökulmaa. Ethän surisi näin, jos se mitä menetit, ei olisi niin arvokasta. Rinnalle voi nousta kiitollisuus siitä, että elämääsi on kuulunut niin hieno asia tai ihminen; se oli lahja, jonka sait elämääsi. Hyvä yhteinen aika on tallella muistoissasi. Olet saanut elää sen.

2. Arvojen laajentaminen

Jos meillä on vain yksi arvo, vaikka työ, asema, olympiamitali, oma lapsi tai tietty koulutus, käy huonosti, jos menetämme sen. Kun haemme elämäämme monia asioita, joita pidämme arvokkaina, emme putoa koskaan tyhjän päälle. Arvojen todeksi eläminen antaa tarkoitusta elämälle.

3. Katseen kääntäminen

Käännä katse pois omasta navastasi. Toimii aikuisella aivan yhtä hyvin kuin lapsella, jonka huomio viedään kaatumisesta vaikka ohikiitävään paloautoon; oma murhe pienenee, jopa unohtuu. Katso omaa elämääsi myös matkan päästä. Ota etäisyyttä murheisiisi ja näe myös ilonaiheet.

4. Mielen uhmavoima

Ei vain niin, että päättää selvitä vaikeuksista omalla uhmallaan (”vielä minä teille näytän”), vaan että näkee elämässä tarkoituksen, mitä varten minun täytyy selvitä. Puskee mielensä voimin kohti jotain itselle arvokasta olosuhteista huolimatta.

5. Ihmisen kokoinen paikka

Ihminen ei ole kaikkivoipa. Et voi tehdä ihmeitä. Hyväksy se, että voit täyttää vain ihmisen kokoisen paikan. Lisäksi ihminen on erehtyväinen ja tekee virheitä, myös alhaisia valintoja.

6. Menetyksen hyväksyminen

Elämään kuuluvat myös menetys ja kärsimys. Se pitää hyväksyä. Toinen vaihtoehto on jäädä uhriksi ja katkeroitua. Tämä ei tarkoita, että kärsimykseen pitäisi jäädä: kaikki tarpeeton kärsimys pitää poistaa elämästä. Kärsimys ei vie elämästä sen tarkoitusta ja mielekkyyttä.

7. Henkilökohtainen vapaus ja vastuu

Ihmisellä on aina jonkinlainen valinnan mahdollisuus ja siksi myös vastuu siitä, mitä valitsee. Jos ei voi muuta, voi valita, miten
tapahtuneeseen suhtautuu. Katkeroidunko vai en? Jäänkö uhriksi vai rämminkö eteenpäin? Älä myöskään odota, että muut tekevät sinut onnelliseksi.

8. Katso itseäsi rakkaudellisesti peiliin

Älä hae vikoja, vaan katso itseäsi lämmöllä. Näet erehtyväisen, rajallisen inhimillisen ihmisen. Hyväksy, että voit jättää virheet taaksesi, vaikka koko muu ympäristö ajattelisi niitä. Pääset eteenpäin, kun teet vastaisuudessa eettisesti oikeita valintoja, joita itse arvostat.

9. Elämän lahjaluonteen oivaltaminen

Auttaa menetyksenkin hyväksymisessä. Elämä on meille lahja, samoin kaikki mitä se tuo mukanaan. Koska elämä on antanut lahjoja, voimme menetyksen hetkellä luottaa, että ehkä vielä jotain muuta on tulossa.

10. Olla joku jollekulle

Ihmiselle on tärkeää olla joku jollekin. Älä odota, että sinut huomataan, vaan huomioi itsekin muita. Voit vaikka hymyillä ja tervehtiä bussikuskia. Sinä voit olla tänään joku jollekulle ja luoda iloa.

11. Hyvän päiväkirja

Meillä on usein taipumus märehtiä ikävyyksiä; juuri kurjuudet kirjataan päiväkirjaan. Sen vastineeksi kootaankin kaikki se, mitä hyvää on tapahtunut sekä se, mitä hyvää minä itsen olen tehnyt.

12. Elämän tase

Sama kuin edellä, mutta koko elämän laajuisessa mittakaavassa. Ei märehditä, miten väärin meitä on kohdeltu ja mitä ilman olemme jääneet. Hehkutetaan kaikkea hyvää, mitä elämä on meille antanut, kuten lahjakkuuksiamme ja osaamistamme. Lisäksi taseeseen kirjataan, mitä vielä voisin tuoda maailmaan, mitä hyvää voisin tehdä.

Asiantuntijana VTM, logoterapeutti LTI Pirjo Möller.

Lue lisää:
Elämäntaidon eväsreppu, Suomen Logoterapiainstituutti Oy.
Pirkko justander: Elämällä on tarkoitus ‒ logoterapeuttinen ajattelu itseavun välineenä, Suomen logoterapiainstituutti oy.
Pirjo Möller ja Iina åman (toim.): Logoterapia ‒ peruskäsitteitä, filosofiaa, käytäntöjä,
Suomen Logoterapiainstituutti Oy.

Teksti: Marja Aalto

X