Hyvinvointi

16 ratkaisua - Selätä hammaslääkäripelko

Teksti:
Anna.fi

Harva rakastaa hammaslääkärin tuolia, mutta käyntejä ei silti kannata lykätä. Kivun pelkoon ja muihin kammoihin löytyy helpottavia ratkaisuja.

16 ratkaisua - Selätä hammaslääkäripelko

1. Hampaiden hoito on ikävää

Motivoidu hoitoon, ja anna hymyn palkita. Säännölliset tarkastukset ovat tärkeitä, sillä reikiintymistä ja hampaiden kiinnityskudoksen tulehdusta parodontiittia on alussa vaikea huomata itse. Ota hammaslääkärikäynti tavaksi. Kysy hammaslääkäriltä hoidon lopussa, milloin palaat, ja laita kalenteriin merkintä. Yksityishammaslääkäri lähettää yleensä muistutuksen. Tilaa aika ensimmäisestä muistutuksesta, jottei se unohdu.

2. Hoito on kallista

On totta, että yksityishoito on Kela-korvattunakin hintavaa. Kunnilla on kuitenkin kansanterveyslain mukaan velvollisuus hoitaa hampaita. Jonotus voi paikoin kestää, mutta hitaastakin jonosta etenet joskus hoitoon. Jos mitään ei tapahdu, soita. Ole sitkeä. Ennalta ehkäisevä hoito on edullisin ja vaivattomin.

3. Hammaslääkäri arvostelee hampaitani

Etsi miellyttävämpi hammaslääkäri. Kunnallekin on mahdollisuus esittää toivomuksia, joskin odotus voi pidentyä. Toisaalta, jos kukaan ei sano hammasväliesi plakista, miten tiedät parantaa hoitoa? Tarkista myös omaa asennettasi.

4. Kouluajan hoitomuistot vaivaavat

Rauhoita mielesi. Välineet ja menetelmät, esimerkiksi puudutuksen käyttö, ovat muuttuneet. Tilaa rohkeasti aika, kerro kokemuksistasi ja niiden aiheuttamista peloista. Näin hammaslääkäri osaa huomioida tunteesi ja räätälöidä sinulle hoidon. Kyselemällä tai www.etsihammaslaakari.fi -sivustolta hakusanalla pelko voit löytää pelkoon perehtyneen hammaslääkärin.

5. Pelkään hammaslääkäriä

Et ole yksin. Joka kymmenes suomalainen pelkää hammaslääkäriä kovasti, liki kolmannes jonkin verran. Lisäksi arviolta 150 000 suomalaista yli 30-vuotiasta käy pelon takia hammaslääkärissä epäsäännöllisesti. Kun kerrot pelostasi, hammaslääkäri osaa huomioida sen hoidossa. Näin saat hyviä hoitokokemuksia, ja pääset pelostasi.

6. Jäykistyn hoitotuolissa

Keskity ajattelemaan muuta kuin pelkoasi. Rentouta otsa, niska, hartiat, koko kehosi. Keskity hengittämään rauhallisesti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Kuvittele vaikka kaunista päivää, tee mielessäsi lempijuttuasi tai kuuntele musiikkia MP3-soittimella.

Myös ilokaasuhoito on melko yleistä. Se lievittää jännitystä ja pelkoa ja nostaa kipukynnystä. Hypnoosi taas on harvinainen hoito. Hyvin vaikeassa pelossa myös nukutus on mahdollinen.

7. Hoito sattuu, ja kammoan puudutuspiikkiä

Hoitokipu voidaan poistaa puudutuksella, jota käytetään nykyisin yleisesti. Myös kohta, johon puudutus laitetaan, voidaan puuduttaa geelillä. Päästä hartiat ja koko keho rennoksi. Hengitä rauhallisesti.

8. Puudutus ei tehoa

Puudutus tehoaa, jos ainetta on tarpeeksi ja vaikutusta on odotettu riittävästi. Kerro ikävistä kokemuksista hammaslääkärille. Joskus kipu voi ehdollistua niin, että jo poran ääni tai muut kipuun yhdistetyt asiat herättävät paniikkitunteen, että kohta sattuu. Sovi käsimerkki, jolla hoito taukoaa.

9. Puudutusaine aiheuttaa pahoinvointia

Hyvin harva on allerginen puudutteille. Tuntemukset johtuvat luultavasti stressi- reaktiosta, jossa sympaattinen hermosto kiihtyy ja sydämen syke sekä verenpaine nousevat. Tykyttelykin on mahdollista. Jos adrenaliini aiheuttaa pahoinvointia, hammaslääkäri voi käyttää adrenaliinitonta puudutetta. Lyhyehkön vaikutusajan takia sitä täytyy joskus antaa lisää pitkissä toimenpiteissä.

10. Hoitovälineet suussa ahdistavat

Pyydä, että hammaslääkäri kertoo koko ajan, mitä hän on tekemässä, kauanko työvaihe kestää ja miltä se ehkä tuntuu. Hän voi myös näyttää välineitä ja kertoa niistä. Tällainen rauhallinen vuorovaikutus on tavallista esimerkiksi pelkopotilaiden hoidossa. Sovi jokin merkki, jolla saat tauon.

