Hyvinvointi

Aikavarkaat kuriin

Teksti:
Anna.fi

Panosta asioihin, joista saat energiaa ja valitse mihin käytät aikaasi. Tee asioita, joista saat mielihyvää, niin kaaos ja kiire eivät syö voimiasi.

Aikavarkaat kuriin

1. Kerää mielihyvää

Energiasäiliösi pitäisi olla koko ajan melko täynnä myönteistä, arkisessa elämässä tarvittavaa jaksamista. Säiliö täyttyy, kun teet asioita, joista saat mielihyvää, iloa ja oivalluksia. Kerää hyvän mielen tuottajia varastoon.

Tunnista aikavarkaasi, joita voivat olla esimerkiksi jatkuvat keskeytykset ja turhat tai ylipitkiksi venyvät palaverit. Älä suostu viestinten sätkynukeksi. Toistuvat keskeytykset, kuten sähköposteihin vastaaminen lisäävät kiireen tuntua ja hajottavat ajatuksia. Siksi ne kannattaa keskittää 1-3 kertaan päivässä.

Varaa kalenteriin aikaa suunnitteluun ja luo päiviisi myös pieniä suvantovaiheita. Jo pienenkin oman kolon merkitseminen kalenteriin lisää hyvinvointia.

Lähelläsi voi olla energiasyöppöjä, jotka vievät aikaasi ja voimiasi enemmän kuin haluaisit. Tarkista, kenen aikaa kalenterisi mittaa. Minkä verran päivästä käytät itsesi hyväksi?

2. Irrota itsesi touhuloukusta

Kiire synnyttää kireyttä ja kapeuttaa ajattelua. Kiireinen myös hosuu ja rääpii pintaa. Touhuloukussa pyristely heikentää tehokkuutta ja virheiden paikkaamiseen kuluu aikaa. Kiireessä ei ehdi aina valita parasta, saatikka innovatiivisinta ratkaisua.

Kiire on aikavaras, sillä kiireiseen tekemiseen menee enemmän aikaa kuin kiireettömään. Pieni kiire pitää meidät sopivassa vireessä, mutta jatkuva hoppu stressaa niin mieltä kuin kehoakin.

Kuuntele kehosi viestejä, koska keho reagoi kiireeseen.. Tee linjavetoja ja aseta itsellesi rajoja. Kiire kertoo usein enemmän tekemisen suunnittelemattomuudesta kuin tekemisen määrästä.

3. Tartu ikäviin asioihin heti

Asioiden lykkääminen, täydellisyyden tavoittelu ja aloittamisen tuska ovat myös aikavarkaita. Asioiden torjuminen on yleensä ahdistavampaa kuin niiden kohtaaminen. Tee ikävät, pakolliset asiat heti aamusta, sillä niiden lykkääminen vie kohtuuttomasti energiaa. Lopeta sisäinen motkotuksesi ”en tiedä mistä aloittaisin” tai ”en selviä tästä” ja tartu työhön.

Tekemättömät työt painavat mieltä. Ne kannattaa jakaa osiin, listata ja suunnitella etukäteen, mitä milloinkin tekee. Kalenteriin tai vihkoon voi kirjata niin työt, kotihommat kuin soitettavat puhelutkin. Kun päivälle jyvitetyt asiat on tehty, voit heittäytyä hyvillä mielin vapaalle. Aloittamisen vaikeus vaivaa etenkin ihmisiä, jotka odottavat itseltään täydellistä suoritusta. Omat vaatimukset kasvattavat aloittamisen kynnystä ja tehokkuusajattelu ruokkii täydellisyyden tavoittelua.

Täydellisyyden tavoittelija juoksee kilpaa ajan kanssa ja kärsii alituisesta riittämättömyyden tunteesta. Kun hän pääsee työhön käsiksi, valmista ei meinaa tulla millään. Kannattaa laskea rimaa ja tyytyä riittävän hyvään sen sijaan, että piiskaa itseään koko ajan parempiin suorituksiin.

4. Riko rajojasi

Tunnista rajoittavat uskomukseksi. Ajatteletko usein, että ”en ehdi”, ”minulla on kiire” tai ”olen myöhässä”? Vaihda nämä uskomukset päinvastaisiksi. Ajatukset vaikuttavat käyttäytymiseemme ja tunteisiimme. Kiire ei pääse ihosi alle, kun uskot, että sinulla on riittävästi aikaa kaikkeen, mitä haluat tehdä.

Syyllisyys piiskaa ihmistä ylittämään omat voimarajansa ja tekemään asioita, joita ei oikeasti halua. Älä suostu tähän. Elämästä alkaa kadota ilo ja spontaanius, kun oma aika ei ole omassa hallinnassa.

5. Ole jämäkkä

Opettele kieltäytymään asioista, joita et halua tehdä, niin saat tilaa sellaiselle, mistä nautit.
Joka suuntaan venyvä ihminen ei keskity kunnolla mihinkään. Hän laiminlyö omia tarpeitaan ja voi huonosti. Hän ei elä itsensä näköistä elämää ja on siksi tyytymätön.

Asiallinen, avoin ja ystävällinen kieltäytyminen herättää kunnioitusta eikä loukkaa toista. Parhaimmassa tapauksessa molemmat osapuolet kokevat voittavansa.

6. Ei-sanan käyttö on reilua

Ihmiseen, joka tietää, mitä tahtoo ja uskaltaa sanoa sen, voi luottaa. Ystävänä hän on aarre. Alaisena hän on tehokas, sillä hän ei ota enempää töitä vastaan kuin kykenee hyvin tekemään. Läheisenä hän on mukava ja rento, koska hän ei kerää kiukkua sisäänsä lyömällä omia tarpeitaan laimin.

7. Ole läsnä tässä hetkessä

Irrottaudu tekemisen etukenosta. Elä tätä hetkeä ja kehitä läsnäolon taitoa. Läsnäolo ja pysähtyminen ovat edellytyksiä sille, että saat valmiiksi sen mitä teet. Levollinen läsnäolo tuo ajatteluusi rentoutta ja joustavuutta.
Pysähdy ja kiitä. Kun raportti on valmis, keittiö siivottu tai koira lenkitetty, pysähdy hetkeksi ja iloitse siitä, mitä olet saanut aikaan ennen kuin kiirehdit suorittamaan seuraavaa tehtävää. Palaudu rauhassa ja nauti.

Lähteet:
Jari Salminen ja Pirita Heiskanen: Taltuta kiire. Viisi askelta tehokkaaseen ajankäyttöön. Talentum 2009
Timo Lampikoski: Hidasta! Ajankäytön valinnat arjessa ja työssä. PS-kustannus 2009.
Ilkka Vartiovaara: Jaksamisen rajat. WSOY 2000.

Teksti: Tiina Komi

X