Terveys

Aiheuttaako narskuttelu päänsärkyä? 18 kysymystä narskuttelusta – asiantuntijat vastaavat

Narskuttelijan leuat ovat hommissa yöllä. Purentakisko ja fysioterapia helpottavat oireita, mutta ihmeparannusta stressiperäiseen vaivaan ei ole.

Teksti:
Pauliina Rasi
Kuvat:
Istock

Narskuttelijan leuat tekevät jo kovasti työtä, joten lihasten vahvistamista tärkeämpää on oppia rentouttamaan ne.

Narskuttelijan leuat ovat hommissa yöllä. Purentakisko ja fysioterapia helpottavat oireita, mutta ihmeparannusta stressiperäiseen vaivaan ei ole.

1. Mitä narskuttelu on?

Narskuttelu on hampaiden tiukkaa ja tiedostamatonta puremista yhteen tai niiden liikuttelua toisiaan vasten. Useimmiten narskuttelu vaivaa öisin, mutta narskuttelija saattaa purra hampaitaan tiukasti yhteen myös päiväsaikaan huomaamattaan.

2. Mistä narskuttelu johtuu?

Hampaiden narskuttelu on yleensä stressin purkautumiskeino. Aikaisemmin narskuttelun epäiltiin johtuvan purentaan liittyvistä ongelmista, mutta uusimpien tutkimusten mukaan se ei ole totta.

3. Tietääkö ihminen itse narskuttelevansa?

Ei välttämättä. Hampaiden liikuttelusta toisiaan vasten kuuluu kova ääni, mutta narskuttelija itse ei yleensä herää siihen. Puoliso saattaa havahtua ääneen, tai hammaslääkäri voi epäillä narskuttelua hampaiden kulumien perusteella.

4. Mitä haittaa hampaiden narskuttelu voi aiheuttaa?

Narskuttelu oireilee yleensä pään kipuina, erityisesti otsan ja ohimoiden alueella. Myös korvat saattavat kipeytyä, naksua tai tuntua tukkoisilta. Toiset kärsivät huimauksesta. Hampaiden purupinnat kuluvat, paikat saattavat halkeilla tai koko hammas voi haljeta. Kielen ja kurkunpään lihakset jumiutuvat, mikä voi muuttaa äänen narisevaksi.

Lue myös Kotilieden juttu: Jomottava päänsärky voi johtua purentaelimistön toimintahäiriöstä – jopa puolella aikuisista on kokemusta häiriön aiheuttamista oireista

5. Mikä auttaa?

Jo ongelman tiedostaminen voi auttaa. Hampaiden narskuttelu on hyvin yleistä: noin joka kolmas narskuttelee. Narskuttelijaa saattaa helpottaa pelkkä tieto siitä, että hän ei ole ainoa. Yleensä ensimmäinen askel on pyrkiä tiedostamaan leukojen tiukka yhteen pureminen päiväsaikaan. Jos onnistuu vähentämään puremista päivällä, se saattaa rentouttaa leukoja yölläkin.

6. Tarvitsevatko kaikki purentakiskon?

Jos leukojen rentoutusharjoitukset eivät auta, purentakisko on hyvä hoito. Akryylikisko valmistetaan hampaista otetun muotin perusteella, ja sitä käytetään öisin. Purentakisko ei lopeta narskuttelua, mutta se helpottaa kipuja, rentouttaa lihaksia ja suojaa hampaita vaurioilta.

7. Auttaako kisko välittömästi?

Kisko voi helpottaa oireita jo muutamassa yössä, mutta voi käydä myös niin, että kisko vaatii useamman korjauskerran. Kiskoa hiotaan ja korjaillaan niin pitkään, että se istuu purentaan hyvin, ja joskus tämä voi vaatia useita muutoksia. Ennen pitkää kisko kuitenkin auttaa useimpia.

8. Täytyykö kiskoa käyttää joka yö?

Se riippuu tilanteesta. Toiset kokevat saavansa kiskosta niin paljon apua, että he käyttävät sitä jatkuvasti, toiset taas esimerkiksi stressaavina jaksoina, jolloin narskuttelu on pahimmillaan. Jos hampaat ovat jo kuluneet narskuttelun vuoksi, kiskon jatkuva käyttö on yleensä tarpeen hampaiden suojaamiseksi.

9. Miten kiskoa hoidetaan?

Kisko täytyy säilyttää päivisin kosteassa, esimerkiksi vesilasissa. Se pestään päivittäin esimerkiksi astianpesuaineella tai käsisaippualla. Kisko kestää yleensä vuosia, mutta sen sopivuus purentaan täytyy tarkistaa säännöllisesti. Siksi kisko täytyy ottaa aina mukaan hammastarkastukseen. Istuvuus tarkistetaan myös aina paikkauksen jälkeen.