11. Poraus hirvittää

Porauskipua ei tarvitse pelätä, kun hammas on puudutettu. Myös kontrollin tunteen luominen auttaa. Pyydä hammaslääkäriä kertomaan, miten pitkään työvaiheet kestävät. Jos inhoat vinkuvaa poraa, pyydä täryyttävää poraa, tai päinvastoin. Laser ja Carisolv-geeli ovat poraa kivuttomampia vaihtoehtoja, mutta niitä on tarjolla rajoitetusti.

12. Hengittäminen on hankalaa

Hengitä rauhallisesti sisään nenän kautta ja ulos suun kautta. Kun keskityt hengitykseen, rauhoitut ja rentoudut. Se vie ajatuksia pois toimenpiteistä. Käsimerkki on hyödyksi paniikkitilanteen varalta.

13. Suuhun työnnetyt hoitovälineet yököttävät

Oksennusrefleksi suojaa nieluun joutuneilta vierasesineiltä. Joillakin ihmisillä refleksi on niin herkkä, että hammashoito on hankalaa. Ilokaasu heikentää refleksiä.

14. En jaksa pitää suuta auki

Suun toiselle puolelle voidaan tarvittaessa laittaa tuki, jota vasten ala- leuan voi laskea rennoksi.

15. Äänet, valot ja haju inhottavat

Aistimukset saattavat yhdistyä epämiellyttäviin hoitokokemuksiin ja herättää ehdollistuneena reaktiona taas samat ikävät tuntemukset. Kerro inhostasi hammaslääkärille.

Jos kammoat vinkuvan poran ääntä, pyydä täryporaa tai päinvastoin. Kuuntele MP3-soitinta. Häikäisy estyy tummilla laseilla. Kokeile mielikuvaa auringosta ja olosta rannalla. Muutamalla hammaslääkäriasemalla esimerkiksi Turussa, Lahdessa ja Jyväskylässä on käytössä virtuaalilasit, joilla voi katsella videoita hoidon aikana. Nykyhoitojen aineet eivät haise samalta kuin ennen. Mielikuvissa voit herätellä vaikka ruusun tuoksua.

16. Huonot hampaat hävettävät

Ajattele positiivisesti. Mitä nopeammin menet hammaslääkäriin, sitä nopeammin ja vaivattomammin olet hymykunnossa. Hammaslääkärin työ on auttaa sinua. Kerro tunteistasi ja toiveistasi. Mikä on saanut sinut välttämään hoitoa? Pelon hoitoon perehtynyt hammaslääkäri voisi olla sinulle hyväksi. Ala säännöllinen hammaspesu kaksi kertaa päivässä. Puhdista hammasvälit hammaslangalla tai -väliharjalla vähintään joka toinen päivä.

 

Hyvä kokemus poisti pelon

Annelin, 51, hammaslääkäri-pelko alkoi yli 40 vuotta sitten, kun kouluhammaslääkäri porasi ja nappasi suusta useita hampaita.

Kaveri kuuli huutoni odotushuoneeseen, siihen aikaan ei varmaan edes puudutettu.
Anneli alkoi harjata hampaita hulluna, koska ei halunnut enää ikinä hoitoja. Ikenet vetäytyivät, mutta runsas reikiintyminenkin taukosi.

Aikuisena Anneli on käynyt hoidossa harvoin ja vain puudutuksen voimin. Tarkastus saa hänet kyynelehtimään. Kivun lisäksi Anneli pelkää, että leuka loksahtaa auki.

Vuosi sitten Anneli rohkaistui seitsemän vuoden tauon jälkeen hoitoon, kun hammasta vihloi. Kodin läheltä valittu hammaslääkäri osoittautui kivaksi mieheksi. Anneli kertoi kokemuksistaan, peloistaan ja leuastaan. Tarkastuksessa kyyneleet herahtivat taas.

- Hammaslääkäri rauhoitteli, että nykyvälineet ja puudutuksen käyttö ovat aivan erilaisia. Leukaniveleni hän totesi löysiksi ja neuvoi, miten saan suun kiinni, jos se jämähtää. Hän sanoi myös, että hampaiden kulumisen perusteella narskutan hampaitani.

Reikiä ei ollut, mutta hammaslääkäri suositteli vetäytyneiden ienreunojen paikkausta. Hoitoon meno oli kauheata, mutta lopulta puudutustakaan ei tarvittu.

- Hammaslääkäri oli valtavan rauhallinen, näytti välineitä ja kertoi koko ajan, mitä tekee. Hän neuvoi minua hengittämään syvään ja heiluttamaan jalkoja, jos minua pelottaa.

Hyvä kokemus auttoi.

- Nykyajan hammaslääkärit ovat aivan erilaisia kuin vanhat kouluhammaslääkärit. Toiseen hoitoon menin jo rentona eikä se ollut kauheaa. Sain myös narskuttelua estävän purentakiskon ja kehotuksen hankkia hampaille hellän sähköhammasharjan.

Kotilääkäri kysyi nettisivuillaan, mitä mieltä lukijat ovat hammaslääkärissä käynnistä. Yli 600 vastauksen tulos oli odotettu: harva nauttii hampaidensa hoidattamisesta. Valitsimme 16 erilaista kokemusta ja kerromme niihin ratkaisut.

Teksti: Virpi Peura

X