Hyvinvointi

Älykästä liikuntaa – kunto-opas sohvaperunoille

Teksti: Anna.fi

Liikunta vaatii aivoja.

Kuntoilussa ei ole kyse laiskuudesta tai tarmokkuudesta. Kuntoilussa ei tarvita voimaa, kestävyyttä eikä sisua. Sen sijaan kuntoilussa tarvitaan älyä.

Tätä mieltä on Juhapekka Tukiainen kirjassaan ”Elämäni kunnossa.” Kirjan pääväite on, että liikunta on taitolaji: kun tietää mitä tekee ja tekee sen oikein, kunto kohenee ja lihakset kiinteytyvät ja kasvavat. Ja kun liikkuu fiksusti, ei kuntoiluun edes tarvitse tuhlata kaikkea aikaansa.

Niinpä kirjassa paitsi annettaan käytännön vinkkejä aerobiseen liikuntaan ja lihakuntotreenaamiseen, myös kerrotaan seikkaperäisesti ihmisen anatomiasta. Jokainen treenaamisen arvoinen lihas saa omat painonostosarjansa.

Lihaskuntotreenaaminen saa kirjassa paljon tilaa, koska Tukiaisen mukaan punttisalilla rehkiminen nostaa paremmin kuntoa kuin yleensä luullaan. Ja tokihan se nostaa, jos tosissaan treenaa, eikä sen sijaan jää lukemaan muotilehtiä jalkaprässiin.

On kuitenkin yksi alue, jossa liikunta on vähintään hankalaa. Se on raha. Nykyisten sohvaperunoiden kunto on nimittäin niin huono, että piskuiset lihakset jotka ovat tottuneet lähinnä klikkailemaan tietokoneen hiirtä, tarvitsevat hienostunutta ja teknistä liikuntaa. Entisten aikojen fyysisen työn tekijälle ehkä saattoikin riittää penkkipunnerrusten tekeminen, mutta nykyihmisen kohdalla tarvitaan jo enemmän.

Tarvitaan välineitä ja välineet vaativat rahaa, sanoo Tukiainen. Punttisalin vempaimet, sykemittarit yms. ovat tosi-kuntoilijalle välttämättömiä vempaimia. Sykemittari on välineistä ehkä tärkein. Se kertoo, mikä on oikea rasitustaso ja lopettaa siten musta-tuntuu-metodilla kuntoilun.

”Elämäni kunnossa” on suunnattu aloittelijoille ja kaikille liikunnan vihaajille. Se on kuitenkin niin muhkea tietopaketti, että moni kokenutkin liikkuja voi sen avulla parantaa tietojaan. Kevään muista kuntokirjoista ”Elämäni kunnossa” eroaakin siinä, että se on todella perusteellinen ja informatiivinen teoria- ja käytäntöpaketti. 255-sivuinen kirja on pääosin tekstiä, mutta on mukana toki havainnollistavia kuviakin. Vain kirjan ulkoasu harmittaa: taitto tuo mieleen 70-luvun ankeat koulukirjat.

Teksti: Anneli Suisto / A4 Media Oy (14.4.2005)

Juhapekka Tukiainen: Elämäni kunnossa – opas älykkääseen liikuntaan. Teos 2005. s. 255. ovh 37,90.

X