10. Paljonko kisko maksaa?

Kiskon hinta muodostuu hammaslääkärin palkkiosta ja kiskon valmistavan hammaslaboratorion maksusta. Kustannukset vaihtelevat hiukan paikkakunnasta ja hammaslääkäristä riippuen, mutta yleensä puhutaan 300–600 eurosta.

11. Voiko narskuttelijalle asentaa hammasimplantin tai sillan?

Narskuttelu ei estä proteesien asentamista, mutta koska implantti on täysin liikkumaton, toisin kuin omat hampaat, täytyy tarkistaa, ettei siihen kohdistu liian kovaa painetta. Proteesien kanssa kiskoa täytyy yleensä käyttää jatkuvasti.

12. Narskuttelu vaivaa, mutta entä jos kisko ei auta?

Kisko ei lopeta narskuttelua, mutta se saattaa helpottaa oireita niin paljon, ettei muuta hoitoa tarvita. Aina se ei kuitenkaan pelkästään riitä. Jos oireet eivät helpota parin kuukauden kuluessa, täytyy tutkia, voisiko niiden taustalla olla jotakin muuta kuin hampaiden narskuttelu.

Sitkeään narskutteluun saa apua fysioterapiasta, ja koska kyseessä on stressioire, stressinhallinta on tärkeä osa hoitoa.

13. Mitä fysioterapiassa tehdään?

Fysioterapeutti voi käsitellä leukojen lihaksia ja niveliä, mikä auttaa rentouttamaan lihaksia ja helpottaa jännitystä ja kipua. Hoidon alussa tehdään yleensä myös jännitys-rentoutusharjoitus, jossa koko keho käydään läpi ensin lihaksia jännittäen ja sitten rentouttaen. Hoito auttaa narskuttelijaa huomaamaan, miltä kasvojen lihakset tuntuvat rentoina, ja se voi auttaa rentouttamaan lihaksia tietoisestikin.

Fysioterapeutin käsittelykään ei kuitenkaan vielä riitä auttamaan narskuttelusta eroon, vaan akuutin kivun ja jännityksen helpottumisen jälkeen on ihmisen opittava itse rentouttamaan kehonsa ja laukaisemaan stressiä.

14. Voiko lihaksia harjoittaa itse kotona?

Narskuttelijan leuat tekevät jo kovasti työtä, joten lihasten vahvistamista tärkeämpää on oppia rentouttamaan ne. Myös venyttelystä on apua. Kaikkein tärkeintä on päästä stressin lähteelle, sillä hampaiden narskuttelu on pohjimmiltaan kehon keino purkaa mielen jännitteitä. Joskus potilaan keho voi olla niin jumissa, ettei edes jännitys-rentoutusharjoitus onnistu. Silloin liikkeelle voi lähteä hengityksestä ja kuulostella sitä, miltä hengitys tuntuu kehossa. Mitkä kohdat kehossa ovat kireitä, ja auttaako syvä hengitys rentouttamaan niitä?

15. Miten stressiä voi yrittää purkaa?

Parhaat stressinhallintakeinot ovat henkilökohtaisia. Yhtä auttaa saunominen, toista lempeä liikunta, kolmas saa avun mindfulnessista. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, eikä apu narskutteluun löydy pelkistä fyysisistä hoidoista.

Tutkitusti tehokas menetelmä narskuttelun hoitoon on sovellettu rentoutus. Se on kymmenaskelinen koko kehon rentoutusmenetelmä. Alussa rentouttaminen kestää 20 minuuttia, mutta tavoitteena on lyhentää aikaa niin, että rentoutus onnistuu alle minuutissa. Joka ilta tehtynä rentoutus helpottaa stressiä ja vähentää narskuttelua.

16. Miten muuten narskuttelu voi vähentyä?

Runsas kofeiinin ja alkoholin nauttiminen saattavat pahentaa narskuttelua. Niiden vähentämistä voi miettiä yhtenä osana narskuttelun hoitoa. Stressinhallinta on silti kaikkein isoin tekijä, joten kofeiinin ja alkoholin rajoittamisesta ei välttämättä pelkästään ole apua.

17. Voiko hampaiden narskuttelu helpottua lääkkeillä?

Akuutteihin kipuihin auttaa tavallinen särkylääke. Lihasrelaksanteista ei ole merkittävää apua narskutteluun. Koska taustalla on yleensä stressi, narskuttelusta eroon pääseminen onnistuu yleensä vain stressinhallinnan kautta.

18. Mistä löytää hyvä fysioterapeutti ja mitä fysioterapia maksaa?

OMT-fysioterapeuttien, voice massage -terapeuttien ja osteopaattien koulutukseen kuuluu leuan ja pään alueen hoito. Fysioterapiakäynnin hinta on 60–100 euroa. Joillekin riittää parin kolmen hoitokerran sarja, toiset kaipaavat pidempää hoitoa.

Asiantuntijoina protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri, dosentti Ritva Näpänkangas ja purenta-alueeseen ja voice massageen erikoistunut fysioterapeutti Silja Nasi.

X