Hyvinvointi

Aarrekartta — Viitoita tie unelmiisi

Teksti:
Anna.fi

Unelmat viitoittavat arkisia valintojasi – usein tietämättäsi. Parhaimmillaan ne toimivat selkeinä tavoitteina. Toteuta unelmasi aarrekartan avulla.

aarrekartta

Unelmasi toteutuvat, kun uskot niihin. Kyse ei ole taikuudesta tai muusta mystisestä, vaan oman mielesi luotsaamisesta haluamaasi suuntaan. On monta tapaa työstää toiveita, ja yksi niistä on aarrekartan tekeminen.

Aarrekartta auttaa sinua selkeyttämään omia tavoitteitasi. Kun tiedät, mitä haluat ja tarvitset, voit kurottautua haaveitasi kohti ja tehdä niistä totta. Vahvat unelmat paremmasta kehittävät henkisiä ja fyysisiä voimavarojasi.

Aarrekartta on mielen työtapa, jonka avulla voit hahmottaa sinulle tärkeitä asioita. Aarrekartan tekeminen on päätösten tekemistä – sen miettimistä, mitä elämältä haluaa ja mitä kokee tärkeäksi.

Unelmointiin liittyy luottamus hyvään tulevaisuuteen. Aarrekarttatyöskentelyn tärkein kysymys on, millaista elämäni on, kun unelmani on totta: Millaista elämäni on, kun olen tavannut unelmieni miehen? Millaista elämäni on, kun minulla on luja itseluottamus? Millaista elämäni on uudessa työpaikassa?

Kun konkretisoit haaveitasi esimerkiksi kirjoittamalla ne ylös, vaikutat omaan alitajuntaasi. Unelmat ohjaavat havaintojasi ja valintojasi. Mielesi alkaa herkistyä asioille, jotka ovat tavoitteen saavuttamisen kannalta tärkeitä.

Unelmat voivat olla sekä materiaalisia että aineettomia. Esimerkiksi materialistisen haaveen uudesta autosta voi konkretisoida tyyliin, ”kun unelmani on toteutunut, minulla on uusi auto, joka on mukavan näköinen, sopivan kokoinen ja sellainen, jonka hankkimisen talouteni hyvin kestää”.

Tee tilaa unelmille

Jotta voit havaita asioita, jotka johtavat unelmasi toteutumiseen, on unelmalle tehtävä tilaa. Tämä merkitsee usein jostain vanhasta luopumista.

Usko unelmiin käynnistää itseohjautuvuuden prosessin samalla tavalla kuin muidenkin tavoitteiden kohdalla. Jos sinulla on esimerkiksi sovittu lääkäriaika, teet lukemattomia tietoisia ja tiedostamattomia valintoja sen varmistamiseksi, että olet vastaanotolla tiettynä aikana.

Aina unelmat eivät toteudu. Saatat tietoisesti tai tiedostamattasi jarruttaa niiden toteutumista. Ehkä aika ei ole vielä kypsä. Kysy itseltäsi, mitä elämässäsi tapahtuu, jos nämä asiat, joita nyt toivot, toteutuvat. Kysymys auttaa pääsemään käsiksi siihen, mikä unelmaa jarruttaa. Unelmatyöskentely lähtee itsetuntemuksesta.

Menneisyys ja selvittämättömät asiat voivat estää unelman saavuttamisen. Kokemukset ovat saattaneet nakertaa uskoa siihen, että tulevaisuus voisi tuoda mitään hyvää tullessaan. Uskomukset ohjaavat ajatuksia.

Yhtenä esteenä toteutumiselle voi olla se, ettei unelma ole aidosti oma. Kolmikymppinen nainen saattaa haaveilla perheestä, koska niin kuuluu tehdä, tai tytär voi yrittää elää äitinsä unelmaa.

Unelmat toimivat usein kantoaaltoina, jotka vievät eteenpäin, vaikka eivät toteutuisikaan juuri kuvitellulla tavalla. Joskus ihminen tarvitsee tämänhetkisen haaveensa antamia voimavaroja jonkun muun, vielä nimeämättömän tavoitteen saavuttamiseksi.

Toiveen toteutuminen voi tuntua mahdottomalta vielä siinä vaiheessa, kun vasta kartoitat unelmaasi. Anna sille mahdollisuus. Jos tietäisit unelmoidessasi, miten haaveesi toteutuu, voisit toteuttaa sen tässä ja nyt. Unelmat voivat toteutua yllättävillä tavoilla. Juuri nämä toteutumistavat ovat varsinaisia yllätyksiä, ei niinkään se, että unelmat toteutuvat.

Unelmilla on taipumus toteutua, samoin kuin peloillakin. Siksi kannattaa harkita, mitä toivoo ja miten haaveensa hahmottaa. Tosin usein sattuu, että asiat menevät vielä paremmin kuin osaat edes unelmoida. Joskus aarrekarttaan tulee kuin tuntemattomasta asioita, jotka hämmästyttävät aarrekartan tekijää itseään. Nämä alitajunnastat tulevat oivallukset ovat arvokkaita.

Lähde: Kristiina Harju. Valmiina muutokseen. Aarrekartan avulla kohti uutta. WSOY 2000.

Teksti: Tiina Komi
Kuva: Seppo Saarentola

Lue juttu kokonaisuudessaan Kotilääkäristä 10/2012

X